Roztíratelný margarín z olivového a kokosového oleje a mandlové pasty

16.08.2021

Dnešní recept je vlastně jen upravený recept na margarín, který jsem již publikovala. Zatím jsem se nemohla rozhodnout, který je lepší, tak ponechám oba dva. Protože každý je i přes využití stejných surovin, trochu jiný. 

Tento nový recept je upravený tak, aby byl dobře roztíratelný zastudena. Dala jsem ho do plastové vaničky se zavíráním, aby si ho syn mohl mazat na chleba už sám. U původního receptu byl margarín tužší a já ho musela mazat po ránu Matějovi sama, nebo ho s předstihem pár minut vyndat z lednice aby povolil (ale kdo by měl po ránu pár minut čas, že ano? :)).

Nevýhodou ale je, že ve vyšších teplotách je méně stálý. Takže se v létě rozteče, pokud ho hned nejíte. Nehodí se na celodenní výlet do batohu. Proto ještě nechávám oba dva recepty a pokud časem najdu dobrý poměr tuků, kterými recepty nahradím, určitě ho uvedu. Cenově je stejně drahý jako minulý margarín (cca 40 Kč vanička), takže pořád super i při využití opravdu kvalitních olejů a bez aditiv ( o to nám jde především).

A na přípravu stačí kuchyňská váha, větší a menší mísa a šlehač. A 15 min času.   


Na malou vaničku margarínu

70 g rozpuštěného, ale ne horkého kokosového oleje (ideálně bio a raw)
100 g olivového oleje (bio panenský)
20 g mandlové pasty (použila jsem zn. Lepé)
1/2 KL himalájské soli
2 špetky citrusového pektinu

Postup

  1. Do velké mísy nalijeme ledovou vodu a ideálně ještě namražené chladící vložky, co se dávají do termoboxů. Nebo led. 
  2. V malé míse prošleháme mandlovou pastu se solí. Přilejeme olivový a kokosový olej. Oba by měli mít pokojovou teplotu. Zašleháme dohromady. 
  3. Nyní malou mísu se směsí položíme do ledové lázně, a budeme šlehat. Čím teplejší jsou suroviny, tím pomalejší bude houstnutí. Může to trvat i 15 min. 
  4. Pokud si chcete zkrátit přípravu, po částečném zhoustnutí přidejte dvě špetky citrusového pektinu. Po jeho přidání margarín rychle zhoustne. 
  5. Jakmile bude dost vyšlehaný a vychlazený, přemístíme stěrkou do čisté, uzavíratelné nádobky a uložíme v lednici. 

TIP

  • Postup je popsán se šlehačem, u první verze margarínu můžete najít i podobný, s využitím tyčového mixéru. 
  • Suroviny se oproti původnímu receptu mění pouze v poměrech a vynechávám úplně vodu (čímž se ještě prodlouží trvanlivost). 
  • Ráda využívám pektin, i když by možná nebyl třeba. Zahustí oleje a rychleji houstne, nemusím čekat na úplně zchlazení. Pokud ho nemáte, můžete přidat na ledu a margarín bude mít možná trochu jemnější a řidší konzistenci, která poté v lednici naopak více ztuhne.
  • Původně jsem vám chtěla doporučit zmrzlinovač, protože tam se nachladí mísa a prošlehává sám. Ale nedoporučím. Chybí tam ta správná metla, která by vháněla hodně vzduchu a nedělá tudíž nadýchanou strukturu. Takže odzkoušeno za vás.