Sladké pečení

 

Buchta pro mé kluky, kteří moje nadšení pro ty moje zeleninové dezerty bez cukru nesdílí. Tak jsem je uplatila naprostou klasikou, která je sice typicky česky sladká a i na chuti podobná, ale! Skrývá zajímavou jáhlovou mouku a avokádový olej, takže alespoň tak do nich dostanu tyhle jinak nepopulární suroviny. Další aditiva jako guarovou gumu nebo...

Každý den vstávám s tím, že si řeknu "dneska nepeču a nevařím, dojíme zbytky. A taky je tolik věcí, které by chtěly moji pozornost, nebudu přece stát zase celý den u sporáku a trouby. A je horko..."

Takže jsem uklízela kuchyni a zase podlehla tomu volání divočiny a upekla takový rychlé, skoro piškotové řezy, když máme...

Když jsem se rozhodla zkusit udělat kynutý štrůdl, říkala jsem si, že to asi nedopadne dobře. Protože těsto vlhkost neudrží, někde praskne, vyteče a bude vymalováno. A taky se srazí. Ale už dlouho jsem chtěla vyzkoušet to, co jinde často vídám - zelenou Adveni směs mouky na kynutá těsta, která očividně drží dobře tvar a je tak...

Se změnou počasí a příchodem opravdového jara mám potřebu měnit jídelníček. Dýně ještě doma mám, a přesto najednou na ně není nálada. Každý rok je to stejné. Proto, než mě přejde chuť i na pečené dezerty, honem potřebuju zpracovat něco ze spíže. Tentokrát mák, který zbyl z pečení buchet a višně ve vlastní šťávě ročník 2018 :) a obligátní ...

Přezrálé banány jsou docela dobrá surovina na pečení sladkostí, když chcete šetřit cukrem. Někdy ale může být problém vymyslet si recept, aby to nebyl pořád dokola banánový chlebíček nebo zmrzlina. Já zmedovatělé banány používám často na sušenky, když nechci používat vejce (které buď nemám, nebo si chci odlehčit sladkost, která i tak je dost...

Když jsme uzavřeli Velikonoční smršť sladkého pečiva a vaječných delikates, dostala jsem chuť na něco zdravějšího. Takže teď jedu na vlně oříšků, banánů, manga a dalších super vitaminových bomb. Náš syn to nese nelibě, protože tohle vůbec nemá ráda, ale já jsem si řekla, že buď bude mlsat s námi zdravě, nebo má smůlu. Zatím se "drží" a ani...

Třené těsto na velikonoce musí být a u nás bez kakaa v těstě a bez polevy, protože náš nejmladší strávník to nemá rád. Upřímně, mě to až tak nevadí, protože mám ulehčenou práci a navíc nespořádáme tolik cukru najednou. Takže zajíc je úplně "nahatý" a muffiny pro nás jsem ochutila jen posypkou navrch. Ale nakonec jsme uznali, že i bez...

Dnes recept pro pokročilé, protože není ještě úplně vychytaný, chce to už trochu znát bezlepkové kváskové těsto (hlavně to bezvaječné a bezmléčné, které dělá někdy problémy). Upozorňuji, že při motání se musí s těstem opatrně, je to jako vždycky u těch tvarů v té kombinaci bez mléka, vajec, droždí a lepku složitější. Tyhle jidáše jsem chtěla ještě...

Dlouho jsem si brousila zuby na roládu z kaštanové mouky, protože perník s ní je super. Jenže klasické zákusky mě zatím dost děsí. Bez lepku, bez mléka, málo sladké? Z čeho budou? Napadla mě roláda, ta je z vajec s minimem dalších ingrediencí. Chtěla jsem někde sebrat inspiraci, ale většinou se kaštany používají spíš do náplně, jako...