Buchta z dýně, kokosu a bánánů

23.02.2021

Jednoduchá bezlepková vegan buchta na plech, ale pokud chcete, může to být korpus na dort nebo přizdobit jako fajn koláč. Já nezdobím, potřebuji něco na svačiny do školky do krabičky. Navíc, zdobení nejen nikdo z nás nemá rád, ale vzhledem k tomu, že buchta je sladká, už mám pocit, že víc cukru do sebe zase dostávat nepotřebujeme. 

Další zadání je také, aby byla bez kakaa a čokolády, já ani syn je moc nejíme. Teď se možná trochu bojíte, ale zaženu obavy: možná vypadá chudě ale jak říkám, kdo chce zdobit, ať zdobí, pro nás je důležitá její super struktura, chuť a kvalitní suroviny plné zdraví! Pokud něco z potřebných ingrediencí nemáte, buchta jde snadno upravit podle potřeby, viz tipy pod receptem.


Na kulatou dortovou formu průměru cca 23 cm nebo podobně velký pekáček

2 hodně zralé banány ideálně bio
1 KL bio citronové šťávy
150 g oloupané dýně hokkaido (ještě máme domácí)
130 g kokosu (plátky nebo strouhaný)
100 g tapiokové mouky (aneb škrobu, je to to samé, já používám Adveni)
30 g šáchorové mouky (DM bio)
100 g pohankové mouky (ProBio)
100 g skořicového cukru (přírodní řepný se skořicí Sonnentor)
2 PL neutrálního oleje (kokosový, slunečnicový apod. já měla zbytek DM bio slunečnicového)
1 prášek do pečiva s vinným kamenem

Postup přípravy: 

  1. Vybranou formu nebo pekáček vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhaným kokosem. 
  2. Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
  3. V míse rozmačkáme dva banány na kaši, zakápneme citronovou šťávou. Oloupanou dýni nastrouháme najemno a přidáme k banánům. 
  4. Kokos v robotu nebo tříštivém mlýnku rozmixujeme tak, že stále obsahuje kousky, ale už pustí trochu tuku. Nemá z něj být krémová pasta! Přidáme do směsi spolu se dvě lžícemi neutrálního oleje. 
  5. Ve vedlejší míse smícháme mouky, tapioku, skořicový cukr (ten je prostě smíchaný cukr se skořicí podle chuti, cca 1 -2 PL skořice) a nakonec prášek do pečiva. Promícháme a vsypeme do směsi banánů s dýně. Stěrkou zlehka promícháme už jen tak, aby se složky spojily. Těsto by mělo být hutnější, ale takové, aby ještě  "teklo" při nalévání do zapékací nádoby. Pokud vám vyšlo tuhé, dolaďte pár lžícemi tekutiny dle potřeby. 
  6. Pečte na 175-180 stupňů spodní + horní ohřev uprostřed trouby. Kdyby se buchta připékala, snižte teplotu. Peče se cca 45 minut, raději hlídejte špejlí, aby střed byl dost propečený a nelepil se. 
  7. Po upečení nechte volně chladnout ve formě chvíli v otevřené troubě a pak na mřížce. Formu nechte a krájejte, až po úplném vychladnutí.
  8. Buchta vydrží vláčná, díky dýni a banánům, několik dní.
  9. Pro případné zdobení se hodí citronová poleva, kokosový krém, datlovo-banánový krém.


TIP: určitě nezoufejte, když něco doma nemáte.

  • Banány zde jsou nejen pro chuť, ale i jako pojivo. Můžete je nahradit šlehanými vejci.
  • Šáchorová mouka dodává nezaměnitelnou jemnou chuť, která mi vždy připomíná tvaroh a doporučuji ji vyzkoušet. Pokud ji však neseženete, nelamte si s tím hlavu a dejte místo ní mleté ořechy nebo nějakou oblíbenou mouku.
  • Naopak tapiokový škrob (nebo mouka, je to to samé) je celkem nutný a nenahrazujte ho třeba kukuřičným, bála bych se, že nebude fungovat jak má, tapioka těsto odlehčuje a pomáhá těžké ovocno-zeleninové těsto zvedat. Kukuřičný nebo bramborový škrob by mohl těsto splácnout a buchta by byla gumová. 
  • U hustoty těsta dejte na intuici, protože i banány a hlavně dýně budou dělat rozdíl v obsahu vody v těstě. 
  • Teplotu a dobu pečení musíte upravit podle potřeby, každá trouba peče jinak a každá nádoba pojímá jinak teplo. Já pekla v oválné skleněné formě, která se určitě pomaleji rozehřívá a trvá tedy pečení déle. Nejlepší je hlídat špejlí střed, moc nevětrat troubu, aby buchta zbytečně nepadala změnami teploty a nechat zvolna stydnout. 

Jestli ji zkusíte, napište mi, jak vám chutnala a jak se vám pekla. Budu moc ráda :).  

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies