Kvasový bezlepkový chleba z DF chlebové a modré Adveni

08.04.2021

Tohle je taková rychlovka, zbyly mi nějaké směsi na pečivo, tak jsem z nich udělal chleba. tentokrát do formy, ale klidně uberte na vodě a máte ho na plech. Já chtěla aby byl vláčnější. A protože jsou to směsi, tak samozřejmě nasypete, zamícháte a hotovo. Rychlovka, no comment. Někdy taky nemám chuť trávit víc času pečením, než je nutné.


Na bochník ve formě 
Rozkvas
60 g kvásek Schar B
150 g Doves Farm chlebová světlá mouka
150 g vody

Detailně popsaný postup pečení chlebe najdete tady, v rychlosti zmíním to nejdůležitější:

  1. Večer předem rozkvasíme kvas s moukou a vodou, necháme přikryté asi 12-14 hodin odpočívat v teple.
  2. Druhý den přidáme ostatní suroviny, doděláme těsto. Necháme kynout asi 4 hodiny. 
  3. Stěrkou v míse těsto překládáme a vytlačujeme bubliny. Přendáme do formy vystlané pečícím papírem. Necháme odpočívat přikryté další 2-3 hodiny v teple. 
  4. Předehřejeme troubu na 250 st. Chleba pečeme 15 min, pak ztlumíme teplotu na 200 st a dopékáme dalších asi 35 minut. Na poklep by měl být dutý ze všech stran. Necháme stydnout na mřížce asi hodinu a půl a déle. 

TIP

  • Klasicky - chleba jsem rozkrájela po vychladnutí a půlku plátků jsem rovnou zamrazila pro strýčka příhodu. Zbytek byl zase nejlepší čerstvý.
  • Taková rychlovka a zase je trochu jiný, protože kombinuje jiné směsi. Ráda je sem tam vyzkouším, už jen proto, aby tělo mělo změnu. Jak vidíte, je to celkem jedno, co tam dáte, stačí se držet postupu a zkoušet, které mouky vám nejlépe sednou.