Bramborové knedlíky s jarními bylinami

06.04.2021

Bramborové knedlíky bez lepku jdou udělat na spoustu variací. Já je tentokrát udělala k pečené kachně a zelí. Jsou se spoustou jarních bylin ze zahrady, abychom do sebe dostali nějaké to lupení, dokud je pěkně mladé a plné síly. Určitě se hodí i na vegetariánská jídla nebo k jiným účelům, s těstem se dělalo dobře a byly opravdu chutné. Jediné co budete nutně potřebovat, jsou dobré brambory. My máme ještě spoustu výborných brambor z farmy od Vlašimi. Mouku jsem využila podle toho, co mi doma zbývalo. Nutrifree per dolci je spíš na piškoty, ale protože obsahuje nějaká pojidla a škroby, řekla jsem si, že to zkusím a ejhle, fungovaly dobře. Takže už další škroby nebyly potřeba. 


  1. Dejte včas vařit velký hrnec osolené vody, aby vařila, jakmile budou knedlíky hotové.
  2. Bylinky zbavte kořínků a tvrdých stonků, alespoň dvakrát promáchejte ve studené lázni, aby se odplavily nečistoty. Kopřivy ještě nakonec spařte vroucí vodou, aby nepálily. Nasekejte nadrobno.
  3. Brambory po uvaření slijte, ještě horké oloupejte a prolisujte do mísy. Zasypte moukou, solí, bylinkami a přidejte vejce. Směs promíchejte a pak rukou na pomoučené ploše rychle zpracujte a tvarujte dva knedlíky, cca 7- 8 cm. Pokud by těsto nedrželo, přidejte škrob nebo mouku podle potřeby, záleží na použitých bramborách. Těsto je příjemné na práci, sice klasicky lepí, ale při mírném podsypání se s ním dobře dělá. Nesmí být tekuté nebo hotové knedlíky se nesmí roztékat do stran. Hned zavaříme.
  4. Vařte na nejmírnějším plamenu, aby voda jen mírně perlila. Po vložení knedlíků do lázně za chvíli opatrně zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. pak nechte vařit 10 min, otočte a nechte vařit opět 10 min. Pokud by se vám zdály, že se rozvařují, vyndejte je dřív. Měly by být hladké, slizké, nerozpadají se. 
  5. Krájejte nití ihned po vylovení z vody, uložte do omaštěné mísy a přiryjte poklicí, dokud nebudete podávat. 



TIP

  • Tyhle bramborové knedlíky nejsou nic těžkého. Snesou i jednodruhové mouky a trochu škrobu, můžete je snadno udělat bez vajec. Směsi jsou dobré v tom, že stačí jeden pytlík. Já je dělám podle toho, co mi zbývá doma a co chci spotřebovat primárně. Jak je vidět, šly parádně i z mouky na piškotové těsto. A byly dobré! 
  • Bylinky si připravte podle toho, co máte doma, klidně i jeden druh. Jen používejte pouze mladé výhonky a dobře je operte. Já je nejraději míchám, třeba bršlice samotná je na mě docela výrazná, proto ji dávám jen společně s dalšími. Klidně můžete natrhat i petrželku, pokud se necítíte na divoké plevely.
  • Nejdůležitější pravidla pro knedlíky jsou tato: pracovat s těstem rychle a mít připravenou vroucí vodu.