Proteiny nabitý salát s grilovaným kuřetem, cuketou, avokádem a čirokem s arašídovou zálivkou

15.06.2021

Nikdy jsem si nemyslela, že budu psát recept na salát. Ale nikdy neříkej nikdy. Obzvlášť, když se něco tak pěkně povede, jako hlavní chod, který bych označila jako Jing-jang talíř. To asi zní trochu ezo, ale nevěděla jsem, jak jinak napsat, že je to vyvážený plnohodnotný oběd zastoupený spoustou syrové listové zeleniny, teplého grilovaného masa, čiroku a arašídové zálivky :).

Je tam prostě všechno, co člověk od hlavního jídla potřebuje a očekává - různé struktury, variace chutí, kombinace teplého a studeného, spousta bílkovin, ohlídané sacharidy a jen zdravé tuky. Ty jsem tentokrát trochu hlídala, protože jsem zjistila, že jích jím až moc. Popravdě, už mi poslední dobou nestačí uvařit si něco bez surovin, které nemůžu a dokonce mi nestačí ani to, že si skvěle pochutnám. Taky bych ráda vyřešila těch pět kilo, co mám díky těm svým "zdravotním epizodám" na sobě navíc. Ale o tom jindy, teď ten salát! 

Kromě toho, že je bez lepku, má docela málo FODMAPů, takže se hodí pro lidi s citlivým tračníkem (můžete čili nebo česnek navíc úplně vynechat). Využila jsem do něj zbylý čirok s rajčatovou omáčkou, který jsem měla od předchozího dne, byla to příloha k candátovi. Proto v přípravě počítejte, že je třeba čirok namočit den předem a v den přípravy salátu uvařit nebo si recept uložte a využijte ho, až vám vařený čirok prostě někdy zbyde.


Na dvě porce pro velké hladovce
2 hrsti směsi zelených salátů, my měli polníček+špenát+řepu+rukolu
1 střední cuketa
1 zralé avokádo
300 g kuřecích prsou bez kůže

sůl na dochucení

Na zálivku
2 PL arašídového másla
1 PL vody
2 špetky soli
šťáva z jedno bio citronu
1 cm kousek čerstvé čili papričky

Na čirok
cca 40 - 50 čiroku v suchém stavu - namočit přes noc předem do dostatečného množství filtrované vody a špetky soli, proplachovat
1 plechovka krájených loupaných rajčat
1 PL cukru
špetka soli na vaření
2 stroužky česneku
1/2 KL sušené bazalky

Postup

  1. Nejprve si připravte čirok. Slijte namáčecí vodu, čirok sceďte. Dejte do hrnce čirok, zalijte vroucí vodou z konvice, asi 2 cm nad něj. osolte špetkou soli a na velmi mírném plamenu vařte do změknutí, trvá to poměrně dlouho, cca 45 min až hodinu. Kontrolujte vodu, abys se vám nevyvařila. Čirok nijak nemíchejte, pak se nebude připalovat. Stačí když ohlídáte, aby měl vodu.
  2. Asi 15 min před koncem jeho varu (bude už na skus měkký) přidejte krájená rajčata, cukr, prolisovaný česnek, bazalku. Podle toho, kolik ještě máte tekutiny v čiroku, nechte bez poklice odvařit přebytečnou vodu nebo s poklicí na malém plameni lehce poduste, stačí pár minut. Až bude čirok měkký a tekutina se odpaří, vypněte sporák a dochuťte ještě podle potřeby.
  3. Mezitím, co se čirok vaří, saláty propláchněte v ledové vodě a nechte okapat. Omyjte zeleninu, avokádo, citron, maso a rozpalte gril. Omytou a osušenou cuketu nakrájejte na silnější plátky a dejte grilovat, dokud lehce nezměkne a odložte stranou. Pak grilujte kuřecí prsa v celku, mě to trvalo asi 10 min. Dejte je stranou a nechte mezi dvěma talíři odpočinout. Stejně tak půlky citronu můžete před mačkáním na šťávu ogrilovat. Nakrájejte vychladlou grilovanou cuketu na velikosti sousta. Avokádo si nakrájejte naposledy, aby nehnědlo. Můžete ho i lehce ogrilovat nasucho na chladnoucím grilu. 
  4. Připravte si zálivku. Nakrájejte čili nadrobno, vymačkanou šťávu z citronu smíchejte ve skleničce s arašídovou pastou, čili, solí. Dolaďte strukturu, pokud je třeba - trochou vody nařeďte když je zálivka příliš hustá, nebo kyselá. Pokud je málo výrazná nebo stále hodně kyselá, přidejte trošku arašídové pasty a soli. Čili papričku nasekejte nadrobno a dejte podle chuti.
  5. Na talíř dejte po hrsti omyté listové zeleniny, pokrájenou cuketu, avokádo, nakrájejte odpočaté kuřecí maso, přidejte několik lžic čiroku s rajčaty a nakonec polijte zálivkou z arašídového másla.

TIP

  • V receptu využívám grilu bez přidání tuku. Mám stolní elektrický kontaktní gril od Tefalu. Má nepřilnavé grilovací plochy, takže je nemusím potírat olejem, tak to v receptu neuvádím. Pokud máte jiný, s kovovými plochami, bude třeba je potřít.
  • Čirok klidně můžete nahradit krutony z bezlepkového pečiva, nebo jakoukoli zbylou přílohou, hodí se téměř všechno. Ale pokud ho máte, zkuste ho, uvidíte, že vám v této úpravě spolu se salátem zachutná rozhodně víc, než jako samotná, suchá příloha. To se ani nedá srovnat:) určitě ho můžete zkusit jako my třeba jako super přílohu ke světlým rybám - candátovi, pstruhovi, tresce, platýsovi atd. 
  • Zálivku jsem promíchala protřepáním v zavařovací skleničce, je to rychlovka a nemusím mít další nádobí.
  • Avokádo i citron jsem grilovala na vypnutém chladnoucím grilu, trochu to vytáhne jejich chutě, ale není to nutné.
  • Tuky a bílkoviny v pokrmu zastupuju avokádo a arašídová pasta a kuře. Proto jsem už další tuk nepřidávala, šlo mi o to, abych si zvedla příjem bílkovin a snížila příjem přidaných tuků.