Slané pečení

 

Jsem vlastně ráda, že nemůžu vařit a péct tradiční česká jídla tak, jak mají být. Vyhovují mi lehčí varianty svíčkové bez smetany a mouky, knedlíků z celých jahel a kukuřice. A třeba i jihočeská litina bez droždí. A nemusím díky "diagnózám" nikoho přesvědčovat, že je to tak pro nás doma lepší. Pro všechny. Ať pro mě s IBD,...

Kvásek a dýně, to je prostě VSL! Pamatujete? Velká Světová Láska 🧡. Miluju zatím všechny svoje verze kváskového chleba s dýní, co jsem upekla a snědla. A že už jich bylo :). Tentokrát jeden super jednoduchý recepis, na který potřebujete pečené dýňové pyré se šalvějí, stejně jako v receptu na dýňové máslo.

Ne vždycky mě baví, že musím všechno vařit a péct doma. Ráda bych si někdy jen tak večer sedla, místo toho, abych hopsala u trouby a sporáku u pečiva, obědů na druhý den, sušenek, buchet na svačiny. A tak mě to prostě někdy ani nejde od ruky.

Dalamánek by měl být žitný nebo žitno - pšeničný tovar se solí a vodou. Jiné specifikum dle cechovních norem kupodivu dalamánek nemá, ale ten základ žitné ( případně pšeničné) mouky je tam daný.

Kdo se pohybuje v kváskování z bezlepkových mouk, už se asi naučil kreativně využívat všechno, co dům nabízí a nebojí se experimentů. Tenhle recept je spíš další z mnoha podobných variací na téma "bulka co dům dal". Zde sem kombinovala sádlo, světlý teff a slunečnicové semínko. Základ je rozkvas, cca 14 hodin starý, z kvásku a mouky Schaer B...

Tenhle recept je na menší bochníček chleba. Já ho mám tak půlku na dva dny a druhou jsem si schovala do mrazáku, protože pečivu moc nedávám. Z půlky uděláte tak 8-10 krajíčků i s patkou, ale jsou menší, zkuste, uvidíte :)