Dýňové muffiny s perníkovým kořením

08.09.2021

Jednoduché muffiny k čaji. A protože je podzim, tak s dýňovým pyré. 

Dýně dodá vláčnost a strukturu, která se v kombinaci pečení bez lepku a bez mléčných výrobků těžko dohání. Samozřejmě se dají využít i různé jiné vychytávky - rostlinné smetany na šlehání nebo guarová guma, pektiny aj. Ale já nejraději zpracovávám základní suroviny, je mi to nějak bližší. Navíc dýně mám, kam se podíváš a rostou mi už i na naší vrbě, takže je třeba je postupně zpracovávat, abych mohla usměrnit šlahouny. Jinak nám hrozí zkáza jako v pohádce o Šípkové Růžence. Jen by to byla Dýňová Alenka. 

Recept bude hodně vázaný na to, kolik vody bude zbývat v upečené dýni, a proto si připravte možná o trošku víc mouky než je v receptu a nějaké rostlinné mléko - ideálně mandlové - kterým těsto případně můžete naředit, pokud by bylo hutnější než moje. Možné to totiž je, vždycky se to hodně liší. Ale nebojte se, stačí se držet přibližné struktury těsta, tohle muffinové je nejjednodušší a hodně snese. A pak hlídat dopečení ne časovačem, ale špejlí. 


12 velkých muffinů (plech z IKEA)

cca 700 g dýně hokaido - neloupejte jí, stačí pouze vydlabaná
3 KL perníkového koření
1 KL skořice
260 g DF samokypřící
1 KL vinného kamene
1 středním vejce
110 g třtinového cukru
45 PL kokosového oleje (vlažného)
1/2 citronu - kůra i šťáva
špetka soli
trocha tekutiny na případné naředění - rostlinné mléko, voda

Postup

  1. Rozpalte troubu na 200 st na horní a dolní ohřev. Připravte si plech na pečení muffinů a vyložte ho košíčky. 
  2. Nejdříve upečete dýni. Vydlabanou a omytou nakrájejte na kostky cca 1-2 cm a na pečícím papíru ji pečte do měkka, zabere to cca 20-40 min podle trouby. Pak termostat trouby stáhněte na 170 stupňů a nechte ji zapnutou.
  3. Nechte dýni lehce zchladnout, aby nebyla vařící. Měkkou vlažnou dýni dejte do vyšší mísy a rozmixujte na pyré. Okořeňte ho skořicí a perníkovým kořením a zamíchejte.
  4. V další míse promíchejte mouku s vinným kamenem.
  5. V poslední velké míse vajíčko utřete s cukrem a postupně do něj zašlehejte kůru a šťávu z citronu, špetku soli a kokosový olej. Nakonec zašlehejte kořeněné dýňové pyré. Pak postupně přisypejte prosátou mouku s vinným kamenem. Řádně, ale rychle promíchejte - ať vám vinný kámen nevybublá před pečením. 
  6. Výsledné těsto je středně husté, mělo by jít s pomocí dvou lžící pohodlně navrstvit do košíčků na plechu. Není tak tekuté, jako jiné moje recepty, ale o to více se bude podobat klasickým muffinům. Klidně ho nechte udělat čepičky se špičkou jako vidíte na fotce, bude to vypadat dobře.
  7. Pokud by bylo tuhé, ještě ho v rychlosti dořeďte rostlinným mlékem
  8. Pečte na 170 stupňů asi 30 minut - kontrolujte propečení pohledem, měla by se dělat mírná kůrka, ale nemá hnědnout, jenom chytat trochu barvu. Špejlí zkontrolujte, jestli se těsto nelepí. Pokud ne, je upečeno a je čas muffiny vytáhnout a nechat zchladnout. 
  9. Čím dříve je vysvobodíte z formy, tím méně se v košíčkách bude srážet vlhkost a budou pevnější. Je ideální vyndat je třeba kuchařskou pinzetou i s košíčkem na mřížku a vyklopit je tam.
  10. Muffiny je nejlepší jíst čerstvé, jen tak nebo s kokosovou šlehačkou či čokoládovou ganache.


TIP
  • Těsto na muffiny by nemuselo být vůbec tak složité. Správně se totiž jen promíchají veškeré ingredience a mouka nemusí být příliš jemná. My ho máme doma zažité vlastně jako třeně těsto, ale to má ve výsledku trochu jemnější strukturu. Muffinové těsto má být obdoba "sladkého chlebového těsta", což tenhle recept splňuje. Takže se nemusíte ani bát naházet všechno najednou do mísy a jen pěkně rukou vymíchat.
  • Dýňové pyré můžete udělat i z napařované dýně v pařáčku, nebo povařené v troše vody. 
  • Pokud potřebujete vynechat vejce, stačí ho nahradit jako obvykle, třeba lněnou moukou a pro sichr přidat trochu vlákniny. Zbytek podrží dýně. 
  • Pokud chcete silnější chuť, okořeňte jí výrazněji, třeba chai kořením. Takhle jsou spíš jemně kořeněné, ale záleží hlavně na směsi koření na perník, jaké bude. 
  • Do těsta se hodí také čokoládové pecičky nebo kandovaná pomerančová kůra a nebo také

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies