Višňová bublanina z jednodruhovek, bez lepku a mléka (a taky bez rýže, pohanky a kukuřice).

05.03.2021

Jednou jsem se zmínila, že sladké moc nemusím. Ale začíná to vypadat jako hoax, když pořád přidávám jen buchty. Pravda je taková, že když momentálně (hahaha, asi rok, že jo) vařím všechna jídla i pro mé kluky, musí být na stole i sladké. Takže jen sladké peču ob den. Další důvod je ten, že vlastně většina dotazů na moje vaření nakonec sklouzne k těm nejkaloričtějším, nejsladším a nejvypečenějším :) co si budeme povídat, zdravý životní styl má i svoje mušky a kdo by si nerad dal v tomhle předjarním počasí něco ke kávě.

Tak dneska to trochu zkusím zmírnit s tím, že bublanina je ze super zdravých jednodruhovek a domácích vajec, višní a nějakého toho bílého zabijáka. Chtěla jsem změnu, protože jsem hodně pekla ze směsí, kde je vždy zastoupená hlavně kukuřice, rýže, brambory a pohanka. A to je škoda, když známe tolik dalších bezlepkových plodin. Buchta je nabitá nejen bílkovinami, tak se nebojte jí dát i jako svačinu dětem. 


Skleněná forma cca 20x30 cm ( já mám oválnou)

150 g čirokové mouky (já měla Adveni, která je někde mezi hladkou a polohrubou)
125 g mandlové mouky
125 g tapiokové mouky
30 g šípkové mouky (ta je znát hlavně na chuti, pokud nemáte, nahraďte jinou moukou z receptu a dejte třeba trochu citronové kůry)
25 g zlaté lněné mouky nebo mletého lněného semínka
200 g cukru
4 domácí vejce
30 ml kokosového rozpuštěného oleje
15 g vinného kamene
1 střední sklenice višní ve vlastní šťávě tj. 250 g pevného podílu višní a 150 ml šťávy
špetka soli
trocha oleje a rýžové krupice na vymazání a vysypání formy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. Zapékací formu vymažte olejem a vysypte krupicí, zbylou klidně dejte do připravovaného těsta. 
  3. Připravte si 3 mísy. V první vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuha. 
  4. V druhé smíchejte mouky s kypřícím práškem.
  5. Ve třetí míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem, pak zašlehejte olej, nakonec šťávu z višní. 
  6. Smíchejte žloutkovou směs s moučnou, míchejte už jen zlehka stěrkou.
  7. Stejně opatrně zamíchejte bílkový sníh, na dvakrát. 
  8. Těsto bude polotekuté, ne příliš. Případně dolaďte trochou tekutiny, kdyby bylo příliš tuhé. Nalijte do vysypané formy, dejte hned péct. 
  9. Pekla jsem na spodní a hodní ohřev na 170 st. asi 35 min, kontrolujte špejlí, kdy se těsto přestane lepit, ale zbytečně často nevětrejte troubu. Po upečení nechte pomalu ve vypnuté otevřené troubě chladnout pár minut, pak přesuňte i s formou na mřížku, kde dochladne. 


TIP: 

  • Pokud nemáte višně v nálevu, použijte třeba čerstvé nebo rozmražené. Z rozmražených využijte šťávu, nebo dolijte dle potřeby třeba moštem, či rostlinným mlékem. Dobrý by byl i kefír, pokud ho můžete.
  • K nakyslé "celozrnné" chuti této kombinace mouky se hodí i výrazné ovoce. Dokážu si představit i černý rybíz nebo ostružiny. A na ovoci nešetřete!
  • Dělala jsem ji do větší formy, aby byla na dva dny, takže pokud nejste takoví jedlíci, upravte množství surovin na polovinu .
  • Nazvala jsem recept bublaninou, ale není úplně nadýchaná jako piškot, spíš je to strukturou klasická litá buchta. Je to záměr a pokud budete chtít ryze nadýchanou nádheru, přidejte víc vajec a uberte na moučné směsi.