Kvasové bulky s kysaným zelím, jahelnou moukou a slunečnicí
Vznikly prostě proto, že v lednici koukal zbytek kvašeného zelí, kvásek a namočená (aktivovaná) slunečnice. Původní várka byla "vegan friendly", ale pokud máte doma škvarkovou pomazánku nebo domácí sádlo a nebojíte se ho použít, určitě si je také připravte. Další možné varianty budou opět pod receptem.
Co je rozkvas a jak na základní postup při pečení s kvasem se dočtete zde. Jinak je recept nenáročný, zvládne ho i kváskovací začátečník.
6-8 bulek , vystačí pro 4 osoby
300 g 100 % hydratovaný rozkvas ze zelené Adveni na kynutá těsta nebo Schar B
1 PL psyllia
150 g jahelné mouky
1 PL hrachového proteinu (lze vynechat)
2 PL lněné zlaté mouky
50 g předem máčených slunečnicových semínek
2 PL slunečnicovo-tymiánového oleje
360 g vody
1 KL soli
1KL kmínu
80g - 100 g kysaného zelí
Postup
- Večer před dnem pečení si připravíme rozkvas. Namočíme si slunečnicová semínka.
- Druhý den ráno oddělíme z vyzrálého rozkvasu lžíci kvásku a uložme do lednice.
- Smícháme rozkvas se zbytkem ingrediencí, vodu a olej naposledy, je možné že mouky budou trochu jinak sát vodu, tak nedávejte celý objem najednou.
- Robotem s háky vyhněťte dobře těsto a uložte ho přikryté do tepla asi na 4 hodiny.
- Jakmile bude dobře vykynuté, prohnětejte, vyžeňte z něj bubliny - překládejte, stačí třeba v míse stěrkou. Pak těsto rozdělte na 6 nebo 8 dílů, podle toho, jak velké bulky chcete.
- Připravte si zelí - já dávala kysané, mírně svařené, okapané zelí s kmínem a trochou cukru. Je potřeba ho i pak ještě řádně vymačkat, aby bylo suché.
- Z dílku těsta uděláme placičku, do středu dáme po lžičce suchého, vymačkaného zelí a spojím, ukoulíme mokrýma rukama bochánek a klademe na plech vystlaný papírem na pečení.
- Navrch je zlehka nařízneme do kříže, aby unikala pára. Můžete je posypat i kmínem nebo trochou soli.
- Celý plech opět přikryjeme igelitem a necháme dokynout 1 -2 hodiny. Ke konci kynutí si rozpalte troubu naplno, na horní a spodní ohřev.
- Do rozpálené trouby dáme celý plech s bulkami. Pečeme klasicky - nejdříve na nejvyšší teplotu (250 st) asi 10-20 min, neměly by se nikde připalovat, udělají křupavou kůrku. Pak stáhneme na 200 st a dopékáme asi 30-40 min, dokud nejsou zlaté a ze všech stran na poklep duté.
- Necháme zchladnout na mřížce a podáváme vlahé s máslem, sádlem, škvarkovou pomazánkou, bramboračkou a podobnými českými chuťovkami.
TIP
- Já je pekla z rozkvasu ze Zelené Adveni, ale určitě půjdou i ze Schar B, jenom z Adveni mají opravdu jemnou strukturu, která u Scharu nebude a samozřejmě chuť bude trošičku jiná. Ale obě se dají v tomto receptu zaměnit, housky snesou velké úpravy.
- 100% hydratace v rozkvasu znamená, že je založen mouka:voda - 1:1
- Hrachový protein teď přidávám kvůli bílkovinám, když je syn jí třeba úplně samotné. Pokud ho nemáte, v klidu ho vynechte a nahraďte třeba lžíci lněné mouky.
- Psyllium jsem nemáčela předem a i když to tak někdy dělám, na výsledek to špatný vliv nemá, proto klidně ho můžete také v tomto receptu přihodit se všemi surovinami najednou.
- Jako tuk jsem využila slunečnicový virgin s tymiánem a červeným pepřem, ale nejlépe by fungovalo sádlo nebo pomleté škvarky.
- Zelí určitě vyždímejte, aby se vám bulky zevnitř nesrazily. Klidně použijte zbytek zelí z minulého dne, už uvařené.
- Slunečnicové semínko si namočte přes noc. Jednak se ve vodě se špetkou soli vylouhují do vody antinutrienty - látky, které zamezují správnému vstřebávání živin. Za druhé nabobtnají a nebudou brát vodu v těstě.