Bezlepkové kvasové bulky s teffem

21.01.2021

Kdo se pohybuje v kváskování z bezlepkových mouk, už se asi naučil kreativně využívat všechno, co dům nabízí a nebojí se experimentů. Tenhle recept je spíš další z mnoha podobných variací na téma "bulka co dům dal". Zde sem kombinovala sádlo, světlý teff a slunečnicové semínko. Základ je rozkvas, cca 14 hodin starý, z kvásku a mouky Schaer B a celozrnné, chuťově skvělé Nutrifree.
Recept na jemnou pomazánku z mandlí a zeleniny najdete tady.


Na 10 - 12 bulek na plechu

cca 300 g rozkvasu Schaer B
200 g Nutrifree per panne integrale
80 g mouka ze světlého teffu Adveni
60 slunečnicových semínek spařených vroucí vodou (připravené několik hodni předem)
1 PL mletého lněného semínka rozmíchaného a nabobtnalého v 1 hrnku fitrované vody (o objemu 250 ml)
2 PL rozpuštěného sádla
1 KL soli
1 KL kmínu a 1/2 KL chlebového koření Sonnentor
1/2 bylinkové směsi Devět sil  Cereus

Postup

  1. Z rozkvasu nezapomeneme odebrat kvásek na příští pečení.
  1. Ingredience smícháme nejdříve vařečkou a pak hnětacím robotem. Poslední přidáváme sádlo. Troškou sádla potřeme prohnětený bochánek, přikryjeme folií. Necháme kynout, podle teploty prostředí asi 4 hodiny (já mám doma chladno).
  1. Po 4 hodinách mokrou rukou tvarujeme bulky, dáme ještě dokynout na plech s pečícím papírem na cca 2 hodiny. Můžeme je posypat mákem, kmínem, solí...
  1. Rozpálíme troubu na plno, já mám 250 st. Jakmile jsou pěkně vykynuté, hodíme plech do trouby, pečeme bez větrání trouby aspoň 10-15 min naplno, pak snížíme na 200 st. Můžeme postříkat vodou. Dopékáme do křupavé kůrky shora i zespoda, bochánky by měly na poklep být duté. Trvá to cca 40 minut. Po dopečení vyndáme na mřížku vychladnout.

TIP

Pokud jíte bezlepkovou dietu sami, housky si dejte po vychladnutí do pytlíku se zipem a zmrazte. Rozpečte si je podle potřeby, bulky budou jako čerstvé.