Hlavní chody

 

Halušky bryndzou byly jedno z jídel, které mi po nasazení diety fakt chyběly. Dnes si říkám, jak to bylo zbytečné, když si je nakonec dokážu udělat sice jinak, ale taky moc dobře. Dokonce i samotné halušky mi chutnají víc než z mouky a moje verze je i zdravější, výživnější a nejsou mastné. Jsou lehké díky cuketě a smažený celer...

Tohle kari je skvělé v tom, že si namícháte koření snadno sami a nemusíte se obávat přidaného glutamátu a lepku. Navíc jak vaříte pro celou rodinu, je problém že děti i sebemenší náznak pepře, čili a česneku většinou vyhmátnou a nechtějí je jíst, protože je pálí.

Původně se tenhle recept opíral o Krétské Boureki, ale vlastně toho z něj po úpravě na bezlepkový a veganský recept moc nezůstalo. Navíc místo sezamu a mandlového sýra jsem pak frkla bešamel, takže už to má společné dost málo. Ale nevadí, chutná skvěle. Dělala jsem ho velikou zapékací mísu, abych měla na obědy na druhý den. Hodí se...

Dnešní hlavní chod nebyl žádná inovace, ale až teď jsem si našla čas ho vyfotit. Lasagně jsou moc fajn. Než je začnete doma tunit. Dokud se vám neslepí ve vodě sušené, velmi draze kupované bezlepkové pláty těsta na hutnou kašovitou hmotu. Nebo než se je snažíte péct bez předvaření a pak máte o "velmi křupavou kůrčičku" postaráno. Pak vymyslíte...

U nás není třeba maskovat ryby, aby je Matěj jedl. Ale co si budeme povídat, takové smažené rybí karbanátky, ty prostě miluje. Je to jeho "comfort food". Dělávám je v různých obměnách, hlavně když mají přijít na návštěvu děti a chci, aby se najedly a já abych to měla za pár minut v kuchyni odbyté:) no a samozřejmě, aby jídlo bylo ...

Jak už asi každý, kdo čte můj IG ví, bojuji teď s focením. Nemám ani chuť, ani vybavení, ani čas to všechno fotit. Vařím jako o život, ale moje část mám pocit "končí" s nandáním na talíř a běžím raději jíst, než bych fotila a aranžovala. Což mi Matěj za zády a nekonečnou výpomocí ještě trochu znesnadňuje (2...

Bramborové knedlíky bez lepku jdou udělat na spoustu variací. Já je tentokrát udělala k pečené kachně a zelí. Jsou se spoustou jarních bylin ze zahrady, abychom do sebe dostali nějaké to lupení, dokud je pěkně mladé a plné síly. Určitě se hodí i na vegetariánská jídla nebo k jiným účelům, s těstem se dělalo dobře a byly opravdu...

Přiznám se, že zrovna fanda kupovaných bezlepkových těstovin nejsem. Kukuřičné jsou děsný hned, jakmile začnou chladnout, rozvařují se dost snadno, cizrnové nechtějí jíst doma moji kluci a fazolové mi teda nesedly vůbec. Rýžové už nemůžu ani vidět. Quinoové jsou na mě drahé. A tak dál.