Proč nejíme sóju ani karob? Alergie jsou někdy jako kód.

02.02.2021

Mám alergii na bílkoviny živočných mlék a můj syn Matěj taky. Máme alergii na soju a karob. Samotné zjištění nebylo jednoduché a bylo dost zvláštní, jak pozdě jsem na to přišla. A to i přesto, nebo právě proto, že jsem od malička "registrovaný" alergik (rozumějte léčený, zjištěný a potvrzený klasickou alopatickou i alternativní, celostní medicínou).


POZOR! Tady následuje takový dlouhý story na téma "Proč nejím sóju a karob". Nechci nikoho odrazovat od toho, aby si je dal. Nebudu rozebírat teď její klady a zápory nebo to, zda jí člověk má jíst nebo ne. Ráda bych jen obšírně vysvětlila důvody, proč (nejen) sóju a karob nejíme, tudíž s ní nevařím a také, proč si myslím, že lidem způsobují často potíže. Třeba těm, kteří hledají na mých stránkách něco o celiakii, alergiích a dietě na zánět střev. Je to jen můj neodborný názor a dlouholeté pozorování na mě a mého syna. Nicméně, závěry jsou pro mě zajímavé. Je to takový příběh alergika, který by mohl někoho, kdo tápe v problémech alergií, navést. 


Dlouhý příběh o problémech s alergiemi

Pro mě to celé to začalo nejvýraznější alergií na pyly, když mi byly tak 4 roky. Je to takové dramatické; nemůžete dýchat, kýcháte a smrkáte tisíckrát denně celý rok, při zvýšené námaze pociťujete dechovou nedostatečnost a astmatické záchvaty, omdléváte. O nesmírné únavě a depresích ani nemluvím. Na alergologii zjistíte díky vpichům, které druhy kvetoucích trav a bylin vám vadí nejvíce. Zaléčíte. 

Léčba a její (ne)účinnost

Začínala jsem antihistaminiky, spreji a kapkami do nosu, kolem začátku školní docházky. Pokračovala homeopatickými přípravky a dietou. Na čas to pomohlo a pak se pomalu, plíživě vše objevilo znovu. Se zhoršením přicházela imunoterapie, inhalátor, kortikosterioidy v injekcích. Kápézetka s adrenalinem a léky proti anafylaxi. Výsledky byly jako na houpačce. Časem se však alergie vracely v horším a horším průběhu. 

Rozvinul se mi atopický ekzém do krvavých, nehojících se ložisek, nebyla jsem schopná ani spát. Další nepříjemností byly otoky hrdla, zvracení, padání tlaku, nevolnosti a omdlévání. Kopřivka, afty, svědění, lámavost nehtů, padání vlasů. Parlayzující bolesti břicha, průjmy střídající se zácpami, migrény, záněty uší, bolesti zubů, časté infekce. Gynekologické záněty, silné a nepravidelné dlouhotrvající krvácení, otoky, bolesti, endometrióza, samovolný potrat. Deprese, rozpad životních hodnot, rozpad osobnosti. 

Jediné co mě ještě opravdu drželo naživu byla paličatost a to, že jsem otěhotněla. Všechno se to místo zlepšení navíc časem ještě nabalovalo. Až po narození syna, který měl alergické, stejné příznaky bez průkazné alergie na pyly mi došlo, že existuje i něco jako zkřížené alergie a že bych jim měla věnovat pozornost. Pak se mi tohle "dejavu" objevilo v životě ještě mnohokrát. 

Praktická lékařka na mé několikaleté urgence na vyšetření reagovala netečně, bylo vidět, že podle ní přeháním. Časem mě prostě doporučila na psychiatrii. Alergoložka byla naopak moc fajn, snažila se mi pomoci více, než by musela a myslím že i nad rámec svých kompetencí. Z psychiatrie jsem jako opravdová troska utekla díky psycholožce, která mě doporučila místo sezení u ní, na gastroenterologii, imunologii a internu.

Cesta na gastroenterologii

No a protože syn reagoval po kojení dost podobně a v dětské nemocnici mě už před tím trochu "odbyli" (spíš hodně), rozhodla jsem se, že když mám stejné problémy jako Máťa, vyzkouším nejdřív vyběhat si tedy všechna vyšetření sama. Po značných peripetiích jsem objevila při vyšetření díky gastroenteroogii, že nemám intoleranci laktózy, ale alergii na bílkoviny živočišných mlék ( přestože jsem chodila k výborné alergoložce, nikdy mi test buď nedělala nebo nevyšel, to nevím). Dál se objevila při této prohlídce celiakie.

Vysadila jsem hned všechny výrobky z mléka u sebe i alergického syna, spolu s lepkem najednou. Objevily se i hraniční hodnoty pro sóju, a další alergeny. Rozhodla jsem se, že jakmile budu stabilizovaná v dietě bez lepku a mléka, že to vyzkouším. Reakce následovala a díky tomu, že už mi nebylo špatně úplně pořád a po všem, jsem se konečně naučila rozpoznávat, které potraviny mi nedělají dobře. U sóji u mě není reakce prudká, spíš opožděná a maličké množství odtoleruji. Netuším, proč to tak je, ale funguju s tím dobře.

Domácí test na alergii

Ale dál jsem měla nějaké obtíže. Objevovaly se a už se nedaly připisovat ani dietním chybám v bezlepkové a bezmléčné dietě, kterou jsem vychytala a navíc jsem přestal raději jíst kdekoli mimo domov. Tak jsem narazila na další informace o zkřížených alergiích a dala si 1+1 dohromady. Naprosto odpovídám schématu, kdy alergie na bílkoviny mléka kravského, se většinou projeví i na kozím a ovčím mléce a na reakci na sóju. A hledala jsem v seznamu dál, co by mi mohlo vyvolávat alergickou reakci. Věděla jsem o mandlích, po kterých jsem se asi dvakrát dusila (ale někdy také ne a teď je hodně ve vaření používám, ale o tom jindy). Kápla jsem tedy časem zkoušení na karob. 

Ten strašlivý karob!

Karob má velmi podobnou skupinu alergenů jako sója. Jejich sekvence amynokyselin alergenů jsou velmi podobné. Co je ještě karob, se dozvíte asi nejlépe u Margit Slimákové.

O tématu alergií bych ráda psala, ale nejsem odborník a ještě bych něco popletla (ale pokud jde o praxi, to mám 30 let zkušeností, hahaha). Více o alergiích a astmatu určitě najdete třeba zde a zde.

Vysadila jsem karob, který jsem si ještě navíc bláhově koupila, abych nám obohatila!! jídelníček a po měsíci jsem musela konstatovat, že je po problému. Zajímalo mě, jak je to možné, když jsem karob měla jen chvíli ve špajzu a použila jen párkrát, a zjistila jsem, že zdroje alergenu jsou velmi pěkně skryté v obsazích složení potravin. 

  • Karob je prášek z plodu svatojánského chleba. Ten přeci nejím? Ale! 
  • Rostlina se jmenuje správně rohovník obecný. A rohovníková moučka je například zahušťovadlo rostlinných "smetan", které jsem kupovala a hojně používala hned od začátku nasazení bezmléčné diety.
  • Nebo víte, že existuje i pod jménem karubin a označením aditiva E 410? Takže ho naleznete ve spoustě zpracovaných potravin.
  • Karob se přidává také do cukrovinek a sladkostí, směsí na pečení bez lepku (třeba DF směs na chleba tmavá, Schar C), v pudinku, v mléčných výrobcích (kakaové jogurty), v kávových náhražkách, v pleťových maskách, kefírech, tmavých pivních limonádách, mandlovém mléce, ovesné smetaně, kokosovém sýru, vegan majonéze, mazacích sýrech, a dalších a dalších výrobcích, pěkný fotoseznam pro ilustraci najdete tady.

Když jsem to všechno prošla, zjistila jsem, že vlastně jím karob neustále a tělo reaguje. Trochu mě to svalilo na zadek, říkala jsem si, že i po 30 letech jsem pořád hloupá. Jak to, že jsem o tomhle všem nikdy neslyšela a nikdo z lékařů mi o tom neřekl?

Nejde vůbec jen o karob nebo soju

Důvodem, proč tenhle článek sepisuju je, že sama jsem na takový nenarazila. Když zadáte do vyhledávače heslo "karob", spíš vyleze nějaký obsah živin popř. recepty na zdravé svačinky pro děti. Ale já chci upozornit, že i nevinná potravina se spoustou živin a jistě výborných vlastností, se pro někoho může stát hrozbou. 

A co je důležitější, každý alergik si dnes může přečíst o nebezpečí reakce na arašídy, lepek, mléko a dává si pozor. Ale co když alergen není tak zřejmý? Já mám nejspíš 30 let alergii na mléko a přišla jsem na to až když jsem myslela, že vážně umřu. Nekecám. A teď, když to sepíšu, to vypadá tak snadné až směšné!

Navíc se o tom všude mluví, každé druhé dítě má ABKM, každý ví, co je bezlaktozové a mandlové mléko. Ale ještě před pár lety, mi nikdo nevěřil, že syn je alergický. Před dvaceti lety, jsem byla depresivní holka a hypochondr. Anebo dítě, co si vymýšlí, že ho bolí břicho, aby bylo zajímavé a omdlívá ve škole, aby se ulilo. 

Co když to co trápí vás, má takové jednoduché, ale přece jen pro nás nesnadno rozluštitelně řešení? Jak často se při nějakém chronickém problému zastavíte a přemýšlíte, že jste třeba úplně vedle? 

Je těžké všechno opustit a začít od začátku, ale někdy se to vyplácí. 


TIP: Stejně jako si musíte dávat pozor na lepek, může se i jiný alergen takhle schovávat. Bohužel, člověk pak má pocit, že musí spolknout Wikipedii a radši snad vaří všechno domácí, než by se zase spletl. 


10 rad na závěr

Tento článek jsem nechtěla vlastně ani psát nějak podrobně o karobu, soje nebo konkrétní nesnášenlivosti či alergii. Chtěla jsme naznačit jak dlouhá může být cesta ke zdraví, a jak krásný život je, když máte tu vůli a hlavně znalosti a sílu zkoušet svoje reakce. Z mého příběhu plyne poučení, které bych ráda předala. 

  1. Nepodceňujte svoje problémy, které se opakují.
  2. Nepodceňujte problémy svých dětí a blízkých.
  3. Snažte se přijít věcem na kloub, choďte k lékaři na kontroly a otravujte, když máte pocit že jeto adekvátní.
  4. Nikdo za vás nic nevyřeší a bohužel ta práce a odpovědnost za zdraví je na nás.
  5. Řešení může být jednoduché a zřejmě, až se zdá, že to snad není možné.
  6. Řešení může být také komplikované a téměř neviditelné.
  7. Žádný člověk není jako druhý, každý má právo být jiný.
  8. Zároveň je kolem tolik lidí, kteří mají podobné problémy! Koukejte po fórech, skupinách na fb kde se dozvíte spousta rad, receptů ale i povzbuzení.
  9. Neházejte flintu do žita, odměníte se skutečným zdravím. 
  10. A vařte vařte vařte doma, ze surovin, co mají kvalitu a smysl. Je to cesta ke zdraví. Bez léků, chemie a s velkou radostí. Investujte do sebe a svých blízkých to nejcennější - pozornost, porozumění, čas.

A to je všechno? Stačí to?

Odzkoušela jsem si i další potraviny ze skupin možných alergenů, jako je soja a karob, na víc jsem nepřišla. A i když nějaké minimální obtíže sem tam mám, neřeším je.
Víte, existuje tolik možností, jak se pátrat po tom, co mi ještě je - testy intolerance, analýza z vlasů, očí, vlastního bobku.
Možná zase až bude čas a chuť na něco přijdu. A možná, že už na to nemám chuť, nebudu už hledat žádné příčiny a prostě přijmu nedokonalost svého života.

Kousek po kousku už víc jak tři roky ladím svůj seznam "OK potravin", které bezpečně můžu a zkouším ty sporné. Na seznam těch zakázaných patří soja a karob, mimo jiné. Když mám dobré období a čas, snažím se pořád dál a dál a výsledky za ty leta jsou neuvěřitelné. Sice mi to trvalo dlouho, minimálně tři roky a nekončím, ale když porovnám ty problémy, které mě úplně vyřadili ze života, nic to není. 



A co vy?  Mátě nějaké alergie? A co soja, jíte jí? Co si myslíte o její sporné pověsti? Jaký je VÁŠ příběh?

Budu ráda za všechny šťouravé otázky a komentáře, hlavně pokud máte nějakou obdobnou zkušenosti alergiemi, jejich průběhem nebo objevy na tomto poli. Napište mi do komentářů na FB nebo na mail alena.melicharova@kitchenapotheke.cz. Nikomu to neřeknu, vážně. Těším se. A.