Kachní paštika s brusinkami

08.04.2021

Zase si říkám, jestli tohle přidávat jako recept. Ale inspirace co vařit bez lepku, mléka či vajec asi není nikdy dost. 

Když jednou, dvakrát za rok peču kachnu, vždycky zbydou malé kousky masa na skeletu a zespodu na křídlech a zádech. Tak jsem z nich udělala rychlou paštiku, která hlavně u mladého muže mívá úspěch. Je totiž příjemně nasládlá a jemná. A já zužitkovala načaté brusinky a zbytek nálevu z okurek, který mi je líto vylévat (a jak ho ještě využít napíšu v tipech pod recept).


Čtvrtlitrová zavařovací sklenička paštiky

cca 220 g zbytků obraného masa z 1 pečené kachny
2 PL nálevu z nakládaných okurek
4 PL nakládaných brusinek nebo rybízu a něco na ozdobu
1/2 KL soli
1/2 KL sušeného tymiánu (čerstvého dejte klidně více a nechte i na ozdobení)

Postup
Jednoduše vše promixovat tyčovým mixérem. Lák přilévejte dle potřeby, uvidíte, jaká bude konzistence a chuť - možná bude třeba dosolit, možná ne. Pokud by byla málo hladká, dejte půl lžíce kachního výpeku se sádlem. Jestli je maso čerstvě upečené, můžete ještě teplou paštiku nandat do zavírací sklenice, zalít horkým scezeným sádlem z kachny, zavřít a zavařit. Budete mít parádní jídlo na horší časy ve spíži. 
Pokud ji sníte do pár dnů, stačí jen tak nechat vychladnout a zavřít do lednice. 


TIP

  • Pro ostřejší hochy dejte čerstvě pomletý barevný pepř.
  • Jestli snášíte mastnější jídla, klidně s masem namixujte i kousek kůže.
  • Nálev z okurek nevylévejte. Když je kvalitní, obsahuje ocet, koření, cukr. A proto se hodí na dochucování omáček, polévek s kyselým základem (kulajda, polská okurková, maďarská s paprikou a bramborami), paštik, zeleninových salátů jako část zálivky, na domácí majonézu, můžete ho nalít do sklenice když nakládáte sýr, zeleninu, utopence. Prostě na všechno, kde byste sladko-kyselou chuť stejně ladili.