Fermentovaná cizrnová pomazánka s kimčchi à la Budapešťská

23.03.2021

Nemohla jsem se rozhodnout, jestli tenhle článek dám do kategorie "receptů" nebo do "experimentů". Budou chybět přesné váhy, ale ráda bych vám ukázala jednoduchý způsob, jak využít netradičně zbytky z lednice. Mě zbyla vařená cizrna a v lednici jsem měla zbytek kimčchi na dně sklenice. A bylo jasno. Navíc jsem s kamarádkou nedávno řešila budapešťskou pomazánku a náhodou vytvořila něco, co tak chutná, i bez tvarohu a tofu. Co si budeme povídat, pomazánky bez mléčných výrobků a tofu, to je někdy zlý sen, pořád ty samé recepty s luštěninami a mrkví nebo bramborami. Kdo má pořád něco vymýšlet. Ale někdy se zadaří a tak vznikne nová neprozkoumaná cestička, jak si zpestřit jídelníček. 
Recept je jen od oka, ale stejně by nebyl nikdy úplně přesný, protože v něm hlavní roli hraje právě domácí kimčchí, a to bude vždycky trochu jiné než to moje. Nebojte se a zkoušejte. Pomazánka díky vyzrálé kysané zelenině byla tak pěkně zakonzervovaná, že jsem ji v záchvatu experimentování nechala další měsíc v lednici a pořád drží :) a hlavně, já jí zdatně ujídám a pořád držím pomazánka i já. 
(Pozn. už drží druhý měsíc a pořád skvělá, takže za mě palec nahoru.)


Na 300 ml sklenici pomazánky
veliká hrst máčené a s řasou uvařené cizrny
trocha uvařeného nálevu z cizrny a vyvařená řasa (kombu)
2 plné lžíce kimčchi s trochou nálevu
2 PL sezamového nebo olivového oleje
cca 1 PL datlového sirupu
uzená paprika dle chuti

trocha miso pasty  

Postup
Prostě do hladka umixovat s trochou nálevu cizrnu, dát olej, datlový sirup a kimčchi a ochutnávat. Pokud máte kimčchi jemné jako já, bude fajn ho trochu přichutit miso pastou. Jestli máte silné a pálivé, asi dávkujte zeleninu po menších dávkách, a ochutnávejte průběžně. Já v kimčchi měla mimo pekingského zelí, mrkve a dýně i papriku, takže opravdu výsledná pomazánka zasypaná uzenou paprikou, chutnala dost podobně Budapešti. Taky jsem měla svoji pastu z feferonek, česneku, mořských řas a hrachového tamari a soli. Kimčchi bylo tak 2 měsíce staré, dost uleželé, takže se snadno rozmixovalo na kaši a bylo tak kyselé, že jsem ho dala jen 2 lžíce. Ale pokud bude vaše jemnější, uvidíte, kolik ho budete potřebovat.