Kuřecí prsa v omáčce z řapíkatého celeru, cukety a kokosového krému

05.05.2021

Jak už asi každý, kdo čte můj IG ví, bojuji teď s focením. Nemám ani chuť, ani vybavení, ani čas to všechno fotit. Vařím jako o život, ale moje část mám pocit "končí" s nandáním na talíř a běžím raději jíst, než bych fotila a aranžovala. Což mi Matěj za zády a nekonečnou výpomocí ještě trochu znesnadňuje (2 měsíce doma sami - ponorka jako blázen). Prostě, přijde mi, že na pěknou fotku stejně mám jediný trik, a tím je hooodně světla ve vhodnou dobu. Jenže. Teď vhodné světlo není a vhodná doba večer určitě není. A protože vařím polovinu jídel večer, asi je niky neuvidíte :) 

Tohle byl tedy jeden rychlý oběd, když jsme všichni doma a proto místo dekorace je stůl plný papírů s plány terasy, Matějových výkresů a mého kuchyňského bince. Taková je tahle realita. Ale i v té realitě je pořád důležité jíst dobře. Tak si dáme kuře! Omáčka je velmi lehoučká a jemná, hodí se k ní právě jemné kuřecí maso a například kukuřičná kolínka. 


Na 4 velké porce

4 stonky řapíkatého celeru
1/2 cukety
4 stroužky česneku
2 PL sádla
4 ks kuřecích prsou z farmářských (rozumějte - obrovských) kuřat
3 PL jáhlové mouky nebo 2 PL Eat-fit Bešamel
1 KL sušeného estragonu
2 KL himalájské soli
1 KL citronové šťávy
3 špetky mletého muškátového oříšku
1 plechovka kokosového krému 
1-2 hrnky horké vody

Postup

  1. Zeleninu očistíme, celer a cuketu nakrájíme na malé kousky. Česnek nadrobno. Kuřecí prsa omyjeme a usušíme. Pokud nám nevadí kůže, můžeme ji nechat nebo rovnou dát stranou. 
  2. Ve větším kastrolu se silným dnem rozehřejme sádlo a jakmile je opravdu horké, osmažíme na něm ze všech stran kuřecí prsa, nejdříve, pokud mají, stranou s kůží dolů. Smažíme max. dvě najednou, aby nám příliš neochladila hrnec. Obracíme a smažíme ze všech stran dozlatova. Pak vyjmeme stranou a osmažíme i další prsa. Až bude všechno maso hotové, necháme ho v teple stranou a stáhneme plamen na polovinu. 
  3. Na výpeku osmahneme rychle česnek, nepřipálíme a mácháme. Zasypeme cuketou a celerem, promícháváme, přidáme sůl a koření, pár minut necháme restovat jen tak, aby česnek nechytal barvu. Zeleninovou směs zasypeme jahlovou moukou, zapražíme a zalijeme kokosovým krémem a hrnkem až dvěma vody. Zelenina bude ponořená a mělo by být několik cm tekutiny nad ní. Pak vložíme kuřecí prsa a na nejmenším možném plamenu necháváme pod pokličkou provařit.
  4. Kuře potřebuje jen chvíli vařit, takže se řídíme hlavně tím, kdy bude měkký celer. Celkem to bude  20-25 min. Poté kuřecí díly vyjmeme a schováme do mísy kterou přikryjeme. Můžeme nyní z kuřete sundat vařenou kůži nebo ji nechat a sníst. Omáčku promixujeme tyčovým mixérem a můžeme ji přecedit přes sítko, abychom se zbavili případných tužších vláken celeru, kdyby byly. Nutné to rozhodně není. Omáčku ochutnáme, doladíme dle potřeby kořením, citronem, doředíme vodou. 
  5. Podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem, rýží atp. 

TIP
  • Omáčka byla velmi lehká, chtěla jsem NĚCO FAKT LOW FODMAP, něco na rozbouřené trávení a volila tak jemné a nedráždivé chutě. Mohu potvrdit, že i při lehkém zhoršení stavu zánětlivého onemocnění střev jsem ji dala v pohodě. Syn i muž to ocenili, mají to tak rádi a talíře byly za chvíli prázdné. Pokud byste chtěli přece jen dodat trochu "šťávu", do varu hoďte 1/2 - 1 kostku kuřecího bio bujonu bez lepku (Biolinie, DM atp.) a uberte na soli. Na konci okořeňte také bílým pepřem. 
  • Vařené kůže se nebojte, není nechutná. Tím, že se předtím dozlatova vysmažila, je sice měkká, ale moc dobrá, dodá omáčce spoustu chuti a navíc je to prý bohatý zdroj niacinu a prostě si myslím, že je vždycky dobré, jíst ze zabitého zvířete všechno, ne jen maso. A to ze dvou důvodů. První, to je etický a možná i hospodárný. A druhý je, že i pes krmený BARFem dle všeho potřebuje pro správné využití nutričních látek vždy kromě masa i chrupavky, kůže, vnitřnosti a kosti. Předpokládám, že to bude podobné i u lidí a pro správný a vyvážený poměr nutrientů je fajn, sem tam sníst i nějakou tu šlachu a kůži. Samozřejmě, jenom když už ji mám, recepty a la Láďa hruška z "plněných kuřecích kůží smažených na kachním sádle" fakt nekomentuji. 
  • Kokosový krém v receptu je vlastně tuhou částí kokosového mléka. Pokud máte tekutější značku, upravte množství vody podle potřeby.
  • Pokud můžete alkohol a v lednici máte zbytek bílého vína, neváhejte a výpek po smažení kuřete a česneku s ním podlijte! Dejte decku a nechte odpařit. Krásně tím odlepíte výpek a bude další vrstva chuti v jídle.