Je těžké, naučit se žít s celiakií. Všechny ty skryté nástrahy - lepek ve všem, kontaminace, špatná informovanost. Ale za sebe musím říct, že život a vaření bez mouky je zase snažší, než odepření si mléčných výrobků kvůli ABKM. Protože nemůžeme jíst ani sóju, spousta běžných náhražek mléčných výrobků nepřipadá v úvahu. A tak jsem sestavila takového...
Vegan švestkový koláč bez droždí
Veganský bezlepkový švestkový koláč je jeden z evergreenů naší kuchyně za poslední roky. Díky složení se hodí pro souběh alergií a přitom je opravdu výborný, vláčný a hooodně mokrý. Už jsem tu dávala více receptů na těsta na koláče na plech, u všech se dá snadno změnit náplň, stačí jen vybrat si, jaké těsto vám vyhovuje. Mě se...
Pokud váháte, jestli chcete vařit moje recepty anebo se ptáte, jestli mám všech pět pohromadě: Desatero z mojí KITCHEN APOTHEKE, pod které se za léta strávená za sporákem mohu podepsat. Je to pár jednoduchých zásad, díky kterým jsem se uzdravila a myslím, že jsou zároveň v souzenín se všemi špičkami zabývající se zdravou výživou. Je to "seznam" pro...
Dneska jsem vám přichystala recept, který není můj, ale je upravený na bezlepkovou verzi. Obvykle takové recepty neuveřejňuji, ale ty muffiny za to stojí. Jsou rychlé, nadýchané a jednoduché, to chceš! Recept vychází ze stránek iPrima Fresh, kde je spoustu inspirace ( pro odkaz klikněte). Jsou tentokrát sladké celkem dost, aby je jedl každý....
Náhrady vajec v bezlepkovém pečení
O náhradách vajec se na internetu dozvíte hodně, ale chtěla jsem sepsat svoje zkušenosti s jejich nahrazováním v pečení. Pokud vynecháte u bezlepkového pečiva vejce z původního receptu, nejspíš bude třeba trochu upravit strukturu těsta. Ne vždy, ale většinou.
Pistáciový dort s jahodami
Dort je bez lepku, mléčných výrobků, sóji.
Tortilly jsou veganské, bez obilovin, ořechů, luštěnin, droždí a kypřidel.
Čočkové vegan karbanátky bez obilovin
Karbanátky jsou bez obilovin, ořechů, sóji, živočišných produktů.
Receptů na kvasový chleba není nikdy dost a obzvlášť na ten, co má být na zapékání toustů. Toustový chleba jsem to původně nazvat nechtěla, protože už mám několik receptů s tímhle jménem a budu je také přidávat. Ale on se na to prostě krásně hodí. Není sice tak nadýchaný, jako ostatní, ale zase je chuťově plnější a taky výživnější...
Může se to zdát že si dělám legraci, ale udělat dobré palačinky z bezlepkových jednodruhovek a bez mléka mě stálo hodně úsilí. Za tři roky jsem toho nasmažila a pořád to nebylo ono. Buď se trhaly, rychle tvrdly, byly vysušené, nebyly úplně chuťově tam, kde jsem chtěla. Ale konečně mám recept, který se vyplatilo sepsat.
Nebudu vám lhát, že nezávidím ty krásné fotky na Instagramu nadšeným cukrářkám. Většinou jsou vypiplané do detailů sladění řezaných květin, luxusních váz, originálního nádobí, světel a já mám pak vždycky depku, že nejen že to neumím, ale mě to ani nebaví. Pro mě to tady (viz foto) končí a už už se třesu, abych si kousek ukrojila a snědla,...
Dýňový kvasový chleba s amarantovou moukou
Recept na dýňový chleba z jednodruhovek už na stránkách je. Ale chtěla bych na jednom starším receptu ukázat, že stačí zachovat myšlenku a i při dramatické změně ingrediencí můžete vykouzlit krásný a skvělý chleba. Nezáleží úplně na tom, co zrovna máte ve špajzu. Jen se nebát!
Veganské sušenky s tahini a lemon curd
Tyhle sušenky jsou opravdu bleskové. Ale přesto jsou trochu speciální. Využijete do nich totiž můj falešný veganský lemon curd z mého prvního receptu publikovaného na blogu.
Tohle je moje verze desertu do skleničky podle mého gusta (je tam totiž dýně :). Původně jsem chtěla dělat dýňové tiramisu, které hrozně frčí. Asi bych to tak v uvozovkách i nazvala, ale ono to moc společného nakonec nemá. Piškoty jsem dělat nechtěla, mascarpone nemůžu, kávový likér nemám. Takže to, že je to posypané kakaem, asi úplně nestačí...
Pomazánku používám hlavně jako dip nebo i teplou omáčku k různým chlebovým plackám. Tentokrát jsem ji využila jako základ na slané palačinky.
Nejlepší věci nemusí být na pohled žádné hvězdy. Tyhle sušenky jsem udělala v rychlosti v ruce, nechtělo se mi dělat žádné tvary. Potřebovala jsem vydatnou sváču do batohu na túru s dětmi - alergiky. Takže banánovo-kokosový základ to jistil a uplácala jsem je v rekordním čase. Ani na fotky nebyl čas. A nakonec jsme jich snědli krabičku i bez dětí. ...
Bramborové kváskové langoše pečené v troubě
Recept je původně od paní Radky Vrzalové, já ho převedla na kváskový a změnila trochu rozpis ingrediencí a postup přípravy. Pro někoho, kdo nemůže droždí ani cukr nebo mu nedělá smažené dobře, je to fajn možnost, jak si dopřát takovouhle zapovězenou dobrotu.
Rychlé řepovo-čokoládové koláčky
Nejlepší recepty vznikají ze zbytků, alespoň u nás. A když jsou takhle rychlé, jednoduché a dobré? Tak je i ten svět alergiků najednou v pořádku :).
Quiche se se slaninou, pórkem a květákem
Recept na tenhle skvost vyndávám ze šuplíku po několika měsících. Je to proto, že byl tak skvělý, že jsem ho nechtěla ani nikomu svěřit, a to nemívám ve zvyku :) ale už jsem trochu "vyrostla" a řekla jsem si, že na něj dozrál čas. Už se nebojím, že mě někdo vykrade, protože si víc věřím a vím, že dokážu...
Jednoduchá pomazánka zase s jiným základem. Většinou je problém ze začátku dodržování diety vymyslet, z čeho pomazánky dělat. Když nemůže být v základu tvaroh, lučina, máslo ani tofu či vajíčka?