Karbanátky z tresky, zeleniny a pohankové mouky

08.07.2021

U nás není třeba maskovat ryby, aby je Matěj jedl. Ale co si budeme povídat, takové smažené rybí karbanátky, ty prostě miluje. Je to jeho "comfort food". Dělávám je v různých obměnách, hlavně když mají přijít na návštěvu děti a chci, aby se najedly a já abych to měla za pár minut v kuchyni odbyté:) no a samozřejmě, aby jídlo bylo bez lepku, mléka a soji. 

Taky se do nich dá vpašovat docela slušné množství zeleniny, anebo bylinek, které nemusí být vždy oblíbené. Směle zařaďte do receptu "zakázané" zeleninové úkazy a různé byliny, snědí to! Navíc, pokud máte někdy hluboko do kapsy, tenhle recept je nízkonákladový. Využijte třeba jako já mražené tresky. Kupuji ty mražené rovnou na moři a z volného lovu, kvalita je super a cena ještě příjemnější. Můžete je mít v mrazáku pro strýčka příhodu několik měsíců. 


Na cca 20 kousků hodně jedlých karbanátků ( stačí min. pro 4 dospělé)

450 g balení rozmražených filet z tresky (bez kostí) 
2 menší vejce
4 PL pohankové mouky
10 PL kukuřičné strouhanky (+ dalších cca 10 PL na obalení) - lze nahradit jahelnou
1/2 bio citronu - kůra i šťáva
2-3 jarní cibulky i s natí
3 str česneku
1 nastrouhaná mrkev
hrst posekaných bylinek a jedlých plevelů - oregáno, majoránka, bazalka, petrželka, kopr, pažitka, bršlice...
1 KL soli
1/2 KL kurkumy
špetka bílého pepře - nemusí být

olej na smažení

Postup

  1. Ryby nechte v lednici den předem rozmrazit. 
  2. Bylinky si omyjte a odrhněte ze stonků, cibulku omyjte a nasekejte, česnek oloupejte. Citron omyjte a ostrouhejte a vymačkejte šťávu. 
  3. Všechny ingredience až na strouhanku vložte do velké mísy. Rozmixujte na požadovanou strukturu tyčovým mixérem. Nemusí to být úplně do hladka, nechte alespoň menší kousky, ať nemáte kaši. Pak přidávejte podle potřeby strouhanku - měla by vzniknout měkká, mazlavá ale lepivá směs. Klidně ji nechte pár minut odpočinout, pohanková mouka nasákne tekutiny. 
  4. Z ní vykrajujte lžící stejně velké kousky, vhoďte je do misky se zbytkem strouhanky. Obalte zlehka trochou strouhanky, vykoulejte kuličky, placičky, rybí prsty - dle chuti. 
  5. Rozpalte velkou pánev s olejem, mělo by ho být alespoň do poloviny výšky karbanátku. Hotové karbanátky smažte na mírnějším plamenu dozlatova z obou stran, trvá to asi 5 min. Nechte okapat na ubrouscích.
  6. Podávejte s květákovou kaší s celerem, pečenými zeleninovými hranolky, jakoukoli bramborovou přílohou nebo salátem. Hodí se i na cesty jen tak samotné. 

TIP

  • Můžete vlastně cokoli z receptu vyměnit - důležitá je jen struktura a myšlenka. Vhodné jsou pro celiaky, alergiky na mléko i vejce - lze vynechat. Stejně tak pro lidé s dráždivým tračníkem (vynechte problematický česnek, třeba i cibulku), nebo se střevními záněty (raději pečte v troubě na papíře). Recept není doktrína, bude fungovat i překopaný. 
  • Do tohoto receptu využívám levné mořské ryby - tmavou či světlou tresku, tilápie, filety z treskovitých ryb, ořezy z bříšek bílých ryb. Co zrovna v dobré kvalitě seženu. Ale dají se udělat i z krevet a dražších ryb, jen je to trochu škoda, když se stejně zamaskují smažením :)
  • Pohanková mouka se dá změnit za lněnou, hrachovou, rýžovou nebo směsi. 
  • Místo kurkumy dejte třeba jemné kari, provensálské bylinky, citronelu či zázvor.
  • Místo bylinek nasekejte špenát, mangold, divoké rostliny ze zahrady.
  • Jako zástupce zeleniny mám vyzkoušenou i dýni, cuketu, ředkev, tuřín, hrášek s kukuřicí. Vše se hodí. Hlídejte jen aby jste si vodnatou zeleninou nenaředili příliš těsto - dosypte případně mouku. 
  • Pokud potřebujete, vynechte vejce a nahraďte ho jako obvykle - lněnou moukou nebo hrachovou či cizrnovou, také to jde! Můžete použít i jen žloutky. 
  • Pro dietáře - karbanátky lze upéct v troubě a budou snadno lowFODMAP. Papír na pečení trochu potřete olejem, až budou zlaté, otočte. Pečte do křupava, já dávám plný výkon (250 st) na horní a dolní ohřev asi na 35 min. 
  • Směs je akorát slaná i pro mě, jestli chcete pro menší děti, bude fajn když si ukoulíte pidi kuličku a usmažíte, ochutnáte, jestli vám množství soli vyhovuje.
  • Podobný recept na Rybí prsty jsem viděla i u paní Vrzalové v kuchařce, ta nepoužívá mixér, ale mlýnek na maso - taky řešení, pokud tyčák nemáte. Já jsem líná, dělám to v rychlosti takhle.

Další tipy a recepty na bezlepkové, bezmléčné chody najdete na blogu, stačí kliknout! 


© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies