Buchta z bílých fazolí, lískových ořechů a citronu

20.01.2021

Asi je to zimou a sněhem, že se u nás ty buchty ztrácí tak rychle. Takže abych do mužské části osazenstva nacpala taky trochu zdravějších a míň typických surovin, pašuju do sladkého kde co. Teď jsem četal na IG nějaký komentář "že se všichni zbláznili a dělají buchty jen z řepy a fazolí ". No jo, já jsem velký blázen. Ale když ono to tak vylepší ty jinak bezlepkově-nedomrlý těsta! 

Tady jsou to třeba vařené velké máslové fazole. Nebojte, nikdo nic nepozná. A navíc, zase díky fazolím je těsto kypré, nedrolí se, vláčné. Bez lepku, mléka a soji. Bohužel, já odtoleruji i přes mé choroby skoro všchny luštěniny v menší množství, kromě fazolí, takže jako LOWFODMAP tohle nedoporučím, ale záleží, jakou skupinu sacharidů tolerujete vy. 

 Ale abych se nedržela jen při zemi :protentokrát jsem využila pro změnu jiný tuk a to kakaové máslo. A taky citronový krém (recept zde), co jsem dělala včera. Odvážíte se se mnou?


Na těsto do koláčové formy průměru 25 cm, nebo podobně velkého pekáčku

250 g předem uvařených máslových fazolí plus pár lžic vody z vaření nebo obyč vody
125 g lískových oříšků ( opražených a umletých)
2 malá vejce
125 g přírodního třtinového cukru, umletého najemno
70 g kakaového másla, rozpuštěného ve vodní lázni
100 g Doves Farm modrá samokypřící směs
5 KL domácí citronové vegan Lemon curd
velká špetka pravé vanilky (nebo extrakt)
špetka soli
1 a 1/2 KL kypřícího prášku s vinným kamenem
1/2 KL jedlé sody
citronová kůra, já použila kandovanou, ale můžete dát klasicky strouhanou u jednoho citronu

Na dokončení 
proslazená citronová kůra 
hrst celých lískových oříšků
domácí Lemon curd pro ty, co nemají nikdy dost sladkého :)

Postup

  1. Zapněme troubu na 180 st a spodní a horní ohřev. Vymažeme a vysypeme formu na pečení, já použila slunečnicový olej a rýžovou krupičku. Připravíme si suroviny na linku, aby měly stejnou teplotu.
  2. Fazole by měly být den až dva proplachované, máčené a pak v čisté vodě uvařené do měkka. Ty rozmixujeme dohladka, pokud to jde špatně, přidejte pár lžic vody nebo nálevu z vaření. 
  3. Lískové oříšky mírně opražíme, jen aby křupaly voněly. Nepřipalte. Na suché pánvi nebo v troubě. Pak je necháme zchladnout a rozmixujeme. Nechceme máslo, stačí semlet na mouku třeba v tříštivém mlýnku. 
  4. Pokud nemáme moučkový třtinový cukr ale krystal, rozemeleme po oříškách na moučku.
  5. Kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni. Hlídejte, aby nebylo příliš horké, stačí když je prostě rozpuštěné. 
  6. V jedné míse ušleháme vejce s cukrem, vanilkou, přidáváme postupně lemon curd, citronovou kůru, rozpuštěné zchladlé kakaové máslo. 
  7. V druhé míse smícháme rozmixované ořechy s moukou Doves Farm, špetkou soli a promícháme. Nakonec v rychlosti smícháme kypřicí prášek a sodu. Těsto je středně tekuté/lehce tuhé, pokud by se vám zdálo málo spojené (můžete mít menší vajíčka než já), přidejte pár lžic vody.
  8. Sypkou směs vmícháme do vaječné, lehce promícháme a nalijeme hned do připravené vysypané formy. Těsto uhladíme, posypeme ořechy a trochu je připlácneme rukou. 
  9. Pečeme asi na 180 st dozlatova a dokud nejde špejle ve středu vytáhnout čistá, bez ulpívání těsta. Necháme ve formě chladnout na mřížce, asi hodinu, dokud koláč nevychladne úplně, i zespodu.
  10. Po vychladnutí sundáme formu, krájíme a můžeme podávat ozdobený proslazenou nebo kandovanou citronovou kůrou, pomazaný citronovou pomazánkou nebo s trochou ušlehané kokosové šlehačky.



TIP

  • Zase se dá spousta věci na receptu měnit. Dodržela bych poměry sypkých surovina a fazolí, ale pokud nechcete dělat lemon curd, zkuste šťávu ze dvou tří citronů a kůru, plus tuhou část kokosového krému a přidat na cukru, tak 30 g. Hlídejte jen strukturu těsta, aby bylo pěkně spojené, ale ne moc tekuté. Nebo využijte nějaké oříškové máslo, všechno půjde!
  • Vanilkového extraktu, pokud nemáte zrovna vanilku dejte asi 2 malé lžičky.
  • Tentokrát si s přidanou vlákninou nemusíte lámat hlavu, protože díky rozmixovaným fazolím a hlavně jejich šlupkám, je jí vic než dost. 
  • Vršek můžete pocákat bílou čokoládou bez mléka (třeba Veganza), udělat na něj šlehačku z kokosu nebo pokud máte zbytek cukru a citronů, pocákat klasickou citronovou polevou. Nebo bílkovou. Mě nejvíc chutnal s citronovou kůrou.

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies