Nejsnadnější pomazánka z tresky
Jednoduchá, skvělá, plná zdravých tuků a bílkovin. A vyrobená s minimálním úsilím.
Hlavně je přirozeně bez lepku, mléka, vajec, ořechů, sóji i luštěnin. Vlastně je dost protizánětlivá a hodí se třeba na chlebíčky nebo jako předkrm před nějakou italskou specialitou.
Ráda kupuju filety z obyčejné tresky, světlé anebo tmavé. Vybírám si ty z volného rybolovou a mražené rovnou na moři. Mívám je v mrazáku a když nevím co vařit nebo dojdou zásoby, treska mě zachrání. Naposledy jsem sdílela recept na Karbanátky s treskou a zeleninou, dnes tedy pomazánka. A určitě nekončím s recepty z téhle skvělé, neprávem opomíjené ryby.
Na plnou skleničku, cca 250 g pomazánky
450 g filetů z tresky (bez kostí)
1 KL soli
4 velké stroužky česneku
1 PL sušeného koření na ryby
2-4 PL panenského olivového oleje
1 dcl prosecca nebo jiného šumivého vína
bílý pepř, citronová šťáva, čerstvé bylinky - dle chuti
Postup
- Lžíci olivového oleje pomalu rozpalte na ocelové pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem. Přihoďte na ní oloupaný česnek, klidně vcelku. Nechte na mírném plamenu. Pak dejte na pánev filety z tresky a zasypte kořením, osolte.
- Chvíli tresku propečte, asi 5-10 minut. Můžete ji otočit a nechat z ní odpařovat vodu. Nevadí, že se rozpadne, stejně ji pak rozmixujeme. Jakmile se bude treska připékat, podlijte ji šumivým vínem a zase nechte chvíli dusit. Jakmile se víno odpaří, vypněte sporák a nechte tresku zchladnout.
- Tresku i s kořením, česnekem a výpekem přendejte do vyšší nádoby vhodné na mixování. Přilejte lžíci oleje, rozmixujte a ochutnejte. Dolaďte případně olejem, solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a čerstvými bylinkami, pokud je potřeba.
- Přendejte do sklenice, zasypte čerstvými bylinkami a zakápněte olivovým olejem. Perfektně se hodí k čerstvému pečivu, rajčatům, olivám a vajíčkům.
TIP
- Koření na ryby jsem měla míchané z Madeiry. Je to skvělá směs, která obsahuje petržel, citronelu, celerovou nať, tymián, saturejku, rozmarýn, bazalku, fenykl, polej a šantu. Určitě si můžete namíchat něco podobného sami doma nebo si koupit výbornou směs třeba i od Sonnetoru aj.
- Olivový olej přidejte podle svého vkusu. Čím více ho dolejete při šlehání pomazánky, tím lehčí bude textura.
- V receptu můžete využít čerstvou, rozmraženou nebo i zmraženou tresku. Zmražená se v pánvi také snadno udusí a ušetříte si jednu část přípravy.