Bezlepkové fleky s uzeným bokem, mladým zelím a bešamelem bez mléka

23.03.2021

Přiznám se, že zrovna fanda kupovaných bezlepkových těstovin nejsem. Kukuřičné jsou děsný hned, jakmile začnou chladnout, rozvařují se dost snadno, cizrnové nechtějí jíst doma moji kluci a fazolové mi teda nesedly vůbec. Rýžové už nemůžu ani vidět. Quinoové jsou na mě drahé. A tak dál.  

Ale když pan domácí chtěl udělat šunkofleky, trochu jsem se hecla a řekla si, že ty zvládnu udělat i bez strojku a nějakého vychytaného receptu na těstoviny. Z těch mě zatím odrazovala komplikovanější příprava a to, že jsem chtěla trochu zdravější verzi. A tady se mi povedla, je z jednodruhové směsi na pečení, bez přidaného škrobu a vylepšené lněným semínkem. 


Na fleky pro 3 - 4 porce
180 g EAT-Fit Bešamel + na podsypávání
7 g najemno mletého lněného semínka 
80 g horké vody
1 celé vejce
špetka soli

Na zapečení a bešamel
1 cibule
1 PL sádla 
1/2 hlávky malého mladého zelí
dvě hrsti na kostky nakrájeného uzeného boku (libová část, jinak uberte sádlo z receptu)
2 KL drceného kmínu
dvě špetky mletého muškátového oříšku
špetka bílého pepře
sůl
kůra a šťáva z 1/2 citronu
2 PL směsi EAT-Fit Bešamel
mandlové mléko cca 1 větší hrnek
2 žloutky

Postup

  1. Pomleté lněné semínko zalijeme horkou vodou a promícháme, necháme stát a chladnout.
  2. Očistíme si zelí, vykrájíme košťály a listy nakrájíme na malé kousky, čtverečky cca 1 -2 cm. Nakrájíme libovou část uzeného boku, oloupanou cibuli nadrobno.
  3. Dáme vařit osolenou vodu do většího hrnce, kde budeme vařit těstoviny. Předehřejeme troubu na 200 st. Zapékací formu vymažte sádlem.
  4. Ohřejte si větší hrnek mandlového mléka. V malém hrnci na nejmírnějším plamenu roztopte lžíci sádla nebo olivového oleje, zasypte dvěma lžícemi mouky Bešamel a dvě špetky soli, míchejte zvolna metlou, dokud se nezačne rozpouštět. Pak zalijte asi 200 ml mandlového mléka a zbytek si nechte na případné naředění omáčky. Nechte pozvolna asi 10 minut provařit, omáčka bude houstnout, kdyby houstla moc rychle, dolijte trochou mléka a promíchejte. Výsledná omáčka by měla být dost hustá. Jakmile se omáčka provaří a zhoustne, stáhněte ze sporáku, vmíchejte trochu bílého pepře, citronovou šťávu a pak dva žloutky, které hned zamícháme. Neměly by se dávat do vroucí omáčky, nechte ji chvíli zchladnout, aby se nesrazily. Můžete přidat ještě trochu muškátového oříšku. 
  5. Současně, co vaříte omáčku, si na sporáku rozpalte velkou pánev, já použila wok. Na něm rozpalte lžíci sádla a vhoďte na něj cibulku, lehce zarestujeme dokud nesklovatí, pak přihodíme nakrájené zelí a restujeme na mírném plamenu dokud zelí nezměkne, asi 5 min. Okořeníme kmínem a muškátem, může i zlehka osolit, ale pozor, pokud je uzené dost slané samo o sobě. Vypneme sporák, zamícháme kůru z citronu.
  6. Ve velké míse smícháme mouku EAT-Fit, špetku soli, zchladlý gel z mletého lnu a vejce. Promícháme a na opravdu dobře pomoučené ploše z něj uděláme dvě tři koule, kterou vyvalujeme v tenký plát těsta. S těstem se pracuje dobře. Jen je potřeba ho podsypávat, aby se těsto nelepilo k podložce ani k válečku. Vyválejte ho tak natenko, jak to zvládnete aby se netrhalo, je to cca 2 mm. Nožem nakrájejte na čtverečky cca 1x1 cm, záleží jak je chcete velké. Z pomoučené plochy je přesuňte třeba velkým nožem do vroucí vody a vařte po vyplavání na hladinu asi 2 minuty, pak vylovte děrovanou naběračkou a po okapání dejte do pánve se zelím a uzeným, promíchejte. Vsypte do vymazané zapékací mísy a zalijte bešamelem.
  7. Dejte zapékat asi 30-50 min podle potřeby, až povrch bude pěkně křupavý, vyndejte a hned podávejte. Hodí se kyselá okurka nebo kimčchi, čalamáda apod. 

TIP

  • Pokud použijete i tučnou část boku, vynechte sádlo při jeho opečení na pánvi, pustí ho uzené.
  • Se solí zacházejte v receptu opatrně, hodně záleží na uzeném. Raději trochu dosolit ke konci ,až ochutnáte smíchanou nezapečenou směs. 
  • Teplotu při pečení upravte podle potřeby, já mám obyčejnou troubu a trochu hůř peče. Proto kdyby se vám jídlo připékalo rychle, ztlumte a přikryjte třeba pečícím papírem.
  • Citronovou kůru určitě nevynechávejte. Můžete jí dát do směsi se zelím a uzeným anebo do bešamelu, ale vždy a po stažení pokrmu ze sporáku, aby nezhořkla.
  • Stejně to samé platí pro žloutky. Nesmí se srazit, ale určitě je použijte. Bez nich by omáčka byla nijaká.
  • Mléko jsem měla domácí a může se hustotou hodně lišit od kupovaných, kde je třeba i přidaná guma jako zahušťovadlo, proto uvádím jen přibližné množství. Připravte si ho více po ruce a dolaďte až budete vařit
  • Těstoviny krájejte raději jen v jedné vrstvě. Když jsem zkoušela krájet ve více, lepily se mi k podložce pod tíhou nože.