Banánovo-arašídová bábovka s rýžovou moukou a limetou

27.05.2021

A zase bábovka. Protože kombinace banánu a arašídů je prostě božská. Protože u nás doma receptů na bábovky není nikdy dost. 

Já se nerada opakuji a syn zase nerad kakao a čokoládu. Náš táta požaduje klasiku, anebo alespoň něco, co tak vypadá :) když my to mléko, mouku nemůžeme. Takže pořád vymýšlím těsta, která by nám chutnala všem. Tahle patří k těm povedeným kombinacím. Další plus je kontrola vstupů - používám pouze základní suroviny a tak se nemusíte bát reakce na nějakou směs mouky. A je celkem výživově hodnotná, takže se hodí jako svačina pro milovníky sladkého, kteří nechtějí jen prázdné kalorie. Je slazená spíš méně, ale nám to stačilo. 

Navíc, co si budeme povídat, při low FODMAP dietě nás někdy třená těsta fakt zachraňují, protože i když bezlepkový kvas miluji, nemám čas péct a pečovat jen o něj. Tohle je prostě rychlovka.


Střední bábovková forma
2 zralé banány
2 vejce
180 g rýžové jemné mouky
80 g arašídové mouky
60 g třtinového cukru
2 špetky pravé vanilky
špetka soli
1/2 limetky
90 g roztopeného kokosového oleje
2 PL inulinové vlákniny
1/2 sáčku bezlepkového prášku do pečiva (použila jsem Amylon)
Trocha tuku na vymazání a mouky na vysypání formy

Postup

  1. Vejce si předem vyndáme na linku. Troubu rozehřejeme na 170-180 stupňů. Formu na bábovku důkladně vytřeme olejem a vysypeme, já využila jemnou rýžovou mouku z receptu, vhodnější by byla asi polohrubá nebo krupička.
  2. Ve velké míse rozmačkáme banány a smícháme s vejci. Můžeme je rozšlehat s cukrem mixérem. Přidáme šťávu (a kůru z limetky, pokud se nebojíte výraznějších chutí) a rozpuštěný, zchladlý olej. 
  3. Ve druhé míse promícháme ostatní suché ingredience a postupně je krátce a zlehka zašleháme do vaječné směsi. Nepřemícháme, aby nám fungovalo kypřidlo. 
  4. Těsto by mělo být polotekuté. Stěrkou ho rozprostřeme do vysypané formy na bábovku. Pečeme asi půl hodiny až třičtvrtě, hodně záleží na troubě. Pokud by se vám zdálo, že bábovka vybíhá hodně rychle nebo se dokonce přichytává, určitě ztlumte teplotu. Stejně tak by nemělo praskat. Pokud ji budete péct déle na míň stupňů, svrchu nepraskne. Upečení kontrolujte špejlí, na kterou by se těsto nemělo lepit, ale zůstane přesto vláčné. Počítejte s tím, že ještě chvíli po vyjmutí z trouby těsto pracuje, chladne a tuhne. 
  5. Nechte bábovku chvíli zchladnout na mřížce i s formou a poté teprve opatrně vyklopte a nechte úplně zchladit. Pokud by se vám nechtěla nechat vyklopit, namočte si utěrku do studené vody, ovažte jí formu a kulatým nožem lehce ořízněte kraje bábovky až ke dnu, uvolní jí to.

TIP

  • Pokud ji chcete na slavnostnější příležitost, určitě se k ní hodí čokoládová poleva, ganache, arašídové máslo, slaný karamel, kandované citrusy, citronová či limetová poleva, banánový nebo datlový krém atp. Vlastně téměř všechno!
  • Opět není problém nahradit vejce za jablečné pyré a vznikne vám vegan verze, jen nebude tak nadýchaná a rychleji bude podléhat zkáze, ale to nijak tragicky. Jen je dobré přidávat možná pyré podle potřeby až do finální kompletace těsta, aby byla ideální struktura. Určitě neřeďte těsto vodou! 
  • Cukr a inulin můžete v klidu vyměnit za oblíbená sladidla nebo vlákninu, v tomto receptu je to v pořádku.