Pomazánku používám hlavně jako dip nebo i teplou omáčku k různým chlebovým plackám. Tentokrát jsem ji využila jako základ na slané palačinky.
Pomazánky
Jednoduchá pomazánka zase s jiným základem. Většinou je problém ze začátku dodržování diety vymyslet, z čeho pomazánky dělat. Když nemůže být v základu tvaroh, lučina, máslo ani tofu či vajíčka?
Dýňové máslo se šalvějí
Jsem nadšená pěstitelka dýní. A tak musím být také nadšená kuchařka, abych úrodu zvládla zpracovávat. Dýně sem, dýně tam, hodí se naprosto do všeho a ještě jich nemám zdaleka dost! Pěstuju hlavně hokaida, protože se nemusí loupat a mají naprosto univerzální chuť, takže se využijí i na sladké pečení a vaření. Navíc jsou ukrutně zdravé, obsahují...
Paštika z drůbežích jater je jedna z nejjednodušších a vděčných pomazánek, které znám. Dá se udělat za pár korun, s minimem surovin a nemusíte se držet ničeho jiného, než své chuti. Ani pokud máte alergii na živočišná mléka, nemusíte se přípravy bát. Synovi ani mě při ABKM nedělá dobře ani ghí, prostě na něj reagujeme i když...
Tapenáda z černých oliv a fazolí adzuki
Když se bavím se stejně "postiženými" kamarádkami, shodneme se, že bývá problém do alergických dětí někdy dostat kvalitní bílkoviny. Kde je nahnat? Mají alergie na mléko, vejce, sóju, nebo na ryby či nezřídka arašídy a další luštěniny, vepřové maso atp. A tyhle naše děti se nám všem zdají menší, hubenější než ty bez alergií, vyrůstající na české...
Nejsnadnější pomazánka z tresky
Jednoduchá, skvělá, plná zdravých tuků a bílkovin. A vyrobená s minimálním úsilím.
Dnešní recept je vlastně jen upravený recept na margarín, který jsem již publikovala. Zatím jsem se nemohla rozhodnout, který je lepší, tak ponechám oba dva. Protože každý je i přes využití stejných surovin, trochu jiný.
Domácí bio margarín, za který se nemusíte stydět - pevnější verze vhodná i na cesty do batohu
Margarín je dost ošklivé slovo a málokdo by přiznal, že si ho maže na chleba. Je to většinou jako přiznat se, že volíte Babiše. My Babiše nevolili, ale margarín dělám už nějakou dobu doma, i když o ideálním receptu zatím sním. Přesto se o moje pokusy s vámi rozdělím, protože to může hodně ulehčit lidem, kteří chtějí jíst zdravě...
Kachní paštika s brusinkami
Zase si říkám, jestli tohle přidávat jako recept. Ale inspirace co vařit bez lepku, mléka či vajec asi není nikdy dost.
Nemohla jsem se rozhodnout, jestli tenhle článek dám do kategorie "receptů" nebo do "experimentů". Budou chybět přesné váhy, ale ráda bych vám ukázala jednoduchý způsob, jak využít netradičně zbytky z lednice. Mě zbyla vařená cizrna a v lednici jsem měla zbytek kimčchi na dně sklenice. A bylo jasno. Navíc jsem s kamarádkou nedávno...