Kvasové "kornspitzy" s konopnou moukou

16.09.2021

Ne vždycky mě baví, že musím všechno vařit a péct doma. Ráda bych si někdy jen tak večer sedla, místo toho, abych hopsala u trouby a sporáku u pečiva, obědů na druhý den, sušenek, buchet na svačiny. A tak mě to prostě někdy ani nejde od ruky. 

Ale když mě tolik netlačí čas, docela se těším až juknu do špajzu a říkám si "co jsem ještě nevyzkoušela?". Tentokrát jsem popadla konopnou mouku. Samozřejmě, konopí, to je super potravina. Obsahuje zase docela dost bílkovin, má spoustu vitaminu B, ideální poměr mastných kyselin, je protizánětlivá a neposledně je také docela levná. Takže každý recept, kam se hodí je vítaný. 


Ze začátku mě trochu vyděsila tmavá barva, hrubost a vůně téhle mouky. Ale šla jsem do toho s optimismem a to se vyplatilo. Stvořila jsem malé bagetky, které mě zase poslaly chutí někam hodně zpátky v čase a já si uvědomila, že takhle chutnal Kornspitz! Takže tradá, recept je na světě a já mám zase radost, která mě nabíjí na pár dní, abych zkoušela a pekla dál. 

Pravý a jediný Kornspitz má obsahovat žitnou a pšeničnou mouku, žitný, pšeničný a sójový šrot, pšeničný sladový šrot, lněná semínka a sůl. Já myslím, že tady zafungovala kombinace pohankové mouky a té hrubosti a chuti konopné, navíc i struktury ovesných vloček místo šrotu. Lněná mouka s kmínem chutě vyladily. 

Recept zase vychází ze základů práce s kvasem který najdete u mě na stránkách. Není nijak obtížný a nevyžaduje ani žádnou speciální šikovnost. Jen si dejte pozor - já tentokrát dělala z poloviční dávky rozkvasu :) a místo váhy jsem použila vrchovaté polévkové lžíce. 


6 menších bagetek

150 g rozkvasu ze Schar B
6 PL pohankové hladké mouky
2 PL konopné mouky
3 PL bezlepkových ovesných vloček
1 PL mouky ze zlatého lněného semínka
1 KL rovná mořské soli
2 KL kmínu
100 g vody
1 -2 PL olivového oleje

Postup

  1. Postupujeme jako vždy u kvasového chleba nebo drobného pečiva. Pokud ho potřebujete dopodrobna, juknětě zde.  
  2. Rozkvas založíme asi 12-14 hodin předem. Po této době z něj odebereme kvásek a uložíme do lednice. 
  3. Zkompletujeme těsto z ostatních surovin z rozpisu, olej dáváme až jako poslední. Důkladně prohněteme a necháme kynout cca 4 hodiny.
  4. Poté na pomoučené ploše ještě jednou zpracujeme a vyválíme válečky. Usadíme je na pečící papír na plech nebo silikonovou formu na bagetky. Nařízneme a necháme pod igelitem naposledy vykynout, trvá to asi 2 hodiny. Těsto je hutnější, moc na objemu nebude přidávat, stačí mu trocha tepla a čas a budou dobré. 
  5. Před pečením můžeme bagetky poprášit vodou a posypat drcenými vločkami, pokud chceme.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě, 15 min na 250 stupňů na horní a dolní ohřev, pak dopékáme cca 15-20 min na 200 stupňů. Hlídáme aby byly na poklep zespoda duté. 
  7. Kornspitzy budou hodně křupavé v kůrce, ale ani za tři dny mi v sáčku na lince neztvrdly a nedrolili se, takže se dají krásně sníst i bez nutnosti zamražení a oživování. 

TIP

  • Bagetky budou kvůli hustotě těsta a použitým surovinám pomaleji nabírat na objemu. Není to nic na závadu, patří prostě k hutnějšímu pečivu. Znamená to hlavně to, že vás jedna bagetka opravdu zasytí. 
  • Můžete toho i využít a naříznout bagetky víc než já na obrázku. Třeba dvěma dlouhými podélnými řezy, jak opravdvoý Kornspitz. Budou po upečení efektní!
  • Kvásek ze Schar B zajistí dostatečnou pojivost a nadzdvihne strukturu jinak těžších mouk. Pokud budete mít jiný kvásek, raději volte nějaký zase z chlebové směsi, třeba Nutri Free per pane. 


A další kváskové recepty najdete u mě na blogu

Jsem vlastně ráda, že nemůžu vařit a péct tradiční česká jídla tak, jak mají být. Vyhovují mi lehčí varianty svíčkové bez smetany a mouky, knedlíků z celých jahel a kukuřice. A třeba i jihočeská litina bez droždí. A nemusím díky "diagnózám" nikoho přesvědčovat, že je to tak pro nás doma lepší. Pro všechny. Ať pro mě s IBD,...

Kvásek a dýně, to je prostě VSL! Pamatujete? Velká Světová Láska 🧡. Miluju zatím všechny svoje verze kváskového chleba s dýní, co jsem upekla a snědla. A že už jich bylo :). Tentokrát jeden super jednoduchý recepis, na který potřebujete pečené dýňové pyré se šalvějí, stejně jako v receptu na dýňové máslo.

Ne vždycky mě baví, že musím všechno vařit a péct doma. Ráda bych si někdy jen tak večer sedla, místo toho, abych hopsala u trouby a sporáku u pečiva, obědů na druhý den, sušenek, buchet na svačiny. A tak mě to prostě někdy ani nejde od ruky.