Bezlepkové kvasové bulky s teffem

21.01.2021

Kdo se pohybuje v kváskování z bezlepkových mouk, už se asi naučil kreativně využívat všechno, co dům nabízí a nebojí se experimentů. Tenhle recept je spíš další z mnoha podobných variací na téma "bulka co dům dal". Zde sem kombinovala sádlo, světlý teff a slunečnicové semínko. Základ je rozkvas, cca 14 hodin starý, z kvásku a mouky Schaer B a celozrnné, chuťově skvělé Nutrifree.
Recept na jemnou pomazánku z mandlí a zeleniny najdete tady.


Na 10 - 12 bulek na plechu

cca 300 g rozkvasu Schaer B
200 g Nutrifree per panne integrale
80 g mouka ze světlého teffu Adveni
60 slunečnicových semínek spařených vroucí vodou (připravené několik hodni předem)
1 PL mletého lněného semínka rozmíchaného a nabobtnalého v 1 hrnku fitrované vody (o objemu 250 ml)
2 PL rozpuštěného sádla
1 KL soli
1 KL kmínu a 1/2 KL chlebového koření Sonnentor
1/2 bylinkové směsi Devět sil  Cereus

Postup

  1. Z rozkvasu nezapomeneme odebrat kvásek na příští pečení.
  1. Ingredience smícháme nejdříve vařečkou a pak hnětacím robotem. Poslední přidáváme sádlo. Troškou sádla potřeme prohnětený bochánek, přikryjeme folií. Necháme kynout, podle teploty prostředí asi 4 hodiny (já mám doma chladno).
  1. Po 4 hodinách mokrou rukou tvarujeme bulky, dáme ještě dokynout na plech s pečícím papírem na cca 2 hodiny. Můžeme je posypat mákem, kmínem, solí...
  1. Rozpálíme troubu na plno, já mám 250 st. Jakmile jsou pěkně vykynuté, hodíme plech do trouby, pečeme bez větrání trouby aspoň 10-15 min naplno, pak snížíme na 200 st. Můžeme postříkat vodou. Dopékáme do křupavé kůrky shora i zespoda, bochánky by měly na poklep být duté. Trvá to cca 40 minut. Po dopečení vyndáme na mřížku vychladnout.

TIP: Pokud jíte bezlepkovou dietu sami, housky si dejte po vychladnutí do pytlíku se zipem a zmrazte. Rozpečte si je podle potřeby, bulky budou jako čerstvé.