Domácí bio margarín, za který se nemusíte stydět

28.06.2021

Margarín je dost ošklivé slovo a málokdo by přiznal, že si ho maže na chleba. Je to většinou jako přiznat se, že volíte Babiše. My Babiše nevolili, ale margarín dělám už nějakou dobu doma, i když o ideálním receptu zatím asi můžu snít. Přesto se o moje pokusy s vámi rozdělím, protože to může hodně ulehčit lidem, kteří chtějí jíst zdravě a mají přitom nějaké omezení - dráždivý tračník, střevní zánět nebo alergie na bílkovinu živočišných mlék

Můžete si říct, že přece můžeme mazat chleba kvalitním ghíčkem, tedy přepuštěným máslem, kde se bílkovina sbírá a je tedy v této dietě "povoleným" tukem nejen na natírání. Nevím proč, ale vždy na něj syn i já reagujeme, jako by to bylo klasické máslo. Což mě vždy přivádí k otázkám, jak to s těmi alergiemi a intolerancemi je, kolik bílkoviny opravdu stačí ke spuštění a jestli jádro pudla nebude někde jinde? V různých pojednáních jsem četla i teze o tom, že bílkovina je jen prostředník, nicméně reakce se může spustit i bez její fyzické přítomnosti, pokud konzumujeme primární potravinu, která alergen obvykle obsahuje. Jako by imunitní systém reagoval už předem a nezkontroloval, jestli je reakce na místě. Zní-li vám to nepravděpodobně, připomenu problém zkřížených alergií - tam také reakce přichází na pouze podobnou látku, ne konkrétní alergen. Co je pravda, to nám odpoví budoucí generace. 

Recept na domácí margarín se snažím sepsat už podruhé a podruhé mi do toho vklouzly nějaké šipky a přesuny, takže snad to bude i tak dobře a vyznáme se v tom. Musím říct, že při snaze zkopírovat recept z minula jsem musela upravovat váhy, takže je možné, že se projevuje výrazná odchylka při použití různých značek olejů. Uvidíte sami, ale nebojte se - ta odchylka mi přijde důležití jen tím, že margarín se hůř či lépe roztírá za studena, asi jako klasické máslo.

Stačí ho však vždy nechat dvě minutky vyndané z lednice a pak bývá rozdíl v tuhosti smazán, nebo ho dejte do plastové vaničky místo tlustostěnné sklenice, která více akumuluje chlad z lednice. V té sklenici se ale dobře míchá a nešpiníte tak další nádobí, takže nechám na vás, jakou metodu zvolíte.

Domácí margarín vám zabere napoprvé tak 15 minut a má nespornou výhodu v ceně, kdy vychází oproti kupovaným kvalitním margarínům o dost lépe - např. kupovaný Cocovit je za 94 Kč / 250 g, domácí mě vyšel na cca 40 Kč za stejné množství ( nakupuju výhodněji ve větších baleních na internetu). A nemluvíme tu o kontrole suroviny na vstupu a možnostech míchání chutí. A to je důvod, proč ho dělám doma. 


Suroviny na jednu menší zavařovací sklenici s víčkem

120 g bio kokosového oleje 
200 g bio panenského olivového oleje
2/3 KL himalájské soli
20 g mandlové pasty Lepé
50 g vody 
špetka citrusového pektinu - nemusí být

Mísa s ledovou vodou, vysoká sklenice, tyčový mixér

Postup

  1. Připravím velkou mísu plnou ledové vody, klidně přidejte i ledové kostky 
  2. Do vysoké sklenice, v které se dá mixovat ponorným mixérem, smícháme sůl, mandlovou pastu s vodou a promixujeme. 
  3. Rozpuštěné oleje pokojové teploty přiléváme postupně, asi 30 g si necháme ještě raději stranou v reservě, dolejeme až dle potřeby. Mezitím pořád mixujeme a můžeme už pokračovat tak, že po dolití objemů oleje vložíme sklenici do studené vody a promícháváme obsah v této chladné lázni ve sklenici tak, aby nám do ní voda nešplouchla. 
  4. Míchání dělejte ve sklenici jako píst - nahoru dolu. Za chvíli by měly spojené ingredience začít tuhnout. Pokud ani po 5 ti minutách netuhnou, můžete bud míchat dál a přidat třeba na ledu v lázni, přilít zbylý olej po troškách a míchat, anebo dejte špetku citrusového pektinu a promíchejte. Obsah rychle zhoustne. 
  5. Bude mít strukturu majonézy, která ještě ztuhne v lednici. 
  6. Margarín může být tuhý po zchlazení až příliš, ale na to stačí minuta dvě mimo lednici, aby trochu povolil a dobře se mazal. 

TIP

  • Jestli chcete dobrého bojovníka proti zánětům, přidejte kvalitní kurkumu do základu. Dvě špetky. "Máslo" jedl i syn, přestože bylo trochu pikantní.
  • Tenhle margarín je slaný, pokud máte rádi margarín jen ke sladkému, uberte ještě polovinu soli. Také má celkem rozpoznatelnou kokosovou chuť. Část kokosáku můžete nahradit tedy olivovým olejem (nebo i jinými oblíbenými) a změníte i výslednou chuť margarínu. 
  • Mandlovou pastu s vodou můžete nahradit jiným rostlinným mlékem, zkoušela jsem ovesné a mandlové, jsou výborné.
  • Celý recept jsem vážila na gramy, protože pracuji se sklenicí na kuchyňské váze, pracuje se mi tak lépe.
  • Kromě mixéru můžete použít, pokud máte, nástavec s metlou. 
  • Trvanlivost je obrovská, myslím že nám vydržel i měsíc v pohodě.