Domácí bio margarín, za který se nemusíte stydět - pevnější verze vhodná i na cesty do batohu

28.06.2021

Pro koho je margarín dobrý?

Margarín je dost ošklivé slovo a málokdo by přiznal, že si ho maže na chleba. Je to většinou jako přiznat se, že volíte Babiše. My Babiše nevolili, ale margarín dělám už nějakou dobu doma, i když o ideálním receptu zatím sním. Přesto se o moje pokusy s vámi rozdělím, protože to může hodně ulehčit lidem, kteří chtějí jíst zdravě a mají přitom nějaké omezení - dráždivý tračník, střevní zánět nebo alergie na bílkovinu živočišných mlék

ABKM a mazání chleba

Můžete si říct, že přece můžeme mazat chleba kvalitním ghíčkem, tedy přepuštěným máslem, kde se bílkovina sbírá a je tedy v této dietě "povoleným" tukem nejen na natírání. Nevím proč, ale vždy na něj syn i já reagujeme, jako by to bylo klasické máslo. Což mě vždy přivádí k otázkám, jak to s těmi alergiemi opravdu je. 

Je alergie pouze o bílkovinách?

V různých pojednáních jsem četla podložené teze o tom, že bílkovina je jen prostředník, nicméně reakce se může spustit i bez její fyzické přítomnosti, pokud konzumujeme primární potravinu, která alergen obvykle obsahuje. Jako by imunitní systém reagoval už předem a nezkontroloval, jestli je reakce na místě. Zní-li vám to nepravděpodobně, připomenu problém zkřížených alergií - tam také reakce přichází na pouze podobnou látku, ne konkrétní alergen. Co je pravda, to nám odpoví budoucí generace. 

Recept na domácí margarín 

Tenhle starší recept je na tužší margarín, který vydrží i na chlebu v batohu. Problémem může být, že k namazání to chce pár minut předem vyndat z lednice.  Pokud chcete dobrý recept na margarín, který se hned super natírá, ale nemáte nároky na to, aby přežil den v báglu, čtěte recept zde.

U všech margarínů, které jsem doma stvořila, bývá rozdíl v tuhosti smazán při dosažení teploty, kdy taje. Ta je ovšem pokaždé podle kombinace olejů jiná. Dnešní recept bude mít roztíratelnější strukturu, když ho dáte do plastové vaničky místo tlustostěnné sklenice, která více akumuluje chlad z lednice. V té sklenici se ale dobře míchá a nešpiníte tak další nádobí, takže nechám na vás, jakou metodu zvolíte.

Domácí margarín vám zabere napoprvé tak 15 minut a má nespornou výhodu v ceně, kdy vychází oproti kupovaným kvalitním margarínům o dost lépe - např. kupovaný Cocovit je za 94 Kč / 250 g, domácí mě vyšel na cca 40 Kč za stejné množství (nakupuju výhodněji ve větších baleních na internetu). A nemluvíme tu o kontrole suroviny na vstupu a možnostech míchání chutí. A to je důvod, proč ho dělám doma. Navíc nikdy nevíte, kdy se vám hodí vědět, jak se vyrábí. 


Suroviny na jednu menší zavařovací sklenici s víčkem

120 g bio kokosového oleje 
200 g bio panenského olivového oleje
2/3 KL himalájské soli
20 g mandlové pasty Lepé
50 g vody 
špetka citrusového pektinu - nemusí být

Mísa s ledovou vodou, vysoká sklenice, tyčový mixér

Postup

  1. Připravím velkou mísu plnou ledové vody, klidně přidejte i ledové kostky 
  2. Do vysoké sklenice, v které se dá mixovat ponorným mixérem, smícháme sůl, mandlovou pastu s vodou a promixujeme. 
  3. Rozpuštěné oleje pokojové teploty přiléváme postupně, asi 30 g si necháme ještě raději stranou v reservě, dolejeme až dle potřeby. Mezitím pořád mixujeme a můžeme už pokračovat tak, že po dolití objemů oleje vložíme sklenici do studené vody a promícháváme obsah v této chladné lázni ve sklenici tak, aby nám do ní voda nešplouchla. 
  4. Míchání dělejte ve sklenici jako píst - nahoru dolu. Za chvíli by měly spojené ingredience začít tuhnout. Pokud ani po 5 ti minutách netuhnou, můžete bud míchat dál a přidat třeba na ledu v lázni, přilít zbylý olej po troškách a míchat, anebo dejte špetku citrusového pektinu a promíchejte. Obsah rychle zhoustne. 
  5. Bude mít strukturu majonézy, která ještě ztuhne v lednici. 
  6. Margarín může být tuhý po zchlazení až příliš, ale na to stačí pár minut mimo lednici, aby trochu povolil a dobře se mazal. 

TIP

  • Jestli chcete dobrého bojovníka proti zánětům, přidejte kvalitní kurkumu do základu. Dvě špetky. "Máslo" jedl i syn, přestože bylo trochu pikantní.
  • Tenhle margarín je slaný, pokud máte rádi margarín jen ke sladkému, uberte ještě polovinu soli. Také má celkem rozpoznatelnou kokosovou chuť. Část kokosáku můžete nahradit tedy olivovým olejem (nebo i jinými oblíbenými) a změníte i výslednou chuť margarínu. Nebo využijte dezodorizovaný kokosový tuk!
  • Mandlovou pastu s vodou můžete nahradit jiným rostlinným mlékem, zkoušela jsem ovesné a mandlové, jsou výborné.
  • Celý recept jsem vážila na gramy, protože pracuji se sklenicí na kuchyňské váze, pracuje se mi tak lépe.
  • Kromě mixéru můžete použít, pokud máte, nástavec s metlou. 
  • Trvanlivost je obrovská, myslím že nám vydržel i měsíc. Pokud zkusíte recept číslo 2, který je bez vody, bude ještě dělší!