Tak na tenhle článek jsem se netěšila, ale je tady. Bude o tom, jak může vypadat aktivovaný zánět střev. A malý pozorovací experiment jeho průběhu.

Tentokrát jsem se kvůli vlastnímu výzkumu a potvrzení hypotéz stala svým vlastním pokusným králíčkem. Bylo o na snadě, protože už přesně od 1.7. jsem viděla, že se ve mě něco děje. To nebývá...

Buchta pro mé kluky, kteří moje nadšení pro ty moje zeleninové dezerty bez cukru nesdílí. Tak jsem je uplatila naprostou klasikou, která je sice typicky česky sladká a i na chuti podobná, ale! Skrývá zajímavou jáhlovou mouku a avokádový olej, takže alespoň tak do nich dostanu tyhle jinak nepopulární suroviny. Další aditiva jako guarovou gumu nebo...

Každý den vstávám s tím, že si řeknu "dneska nepeču a nevařím, dojíme zbytky. A taky je tolik věcí, které by chtěly moji pozornost, nebudu přece stát zase celý den u sporáku a trouby. A je horko..."

Takže jsem uklízela kuchyni a zase podlehla tomu volání divočiny a upekla takový rychlé, skoro piškotové řezy, když máme...

U nás není třeba maskovat ryby, aby je Matěj jedl. Ale co si budeme povídat, takové smažené rybí karbanátky, ty prostě miluje. Je takové to jeho "comfort food". Dělávám je v různých obměnách, hlavně když mají přijít na návštěvu děti a chci, aby se najedly a já abych to měla za pár minut v kuchyni odbyté:) no a samozřejmě, aby jídlo bylo ...

Alergici na bílkovinu kravského mléka, otázka na vás. Pamatujete si ještě chuť mléka, sýrů, tvarohu? Anebo jste je nikdy neochutnali, či už je z paměti nevytáhnete?

Já si je po letech najednou přestávám vybavovat. Vím, že to co jím nechutná jako mléčné výrobky, ale nebýt čichu, už fakt nevím. Ale když jsem teď sklízela úrodu hlávkových salátů,...

Margarín je dost ošklivé slovo a málokdo by přiznal, že si ho maže na chleba. Je to většinou jako přiznat se, že volíte Babiše. My Babiše nevolili, ale margarín dělám už nějakou dobu doma, i když o ideálním receptu zatím asi můžu snít. Přesto se o moje pokusy s vámi rozdělím, protože to může hodně ulehčit lidem, kteří chtějí...

Bylo na čase, udělat změnu. Některé postupy v kuchyni už mám pěkně zaběhnuté a s tou automatizací se vplížili otázky, hledání a nuda. Takže jsem nějakou dobu pátrala v kalorických a výživových tabulkách po tom, jak jsem na tom s nutricí a co na to říkají chytré knihy, aplikace a fitness guru. Nebylo to tak špatné, nicméně jsem zjistila,...

Tenhle tip na svačinu nebo snack na party bude opravdu rychlovka a jak ji jednou uděláte, uvidíte, že se stane stálicí na vašem jídelníčku. Oblíbí si ho hlavně lidé, kteří milují výrazné chutě a kdo rád mlsá třeba uzené mandle. Jenže v téhle úpravě navíc mandle neobsahují dusitanovou sůl, ale přírodně fermentovanou bezlepkovou sojovou omáčku....

Asi každý, kdo má bezlepkovou nebo bezmléčnou ( ABKM) dietu, zná tapiokové perly. Jsou k dostání za pěknou cenu ve větších baleních na e-shopech, takže na jednu porci vás vyjdou jen perly třeba na 4 Kč :) Jsou jich různé velikosti, já kupuji ty střední, asi 2,5 mm průměru. U větších to bude chtít asi delší dobu varu.