Bezlepkový vegan knedlík s vinným kamenem a quinoovými pukanci

10.03.2021

Bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez soji, bez droždí.
Tenhle knedlík vyšel z toho, že jsem nechtěla využívat oblíbenou Schar B, se kterou jsem teď pekla dost často. Sice jsou z ní super knedlíky, ale chtěla jsem pro změnu zkusit jiný knedlík a rovnou ve vegan verzi a bez droždí. To mi totiž poslední dobou dělá čím dál hůř. Nedopadl vůbec zle, i když na 1* ještě musím zapracovat a odlehčit ho. Chutí mi připomínal karlovarský knedlík mojí prababičky. A ten jsem jedla naposled před 30 ti lety. A stejně, někde to v hlavě naskočilo:)


Dva až tři velké knedlíky, 6 dospělých porcí 

460 g Doves Farm chlebová světlá směs
7 g soli (jedna KL)
30 g pufovaných neslazených cereálií, já měla quinou
1 balíček prášku do pečiva s vinným kamenem
150 ml vlažné vody
180 ml perlivé minerálky
20 g mletého zlatého lněného semínka
2 PL sekané petrželky

mouka na podsypání

Postup

  1. Mleté lněné semínko rozmícháme předem ve vodě ve velké míse, za 15-30 min budeme mít gel.
  2. Dáme vařit vodu ve velkém hrnci. Jakmile bude blízko varu, začneme dělat knedlíky.
  3. Vedle v míse smícháme puffovanou quinou, chlebovou mouku, petržel, sůl a promícháme. Dál vmícháme vinný kámen, 
  4. Přidáme moučnou směs do šlemu z lněného semínka a rukama či vařečkou, nikoli robotem opatrně zpracujeme v pěkné lepivé těsto. Tvarujeme knedlíky na podsypané podložce. Moc je nemačkáme. Měly by být celkem pevné, dobře se s nimi dělá. 
  5. Ihned dáme do vroucí vody a přiklopíme poklicí. Vaříme 10 min na nejmírnějším plamenu, voda by měla jen perlit. Po 10 min otočíme a zase přiklopíme, necháme dalších 10 min probublávat. Pak vylovíme, potřeme olejem, hned krájíme nití na plátky a uchováváme v teple - ideálně míse s poklicí. 

TIP

  • Ochutnejte nejprve puffovanou quinou, bude udávat chuť knedlíků. Já ji koupila už několikrát a naposledy byla hrozně hořká, nějaká přepražená a zkazila mi jídlo. Dobrá bude i pufovaná pohanka nebo burizony. Fungují místo housky v knedlíku. 
  • Pokud chcete a můžete klidně zkuste len vyměnit za vejce.
  • Knedlíky nejsou takové ty nadýchané obláčky, spíš opravdu zasytí a jsou plnohodnotnou částí jídla. Pokud chcete hodně lehké knedlíky jako z bílé mouky, udělejte je rovnou ze Schar B.