5minutové "piškotové" řezy bez lepku a mléka a dalších alergenů

09.07.2021

Každý den vstávám s tím, že si řeknu "dneska nepeču a nevařím, dojíme zbytky". A taky je tolik věcí, které by chtěly moji pozornost, nebudu přece stát zase celý den u sporáku a trouby. A je horko.

Takže jsem uklízela kuchyni a zase podlehla tomu volání. A upekla takový rychlé, skoro piškotové řezy, když máme ty jahody, přece! Kdo by chtěl pravý piškot, musel by samozřejmě použít klasickou mouku a nedávat tuk. Ale to bychom si už v bezlepkovém světě asi zahrávali se slovíčky. Takže tady máme něco, co se prostě piškotovému těstu podobá. Tečka. 

Dneska to je naprostá klasika bez vychytávek, ale vykoupí to blesková příprava v 5 ti minutách (pokud nepočítám čas, který to za vás odpotí trouba).

Bez lepku, mléka, ořechů, droždí a luštěnin. Snese spoustu úprav dle libosti, vlastně to můžete celé překopat, dochutit, ozdobit a máte na celý rok pořád co péct. 


Na pekáček o rozměrech 22x22 cm

4 malá vejce
4 PL přírodního cukru
2 PL oleje (slunečnicový nebo řepkový)
5 PL Doves Farm samokypřící
špetka soli, trocha citronové kůry

1 kelímek zakysané kokosové smetany Planton
2 PL čekankového sirupu
jahody na ozdobu

Postup

  1. Rozpálíme troubu na 170 st horní a spodní ohřev. Připravíme zapékací mísu a vysteleme ji papírem na pečení nebo vytřeme olejem a vysypeme krupicí či hrubou moukou.
  2. Oddělte žloutky a bílky do zvláštních misek. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru, vyšleháme je do pěny. Pak zašleháme olej, citronovou kůru. 
  3. Ve druhé míse vyšleháme sníh z bílků a špetky soli. Jakmile je skoro tuhý, přidáme druhou polovinu cukru a došleháme dotuha. 
  4. Do mísy se žloutkovou pěnou prosejeme mouku, promícháme. Přidáme po dvou částech sníh z bílků. 
  5. Stěrkou lehké těsto přendáme do formy, opatrně zahladíme a dáme péct. 
  6. Pečeme asi 30-35 min, nebo dokud nebude špejle suchá, je lepší to hlídat. Já mám slaboučkou troubu. Piškotové řezy necháme vychladnout ve formě, pak je rozkrájíme a potřeme zakysanou smetanou smíchanou s čekankovým sirupem a ozdobíme jahodami. 

TIP

  • Pokud byste chtěli opravdový piškot, nemusíte přidávat tuk, ale já ho pro syna do dezertů dávám, je to hubeňour a v tucích se rozpouští vitamíny. Použijte určitě kvalitní, ale chuťově neutrální olej - kokosový (může být i dezodorizovaný), bio řepkový nebo slunečnicový. Ty ale nejdříve ochutnejte, některé mají příliš výrazné chutě! 
  • Na ozdobu se hodí jakékoli nakyslé sezonní ovoce - rybíz, angrešt, kiwi nebo bylinky jako meduňka, máta. Vlastně naprosto cokoli.
  • Smetanu nemusíte sladit vůbec, pokud už nechcete přidávat na cukrech. Je výborná i tak, řezy jsou sladké dost. 
  • Pokud máte výkonnou troubu, řezy budou opravdu rychle hotové a je fajn ani neodcházet a hlídat si je.

Pokud se vám recept líbí, podívejte se na podobný. Je s kaštanovou moukou, kakaem a hodí se i na roládu nebo na řezy. JUK!