Bezlepkový vegan knedlík s vinným kamenem a quinoovými pukanci
Knedlíky bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez soji, bez droždí.
Tenhle knedlík vyšel z toho, že jsem nechtěla využívat oblíbenou Schar B, se kterou jsem teď pekla dost často. Sice jsou z ní super knedlíky, ale chtěla jsem pro změnu zkusit jiný knedlík a rovnou ve vegan verzi a bez droždí pro kamarádku. Nedopadl vůbec zle, i když na 1* ještě musím zapracovat a odlehčit ho. Chutí mi připomínal karlovarský knedlík mojí prababičky. A ten jsem jedla naposled před 30 ti lety. A stejně, někde to v hlavě naskočilo:)
Dva až tři velké knedlíky, 6 dospělých porcí
460 g Doves Farm chlebová světlá směs
7 g soli (jedna KL)
30 g pufovaných neslazených cereálií, já měla quinou
1 balíček prášku do pečiva s vinným kamenem
150 ml vlažné vody
180 ml perlivé minerálky
20 g mletého zlatého lněného semínka
2 PL sekané petrželky
mouka na podsypání
Postup
- Mleté lněné semínko rozmícháme předem ve vodě ve velké míse, za 15-30 min budeme mít gel.
- Dáme vařit vodu ve velkém hrnci. Jakmile bude blízko varu, začneme dělat knedlíky.
- Vedle v míse smícháme puffovanou quinou, chlebovou mouku, petržel, sůl a promícháme. Dál vmícháme vinný kámen,
- Přidáme moučnou směs do šlemu z lněného semínka a rukama či vařečkou, nikoli robotem opatrně zpracujeme v pěkné lepivé těsto. Tvarujeme knedlíky na podsypané podložce. Moc je nemačkáme. Měly by být celkem pevné, dobře se s nimi dělá.
- Ihned dáme do vroucí vody a přiklopíme poklicí. Vaříme 10 min na nejmírnějším plamenu, voda by měla jen perlit. Po 10 min otočíme a zase přiklopíme, necháme dalších 10 min probublávat. Pak vylovíme, potřeme olejem, hned krájíme nití na plátky a uchováváme v teple - ideálně míse s poklicí.
TIP
- Ochutnejte nejprve puffovanou quinou, bude udávat chuť knedlíků. Já ji koupila už několikrát a naposledy byla hrozně hořká, nějaká přepražená a zkazila mi jídlo. Dobrá bude i pufovaná pohanka nebo burizony. Fungují místo housky v knedlíku.
- Pokud chcete a můžete klidně zkuste len a odpovídající část tekutiny vyměnit za vejce.
- Knedlíky nejsou takové ty nadýchané obláčky, spíš opravdu zasytí a jsou plnohodnotnou částí jídla. Pokud chcete hodně lehké knedlíky jako z bílé mouky, udělejte je rovnou ze Schar B.