Fermentovaná cizrnová pomazánka s kimčchi à la Budapešťská
Nemohla jsem se rozhodnout, jestli tenhle článek dám do kategorie "receptů" nebo do "experimentů". Budou chybět přesné váhy, ale ráda bych vám ukázala jednoduchý způsob, jak využít netradičně zbytky z lednice. Mě zbyla vařená cizrna a v lednici jsem měla zbytek kimčchi na dně sklenice. A bylo jasno. Navíc jsem s kamarádkou nedávno řešila budapešťskou pomazánku a náhodou vytvořila něco, co tak chutná, i bez tvarohu a tofu. Co si budeme povídat, pomazánky bez mléčných výrobků a tofu, to je někdy zlý sen, pořád ty samé recepty s luštěninami a mrkví nebo bramborami. Kdo má pořád něco vymýšlet. Ale někdy se zadaří a tak vznikne nová neprozkoumaná cestička, jak si zpestřit jídelníček.
Recept je jen od oka, ale stejně by nebyl nikdy úplně přesný, protože v něm hlavní roli hraje právě domácí kimčchí, a to bude vždycky trochu jiné než to moje. Nebojte se a zkoušejte. Pomazánka díky vyzrálé kysané zelenině byla tak pěkně zakonzervovaná, že jsem ji v záchvatu experimentování nechala další měsíc v lednici a pořád drží :) a hlavně, já jí zdatně ujídám a pořád držím pomazánka i já.
(Pozn. už drží druhý měsíc a pořád skvělá, takže za mě palec nahoru.)
Na 300 ml sklenici pomazánky
veliká hrst máčené a s řasou uvařené cizrny
trocha uvařeného nálevu z cizrny a vyvařená řasa (kombu)
2 plné lžíce kimčchi s trochou nálevu
2 PL sezamového nebo olivového oleje
cca 1 PL datlového sirupu
uzená paprika dle chuti
trocha miso pasty
Postup
Prostě do hladka umixovat s trochou nálevu cizrnu, dát olej, datlový sirup a kimčchi a ochutnávat. Pokud máte kimčchi jemné jako já, bude fajn ho trochu přichutit miso pastou. Jestli máte silné a pálivé, asi dávkujte zeleninu po menších dávkách, a ochutnávejte průběžně. Já v kimčchi měla mimo pekingského zelí, mrkve a dýně i papriku, takže opravdu výsledná pomazánka zasypaná uzenou paprikou, chutnala dost podobně Budapešti. Taky jsem měla svoji pastu z feferonek, česneku, mořských řas a hrachového tamari a soli. Kimčchi bylo tak 2 měsíce staré, dost uleželé, takže se snadno rozmixovalo na kaši a bylo tak kyselé, že jsem ho dala jen 2 lžíce. Ale pokud bude vaše jemnější, uvidíte, kolik ho budete potřebovat.