Slané pečení
Receptů na kvasový chleba není nikdy dost a obzvlášť na ten, co má být na zapékání toustů. Toustový chleba jsem to původně nazvat nechtěla, protože už mám několik receptů s tímhle jménem a budu je také přidávat. Ale on se na to prostě krásně hodí. Není sice tak nadýchaný, jako ostatní, ale zase je chuťově plnější a taky výživnější...
Dýňový kvasový chleba s amarantovou moukou
Recept na dýňový chleba z jednodruhovek už na stránkách je. Ale chtěla bych na jednom starším receptu ukázat, že stačí zachovat myšlenku a i při dramatické změně ingrediencí můžete vykouzlit krásný a skvělý chleba. Nezáleží úplně na tom, co zrovna máte ve špajzu. Jen se nebát!
Bramborové kváskové langoše pečené v troubě
Recept je původně od paní Radky Vrzalové, já ho převedla na kváskový a změnila trochu rozpis ingrediencí a postup přípravy. Pro někoho, kdo nemůže droždí ani cukr nebo mu nedělá smažené dobře, je to fajn možnost, jak si dopřát takovouhle zapovězenou dobrotu.
Jsem vlastně ráda, že nemůžu vařit a péct tradiční česká jídla tak, jak mají být. Vyhovují mi lehčí varianty svíčkové bez smetany a mouky, knedlíků z celých jahel a kukuřice. A třeba i jihočeská litina bez droždí. A nemusím díky "diagnózám" nikoho přesvědčovat, že je to tak pro nás doma lepší. Pro všechny. Ať pro mě s IBD,...
Kdo mě už trochu z mých receptů zná ví, že bez kusu zeleniny v těstě nejsem spokojená :)
Kvasový dýňový chleba z jednodruhovek
Kvásek a dýně, to je prostě VSL! Pamatujete? Velká Světová Láska 🧡. Miluju zatím všechny svoje verze kváskového chleba s dýní, co jsem upekla a snědla. A že už jich bylo :). Tentokrát jeden super jednoduchý recepis, na který potřebujete pečené dýňové pyré se šalvějí, stejně jako v receptu na dýňové máslo.
Kvasové "kornspitzy" s konopnou moukou
Ne vždycky mě baví, že musím všechno vařit a péct doma. Ráda bych si někdy jen tak večer sedla, místo toho, abych hopsala u trouby a sporáku u pečiva, obědů na druhý den, sušenek, buchet na svačiny. A tak mě to prostě někdy ani nejde od ruky.
Vznikly prostě proto, že v lednici koukal zbytek kvašeného zelí, kvásek a namočená (aktivovaná) slunečnice. Původní várka byla "vegan friendly", ale pokud máte doma škvarkovou pomazánku nebo domácí sádlo a nebojíte se ho použít, určitě si je také připravte. Další možné varianty budou opět pod receptem.
Co je rozkvas a jak na základní postup při...
Přestože jsem zastánce opravdových potravin, rozhodla jsem se vystoupit na chvíli ze své komfortní zóny, jak se říká. Proč jsem se tak rozhodla a proč zrovna hrachový protein? To se dočtete v článku "Experimenty s hrachovým proteinem" na mém blogu.