Domácí lasagně s hovězím masem, zeleninou a falešným "sýrovým bešamelem"

31.08.2021

Dnešní hlavní chod nebyl žádná inovace, ale až teď jsem si našla čas ho vyfotit. Lasagně jsou moc fajn. Než je začnete doma tunit. Dokud se vám neslepí ve vodě sušené, velmi draze kupované bezlepkové pláty těsta na hutnou kašovitou hmotu. Nebo než se je snažíte péct bez předvaření a pak máte o "velmi křupavou kůrčičku" postaráno. Pak vymyslíte postup, jak pinzetou máčet suché lasagně do hrnce s vroucí vodou a běda, jak nějaká vyklouzne...No prostě, než tolik peněz a práce vynaložit na takovou legraci, uděláme si je raději už sama doma. A to nejsem zrovna žádný velký nadšenec do těstovin a už vůbec se nehrnu do jejich přípravy. Tyhle jsou ale tak primitivní a úžasně fungují, že se o ně s vámi musím podělit. 

Pokud jste už někdy viděli můj recept na Zapečené flíčky se zelím a bešamelem bez mléka, vlastně si 2/3 receptu půjčíme zde a je to. Přidáme hromadu zeleniny ze zahrady, trochu koření, kvalitní hovězí a máme super večeři, která se vám odvděčí hlavně druhý den, až se jídlo rozleží. Nejsem příznivce ohřívání, ale tyhle lasagně mi za to stojí!

Bez lepku, mléka, sóji, cukru. Pouze poctivé suroviny.


Velká zapékací mísa 25x35 cm, až 8 porcí 
Těstoviny 

1 malý hrnek Eat-fit Bešamel (200 ml)
1 domácí vejce vel M
špetka soli
1 PL mouky ze světlého lněného semínka
Trochu horké vody

Na náplň
1 PL olivového oleje
500 g mletého bio hovězího
svazek mangoldu
5 lahůdkových cibulek - stačí bílé části
2 mrkve
1 cm plátek celeru
hrst zeleného hrášku
4 velké stroužky česneku
velká sklenice domácích krájených rajčat (cca asi jako dvě plechovky drcených rajčat z obchodu)
1/2 kostky hovězího bujonu Alnatura
2 bobkové listy
2 špetky mletého nového koření
špetka mletého muškátového oříšku
podle chuti - cca 2 PL míchaných sušených bylinek - rozmarýn, libeček, petržel, majoránka, oregáno, tymián, bazalka atp.
špetka soli, špetka pepře podle potřeby na závěr

Na falešný "sýrový bešamel"
2 PL olivového oleje
4 malé cibulky - bílé hlavičky - nebo jedna kuchyňská cibule
2 stroužky česneku
2-3 PL směsi EAT-Fit Bešamel 
dvě špetky mletého muškátového oříšku
špetka bílého pepře
sůl
kůra a šťáva z 1/2 citronu
mandlové mléko cca 2 hrnky
2 žloutky (nemusí být)
2 PL lahůdkového droždí
zelené natě z cibulky

Postup

  1. Začneme přípravou omáčky, pokračujeme bešamelem a nakonec uděláme těstoviny. Vše pak dáme hned zapéct. Celková doba přípravy je asi hodina plus pečení cca 30 min.
  2. Cibulky, česnek, zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky velikosti hrášku. Stonky z mangoldu a listy nakrájíme také, jen si je dáme zvlášť.
  3. Do silnostěnného kastrolu nebo pánve nalijte lžíci oleje, rozpalte na střední plamen, nasypejte česnek, cibulky a trochu soli. Míchejte. Nechte zesklovatět a přidejte stonky mangoldu, mrkev a celer, zase necháme chvíli zarestovat. Přidáváme hovězí maso, které důkladně obracečkou rozmačkáváme, aby se rozpadlo na malé kousky. Jakmile je většina orestovaná, přisypeme hrášek, pokrájené listy mangoldu, koření, půlku bujonu a rajčata i se šťávou. Pokud nemáte rádi slupky, spařte je předem a oloupejte. 
  4. Celou směs promícháme, na malém plamenu ji necháme pomalu podusit, dokud nezměkne zelenina. Podle toho kolik máme šťávy z rajčat ji lehce zredukujeme. Náplň ale musí být s tekutinou, aby se lasagně v ní "uvařily". Až bude náplň hotová ochutnáváme a dosolíme, opepříme.
  5. Mezitím připravíme bešamel - do dalšího hrnce dáme olej, na něm orestujeme zlehka cibulku a česnek se špetkou soli, zasypeme moukou. Vše na mírném malém plamenu. Rychle orestujeme mouku a zalijeme hned mandlovým mlékem a rozmícháváme metlou, aby se pěkně směs spojila. 
  6. Základ na bešamel bude brzy bublat, je potřeba ho dát na nejmenší hořák. Provařujeme asi 10-15 minut, hlídáme, aby směs moc nehoustla, nepřipalovala se. Můžeme dolévat po troškách mléko, pokud by houstnul příliš. Nakonec by měla být hodně hustá omáčka, která se líně táhne. 
  7. Vypneme sporák a dochutíme citronovou kůrou, šťávou, zelenou natí z cibulek, bílým pepřem, muškátem, lahůdkovým droždím, solí. Pokud přidáváme žloutky, vmícháme je metlou až nakonec, pár minut po odstavení z plotny, aby se ve vroucí omáčce nesrazily.
  8. Rozpalte si troubu na 200-230 st horní a dolní ohřev.
  9. Zapékací mísu volte hranatou, aby se vám dobře lasagne skládaly. Dno pokapejte trochou oleje.
  10. Těsto na lasagně bude nejrychlejší. Smíchejte mouku, vejce, lněné semínko a špetku soli, promíchejte a podle potřeby dolijte po lžících horkou vodu. Dávejte ji po troškách a vždy hned vypracujte rukou, abyste těsto neměli příliš řídké.
  11. Těsto se rychle a dobře spojí. Zpracujte ho na pomoučené ploše. Váleček pomoučete, vyválejte velký hranatý plát asi 3 mm silný. Dobře si ho podsypávejte, nebude se pak vůbec lepit. Vyválený plát radýlkem nakrájejte na 4 stejné velké pruhy těstovin, které budou kopírovat tvar zapékací mísy.
  12. Dva pruhy těsta přeneste na dno zapékací mísy, přikryjte veškerou náplní z masa a zeleniny, na ně dejte dva pruhy těstoviny. Nakonec vše zalijte bešamelem a dejte zapékat. 
  13. Pečte podle výkonu trouby 20-50 minut. 


TIP
  • Pečte 20-50 minut, dokud se těstoviny nepropečou ve šťávě ze zeleniny (budou pěkně bublat) a bešamel úplně neztuhne. Hlídejte si, aby se vám shora nepřipaloval. Záleží jen na vás, jak moc tekutá náplň bude a jak moc se tedy bude v troubě odpařovat. Může to být docela rychle a nebo do hodiny. Ale jakmile je jednou uděláte, příště už budete vědět jak na to. 
  • Nenechte se zaskočit zdánlivě složitým postupem. Já měla doma spoustu zeleniny ze zahrady a načatých surovin, které jsem chtěla spotřebovat. Můžete si to ale ulehčit a použít mraženou směs zeleniny, zpracovat zbytky, které máte domy vy, dát do toho hotovou rajčatovou omáčku, směs koření, posypat místo bešamelem veganským sýrem atd. Přesto, kdybyste měli čas, zkuste to po staru. Budete opravdu mile překvapení, že i bez lepku a sýra jsou těstoviny s náplní vynikající. 
  • Bešamel můžete ochutit i jinak, základ je v mouce, oleji, česneku s cibulí a mléku. 
  • Těstovin jsem dělala opravdu plný pekáč, protože je to jedno z mála jídel, které sním s chutí i druhý den. Jakmile navíc lasagně vychladnou, budou pevnější a druhý den se opravdu dobře krájí, při nošení v krabičce do práce se nerozpadají a chutnají božsky.
  • Pokud koukáte na použitou mouku, je to super směs pouze jednodruhových, přirozeně bezlepkových mouk - kukuřičné, rýžové a čirokové. Bez zahušťovadel, přidaného škrobu i aditiv.