Bramborové knedlíky s jarními bylinami
Bramborové knedlíky bez lepku jdou udělat na spoustu variací. Já je tentokrát udělala k pečené kachně a zelí. Jsou se spoustou jarních bylin ze zahrady, abychom do sebe dostali nějaké to lupení, dokud je pěkně mladé a plné síly. Určitě se hodí i na vegetariánská jídla nebo k jiným účelům, s těstem se dělalo dobře a byly opravdu chutné. Jediné co budete nutně potřebovat, jsou dobré brambory. My máme ještě spoustu výborných brambor z farmy od Vlašimi. Mouku jsem využila podle toho, co mi doma zbývalo. Nutrifree per dolci je spíš na piškoty, ale protože obsahuje nějaká pojidla a škroby, řekla jsem si, že to zkusím a ejhle, fungovaly dobře. Takže už další škroby nebyly potřeba.
Suroviny na dva velké knedlíky
500 g vařených teplých brambor
170 g Nutri Free per dolci
1 KL soli
velká dvojitá hrst čerstvých bylinek - kopřivy, petržel, popenec, bršlice, aj.
1 vejce
Postup
- Dejte včas vařit velký hrnec osolené vody, aby vařila, jakmile budou knedlíky hotové.
- Bylinky zbavte kořínků a tvrdých stonků, alespoň dvakrát promáchejte ve studené lázni, aby se odplavily nečistoty. Kopřivy ještě nakonec spařte vroucí vodou, aby nepálily. Nasekejte nadrobno.
- Brambory po uvaření slijte, ještě horké oloupejte a prolisujte do mísy. Zasypte moukou, solí, bylinkami a přidejte vejce. Směs promíchejte a pak rukou na pomoučené ploše rychle zpracujte a tvarujte dva knedlíky, cca 7- 8 cm. Pokud by těsto nedrželo, přidejte škrob nebo mouku podle potřeby, záleží na použitých bramborách. Těsto je příjemné na práci, sice klasicky lepí, ale při mírném podsypání se s ním dobře dělá. Nesmí být tekuté nebo hotové knedlíky se nesmí roztékat do stran. Hned zavaříme.
- Vařte na nejmírnějším plamenu, aby voda jen mírně perlila. Po vložení knedlíků do lázně za chvíli opatrně zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. pak nechte vařit 10 min, otočte a nechte vařit opět 10 min. Pokud by se vám zdály, že se rozvařují, vyndejte je dřív. Měly by být hladké, slizké, nerozpadají se.
- Krájejte nití ihned po vylovení z vody, uložte do omaštěné mísy a přiryjte poklicí, dokud nebudete podávat.
TIP
- Tyhle bramborové knedlíky nejsou nic těžkého. Snesou i jednodruhové mouky a trochu škrobu, můžete je snadno udělat bez vajec. Směsi jsou dobré v tom, že stačí jeden pytlík. Já je dělám podle toho, co mi zbývá doma a co chci spotřebovat primárně. Jak je vidět, šly parádně i z mouky na piškotové těsto. A byly dobré!
- Bylinky si připravte podle toho, co máte doma, klidně i jeden druh. Jen používejte pouze mladé výhonky a dobře je operte. Já je nejraději míchám, třeba bršlice samotná je na mě docela výrazná, proto ji dávám jen společně s dalšími. Klidně můžete natrhat i petrželku, pokud se necítíte na divoké plevely.
- Nejdůležitější pravidla pro knedlíky jsou tato: pracovat s těstem rychle a mít připravenou vroucí vodu.