Fermentace
Ve dvou předchozích dílech o bezlepkovém kvašení jsem se věnovali zakládání kvasu a pečení chleba, vše jsem už sepsala v článcích Jak založit bezlepkový kvas a Jak s kvasem začít péct.
Dnes bych se ráda věnovala pár problémům, které vás mohou potkat v začátcích kvašení bezlepkové mouky.
Minule jsme si ukázali, jak založit kvásek a k čemu je dobrý. Dneska pokročíme dál. Rozkvasíme, odeberem zpět kvásek, zpracujeme, necháme těsto kynout a upečeme chleba. Základní postup časem můžete upravovat a měnit podle chutě. Je to obsáhlejší, ale jenom proto, že se to těžko popisuje. Jakmile to jednou uděláte, už tohle nebudete potřebovat a...
Raději, abych někoho nepobouřila, píšu KVAS, ale běžně se mluví všude o kvásku. Pekaři říkají kvásek aktivovanému droždí. Přírodně fermentovaná voda a mouka jsou kvas. Ale kdybych někde přeřekla, věřte, pořád myslím prostě domácí fermentovaný kvas :)