Hlavní chody

 

U nás není třeba maskovat ryby, aby je Matěj jedl. Ale co si budeme povídat, takové smažené rybí karbanátky, ty prostě miluje. Je takové to jeho "comfort food". Dělávám je v různých obměnách, hlavně když mají přijít na návštěvu děti a chci, aby se najedly a já abych to měla za pár minut v kuchyni odbyté:) no a samozřejmě, aby jídlo bylo ...

Jak už asi každý, kdo čte můj IG ví, bojuji teď s focením. Nemám ani chuť, ani vybavení, ani čas to všechno fotit. Vařím jako o život, ale moje část mám pocit "končí" s nandáním na talíř a běžím raději jíst, než bych fotila a aranžovala. Což mi Matěj za zády a nekonečnou výpomocí ještě trochu znesnadňuje (2...

Hrníčkové knedlíky bez lepku, mléka a droždí. Inspirace ze skupiny na FB, opět upravený. Jsou vařené v mikrovlnce. Potřebovala jsem nějak na honem k obědu knedlíky, protože jsem neměla doma těstoviny ani nic podobného a zapomněla na to. Tyhle vznikly za 12 min čistého času a zachránily mi oběd. Někdy holt to zdravé vaření taky trochu šidím, jenže...

Bramborové knedlíky bez lepku jdou udělat na spoustu variací. Já je tentokrát udělala k pečené kachně a zelí. Jsou se spoustou jarních bylin ze zahrady, abychom do sebe dostali nějaké to lupení, dokud je pěkně mladé a plné síly. Určitě se hodí i na vegetariánská jídla nebo k jiným účelům, s těstem se dělalo dobře a byly opravdu...

Přiznám se, že zrovna fanda kupovaných bezlepkových těstovin nejsem. Kukuřičné jsou děsný hned, jakmile začnou chladnout, rozvařují se dost snadno, cizrnové nechtějí jíst doma moji kluci a fazolové mi teda nesedly vůbec. Rýžové už nemůžu ani vidět. Quinoové jsou na mě drahé. A tak dál. Ale když pan domácí chtěl udělat šunkofleky, trochu jsem se...

Recept vznikl hlavně kvůli nokům. Těch jsem udělala už desítky kil za ty tři roky bezlepkové diety ( a vaření pro děti do školky), ale přesto se mi nikdy nezajedly. Za mě jsou určitě nejlepší ze všech. Kam se hrabou bramborové noky nebo dokonce ty s pšeničnou moukou! Kdo je ochutnal, byl nadšený. Jdou udělat z různých mouk, s...

Dýně je další z potravin, kterou mám ještě z úspěšného zahrádkářského léta. A protože zatím zima pořád vládne a další sklizeň v nedohlednu, tak si ještě asi střihneme nějaká ta vydatná jídla, než se všechno zazelená. Nenechte se zmást jednoduchostí přípravy a seznamem ingrediencí, je to opravdu plnohodnotné veganské jídlo, které s chutí sní každý. ...

Tenhle recept jsem nechtěla původně přidávat, protože mi přijde triviální a ne příliš zvláštní. Nicméně na něj bylo více dotazů, tak to sem sepíšu. Je to jednoduchá příloha k české kuchyni, hodí se ke králíkovi, drůbeži i vepřovému, uzenině. Nebo naopak k houbám, špenátu, kadeřávku, vlašským ořechům, smetaně, sýrům s plísní, kysanému zelí, lískovým...

Bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez soji, bez droždí.
Tenhle knedlík vyšel z toho, že jsem nechtěla využívat oblíbenou Schar B, se kterou jsem teď pekla dost často. Sice jsou z ní super knedlíky, ale chtěla jsem pro změnu zkusit jiný knedlík a rovnou ve vegan verzi a bez droždí. To mi totiž poslední dobou dělá čím dál...