Noky z celých jahel s bavorskou klobásou, polníčkem a hořčično-medovou omáčkou s estragonem

20.03.2021

Recept vznikl hlavně kvůli nokům. Těch jsem udělala už desítky kil za ty tři roky bezlepkové diety ( a vaření pro děti do školky), ale přesto se mi nikdy nezajedly. 

Za mě jsou určitě nejlepší ze všech. Kam se hrabou bramborové noky nebo dokonce ty s pšeničnou moukou! Kdo je ochutnal, byl nadšený. Jdou udělat z různých mouk, s vejcem či bez a dalšími přísadami. Přesto ráda dělám tuhle nejobyčejnější verzi. Nepotřebujete žádné pojidlo jako škrob, vejce, psyllium a další látky, které nerada dávám, pokud to není nutné. Když náhodou zbydou, vždycky se dá dobře skombinovat s téměř čímkoli co máme doma. Na sladko i slano. 

Dneska jsem je dělala s rychlou hořčičnou omáčkou s tymiánem, bavorskými klobáskami a polníčkem. Nevím, jestli pro někoho nejsou ty klobásky moc nezdravé, ale já nejím jenom zeleninu a jáhly a vegan také nejsem. Mám uzeniny ráda a snažím se je vybírat co nejkvalitnější a střídat je s něčím, co je fakt na tuty nezávadné. Pak se dá takový styl udržet po celý život, alespoň v to věřím.


Na 3 - 4 dospělé porce noků
130 g suchých jahel, namočených předem
130 g EAT-Fit Bešamel a trochu na podsypávání
1 KL soli
2 špetky mletého muškátového oříšku

Na oblohu
dvě hrsti polníčku
20 ks originál norimberských klobásek bez lepku
2 lahůdkové cibulky
1 PL hořčice
1 KL medu
1 KL oleje
1 PL jablečného octa
1/2 KL estragonu
1/2 KL tymiánu
špetka bílého pepře a špetka soli
1/2 PL mouky EAT-Fit Bešamel

Postup

  1. Namočené jáhly několikrát propereme rukou v čisté vodě. Nemusí být vařící, stačí teplá. Scedíme a v hrnci na sporáku zalijeme 1,5 - 2 množstvím vroucí vody se špetkou soli. Necháme probublat na nejmenším plamenu pod pokličkou asi 5 min, pak sporák vypneme a necháme je dojít. Měly by být dobře uvařené a vsáknout veškerou vodu. Jáhly můžou být i z minulého dne již uvařené, studené.
  2. Přivedeme vodu ve větším hrnci na vaření noků k varu.
  3. Očistíme cibulku a nakrájíme světlou část a nať zvlášť, omyjeme polníček, klobásky nakrájíme na malá kolečka.
  4. Jakmile trochu zchladnou, jáhly rozmixujeme ponorným mixérem. Není důležité, jestli budou dokonale hladké. Pak do nich přidáme skoro celé množství mouky, promícháme a doladíme podle potřeby jejím přidáváním. Nastrouháme muškát a přidáme sůl. Těsto je lepivé, ale na pomoučené ploše se s ním bude dělat dobře.
  5. Těsto vyvalujeme a zpracováváme na pomoučené ploše. Těsto posypeme trochou mouky i shora, aby se nelepilo. Děláme z lehkého, jemného těsta hada, kterého krájíme na 1 cm kousky a můžeme (nemusíme) různě tvarovat. Noky zavařujeme v lehce vroucí vodě, jsou za dvě minuty hotové - vyplavou navrch. Můžeme je nechat ještě minutu povařit a vylovíme z vody, necháme okapat a vložíme do mísy s trochou tuku, kde je pod poklicí uchováváme.
  6. Mezitím na woku rozpálíme lžíci tuku, vhodíme očištěnou a nakrájenou vílou část cibulky, nakrájené klobásky a v rychlosti orestujeme. Zasypeme půl lžící mouky, zalijeme 2 sběračkami vývaru z noků, ochutíme hořčicí a medem, tymiánem a estragonem a necháme chvíli na mírném plamenu odvařit. 
  7. Za pár minut omáčka zhoustne, odpaří se voda a jakmile budeme spokojeni s hustotou, vypneme sporák, dochutíme směs pepřem, solí, jablečným octem. Přimícháme noky, prohodíme, podáváme s polníčkem a posypané zelenou natí z cibulky.

TIP

  • Jáhly vybírejte pečlivě. Doporučuji bio jáhly z DM nebo Kauflandu, oboje mám vyzkoušené, kupuji je pravidelně a vždycky byly super kvality. Je to důležité kvůli chuti. Pěkné, čerstvé jáhly mají oříškovou vůni a nikdy nejsou hořké, proto se nemusí spařovat a tím se v nich po vyprání uchovávají cenné nutriční látky. Pokud by byly hořké, jsou žluklé a takové raději nejezte. Investice do dražších jahel se vyplatí, uvidíte, že se do nich pak zamilujete. Navíc se z dají dělat různé zajímavé věci, od noků před sladká těsta na koláče, pudink, kréme do dortů, falešný tvarohový krém, dávájí se do těsta na chleba i do knedlíků, místo rýže se dělá "jáhloto", zapékají se na sladko i slano. Až je budete mít doma, určitě nebudete litovat. 
  • U přípravy těsta zase sledujte hlavně hustotu a strukturu. Nesmí být tuhé, spíš lehké. Dokud ho budete míchat, bude lepivé, jakmile ho na pomoučené podložce lehce posypete moukou, uvidíte, že se s ním dělá skvěle. Jen si pamatujte, u noků je pravidlo "čím méně dáte mouky, tím lepší noky budou". Dejte jí proto jen tolik, aby držely pohromadě. Tvary dělejte dle libosti, od velkých knedlíků až po mini nočky pro děti. Upravujte jenom dobu vaření.
  • Var nesmí být překotný, stačí jen aby voda lehce perlila. Pokud máte noků více, vařte je na víc etap, ať se vám v hrnci nelepí. Je dobré je po vložení do vody zlehka ode dna promíchat vařečkou. 
  • Výborně se upravují do různých verzí - špenátových, řepových, dýňových, mrkvových. Je to cesta, jak do dětí dostat další zeleninu, kterou by třeba jinak nechtěly. Stačí přidat uvařenou zeleninu a rozmixovat ji do základu s jáhlami. Mouku pak přidat dle potřeby.
  • Noky jsou druhý den možná lepší, než čerstvé. Dají se na tuku na woku opékat na sladko nebo na slano. Hodí se k nim třeba
  1. mletý mák a javorový sirup
  2. svařená jablíčka se skořicí a cukrem
  3. mleté oříšky s hruškovými povidly
  4. krůtí, vepřové, kuřecí maso s restovanou zeleninou
  5. mexické fazolové chilli
  6. rajčatové, dýňové a jiné zeleninové omáčky
  7. zeleninová asijská kari s kokosem, ananasem, rozinkami
  8. české klasické omáčky s masem
  9. zakysaná smetana nebo jogurtové dipy a saláty
  10. nakládaná řepa, ořechy a sýry
  11. kysané zelí, špek, brynza
  12. houbové ragů s marjánkou a česnekem, kmínem a paprikou