Tapenáda z černých oliv a fazolí adzuki

20.09.2021

Když se bavím se stejně "postiženými" kamarádkami, shodneme se, že bývá problém do alergických dětí někdy dostat kvalitní bílkoviny. Kde je nahnat? Mají alergie na mléko, vejce, sóju, nebo na ryby či nezřídka arašídy a další luštěniny, vepřové maso atp. A tyhle naše děti se nám všem zdají menší, hubenější než ty bez alergií, vyrůstající na české klasice. Teď je otázka, jestli je to dobře nebo špatně, protože tyhle naši mazánkové většinou jedí daleko lépe, než běžně se stravující děti. Pokud vás tohle téma zajímá, přečtěte si ještě jak jsem se s alergií u syna poprala já.

Ale i tak, nápady na svačiny s nějakou tou zdravou bílkovinou nám často dojdou, nebo dojde čas, abychom si s nimi vyhrály. Protože ono je strašně fajn si pro radost o víkendu něco upéct, ale když to děláte každý den (s vyhlídkou na dalších pár desítek let ideálně) a ještě k tomu dvakrát denně vaříte a honíte doma všude krabičky s jídlem, tak už na nějaké náročnější recepty nemáte většinou náladu. Chcete prostě něco výživného, nezávadného co si dáte s chutí všichni a dobře se to uchovává:) a pak padnout večer za vlast a do rána už o jídle neslyšet.

A co si budeme povídat, luštěniny jsou sice skvělý zdroj bílkovin, železa, mědi, vitamínů a vlákniny. Ale děti se celých fazolí v jídle často bojí (nejen děti). Jenže my jsme lišky a schováme je do pomazánky, kde se osvědčí jejich měkká struktura a sladká chuť. 


Pokud používáte také jako já jen suché luštěniny, pamatujte si pravidlo že: Suché luštěniny po důkladném máčení zhruba zdvojnásobí svoji hmotnost.Takže na tento recept jsem měla připraveno asi 160 g suchých fazolek adzuki. 


Velká sklenice pomazánky - ta od okurek :)

320 g uvařených adzuki 
cca 300 g plechovka černých oliv nebo oliv kalamata bez pecek
2 PL umeocta
1 PL olivového oleje
hrst čerstvého oregana, odrhneme
1 větší stroužek česneku, utřený
1/2 KL  mořské soli 

Postup

  1. Pokud nemáte, uvařte si předem namočené fazole adzuki do měkka. Nejdříve je proberte, propláchněte a namočte. Já je nechávám kvůli stravitelnosti přes noc, s trochou mořské soli máčet ve filtrované vodě. Ráno slejeme, zalijeme studenou čistou vodou, s nějakou řasou (já většinou střídám kombu a wakame) uvaříme doměkka. Vaří se asi 30-50 min. Po zchladnutí můžeme zbytek nálevu scedit. 
  2. Uvařené a zchlazené fazole rozmixujeme s řasou z vaření, olivami, umeoctem, čerstvým odrhnutým oreganem, česnekem, olivovým olejem. Solíme až nakonec, většina oliv je slaná dost, možná to nebude třeba. 
  3. Umixujte tapenádu tak, jak máte rádi - můžete nechat hrubší strukturu nebo ji s dalším olejem vyšlehat dohladka. Případně dosolte, dochuťte umeoctem.
  4. Podávejte na čerstvé pečivo, ideálně kváskové. Posypejte bylinkami a můžete před uložením do lednice zalít trochou oleje, aby vám déle vydržela. 


TIP

  • Myslím že u všech luštěnin je nejdůležitější jejich příprava. Je potřeba je velmi dlouho máčet a několikrát měnit vodu, ideálně je trochu posolit aby se na ně nechytaly plísně ze vzduchu.
  • Luštěniny máčím většinou dva dny. Pokud nechám hrách nebo cizrnu déle, nevadí, vařím ji naklíčnou. Stejně tak můžete nechat klíčit čočku, mungo a adzuki. Ale pozor, ostatní druhy fazolí jsou naklíčené jedovaté! Fazole máčejte vždy jen jeden až dva dny. 
  • Po důkladném máčení je slijte a vařte v čerstvé, studené vodě. Můžete ji ještě jakmile dosáhne varu slít a začít znovu. To by mělo zbavit vodu i luštěniny většiny škodlivých látek. Mě ale obvykle máčení a proplachování před vařením stačí.
  • Můžete luštěniny pro lepší stravitelnost vařit jako já s řasami nebo s bylinkami - majoránkou, oregánem, saturejkou aj. Mě to opravdu pomáhá natolik, že o svých citlivých střevech po jídle s luštěninami prostě nevím. A to bych jako člověk s dráždivým tračníkem vlastně luštěniny jíst neměla :) Můžu jich takto upravených sníst kolik chci. Ale běda, jak bych tenhle systém přípravy ošidila! Můj syn to má stejně. Luštěniny jíme každý den - samozřejmě v různých formách a množstvích - a nikdy nemá kvůli nim problémy s bříškem (a na rozdíl od ostatních dětí ve školce fakt neprdí).
  • Pokud chcete jídlo vylepšit, připravte z oregána s olejem, česnekem, solí a feferonkou chimichurri - nahrubo vše nasekejte a smíchejte. Je to dobrota a můžete ji podávat nejen s tapenádou ,ale s grilovaným masem, na saláty, různé kotlíkové směsi a tak dále. 
  • Pokud nemáte adzuki, klidně zkuste třeba fazole černé oko, jemné perličkové navy nebo jiné oblíbené. Chuť i struktura bude trochu jiná, ale také se dobře hodí. 
  • A komu vadí česnek, prostě ho vynechá. Sice nebude mít pomazánka ten šmrnc, ale olivy a bylinky ji ochutí i tak příjemně. 

Líbí se vám kvásková bageta z konopné mouky z obrázku? Recept je tu!