Výživný chleba z kvasu, lnu, chlebové DF a hrachového proteinu

27.06.2021

Přestože jsem zastánce opravdových potravin, rozhodla jsem se vystoupit na chvíli ze své komfortní zóny, jak se říká. Proč jsem se tak rozhodla a proč zrovna hrachový protein? To se dočtete v článku "Experimenty s hrachovým proteinem" na mém blogu. 

Ten můj hrachový protein by měl obsahovat až 79 g bílkovin na 100 g proteinového prášku. Doporučená porce je 25 gramů proteinu denně.

Pokud započítám další bílkovinu z ostatních surovin v chlebu, zejména z lněné mouky, dostanu se někam na 100 g bílkovin na bochníček. Pak už záleží, kolik ho sníte :) ale určitě je to dramatický rozdíl v příjmu bílkovin. Hlavně tím doplní deficit, pokud ho chcete třeba k snídani se zeleninou nebo jen tak jako přílohu k chodu, který jiný významný zdroj bílkovin neobsahuje.

Dnešní recept jsem trochu zamotala, protože mi blbla váha, ale pokud z kvásku nepečete poprvé, jistě podle postupu trefíte těsto na první dobrou. Tenhle recept je na hutný, těžší a kyselejší chleba. Takový, jaký mám ráda já. 


Jeden menší pevnější bochníček  
300 g rozkvasu z pohankové mouky
2 PL hrachového proteinu
100 g  Doves Farm chlebové mouky
2 PL psyllia
2 KL kmínu
1 KL soli 
2 PL olivového oleje
směs dosypat do celkového množství 450 g lněnou moukou
asi hrnek vody na dolévaní

Postup

  1. Postup je stejný, jako na jakýkoli kvasový recept na chleba. 
  2. Rozkvas z minulého dne zkompletujte ráno druhého dne. Smíchejte rozkvas, protein, DF chlebovou, psyllium, sůl a kmín. Důkladně promíchejte, následně na váze dosypte lněnou moukou do 450 g váhy sypké směsi. 
  3. Pak pomalu přidávejte vodu, těsto nebude řídké, naopak by mělo zůstat tuhé, bochánek budeme nechávat kynout a péct bez formy nebo ošatky. Záleží také na použitém proteinu a pohankové mouce, jak budou sát. Těsto by nemělo stékat nebo být řídké. Jeho hydratace je celkem nízká.
  4. Důkladně prohnětejte a zalijte olivovým olejem, dejte přikryté kynout. 
  5. Zhruba po 5 hodinách těsto znovu vyhnětejte, přeložte a na pomoučené ploše můžete vytvarovat bochánek. 
  6. Přikrytý nechte ještě kynout cca 2 hodiny. Hlídejte, jak se chová, můžete ho nechat i déle. Já nechala v pokojové teplotě na lince celkem 7 hodin. Nechtěla jsem nadýchaný, ale hutný chleba s malými očky. Navrch by neměl praskat, pokud praská, prohněťte a nechte znova vykynout, tentokrát kratší dobu a včas upečte.
  7. Sázejte do rozpálené trouby, ohřáté na 250 st na rozpálený pizza kámen. Pečte asi 20 min, neměl by se nijak příliš zbarvovat, nebo dokonce přichytávat. Pak ztlumte teplotu na 200 st a dopékejte zhruba 30-40 min. Můžete ho přestříknout vodou.
  8. Upečený bude, jakmile bude dutý na poklep ze všech stran. Já ho nechala na posledních 5 min dopékat otočený "vzhůru nohama".
  9. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout na mřížce. 


TIP

  • Pokud nemáte pizza kámen, sázejte na rozpálený plech vyložený pečícím papírem.
  • Chleba má méně vody, proto je těžší a hutný. Jeho výhodou kromě super chuti kvasového chleba je, že vydrží opravdu dlouho i bez nutnosti zamražování nebo opékání.
  • Tenhle chleba mi po dlouhé době opravdu připomínal klasický kvasový žitno-pšeničný chleba.