Flapjack koláč z ovesných vloček a bánánů s višněmi a makovou drobenkou navrch

04.05.2021

Se změnou počasí a příchodem opravdového jara mám potřebu měnit jídelníček. Dýně ještě doma mám, a přesto najednou na ně není nálada. Každý rok je to stejné. Proto, než mě přejde chuť i na pečené dezerty, honem potřebuju zpracovat něco ze spíže. Tentokrát mák, který zbyl z pečení buchet a višně ve vlastní šťávě ročník 2018 :) a obligátní hnědé, přezrálé banány.

Dnes nejen bez lepku, mléka a vajec, ale i bez ořechů, cukru, luštěnin či kukuřice. 


Ingredience na zapékací formu cca 25x25 cm

Na flapjacky

190 g bezlepkových ovesných vloček
50 g jemně strouhaného kokosu
2 zralé banány
100 g datlové pasty
1/2 citronu - šťáva
špetka vanilky a špetka soli

Navrch
velká sklenice (430 ml) višní ve vlastní šťávě
dvě hrsti mletého máku, smíchaného  s 1 PL rumu a 2 PL kokosového tuku 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 st, bez horkovzduchu. Zapékací formu vysteleme pečícím papírem. 
  2. Banány oloupeme, v míse rozmačkáme (nejrychlejší je to šťouchadlem na brambory) a zakapemam šťávou z půlky citronu. Zasypeme ovesnými vločkami, datlovou pastou, kokosem, vanilkou, štipkou soli. Pokud máte pastu tuhou nebo z lednice, trochu ji rozmíchejte v malém množství horké vody nebo ji prožeňte výkonným mixérem. Další možností je všechny ingredience na flapjacky promixovt najednou, do textury, jaká vám bude vyhovovat. Já nechávám menší kousky. 
  3. Těsto je lepivé, ale mělo by se dát celkem dobře lžící rozprostřít do zapékací formy na papír. Uhladíme vršek. 
  4. Na ten v jedné vrstvě nasypeme višně, nakonec navrch drobenku z máku, kokosového oleje a rumu. 
  5. Pokud nemáte jako já vyloženě zbytek makové náplně z pečení, můžete jen umlít mák a promnout s trochou kokosového oleje, nebo jen tak jím dezert posypat. Podle toho, kolik oleje dáte a jak bude směs hustá, bude i držet na koláči. Když bude mák samotný, bude se z něj mák sypat a padat. 
  6. Připravený koláč dejte asi na 30-40 min péct (podle výkonu trouby i více). Těsto je po upečení měkké, ale pevné, drží pohromadě a dá se pěkně krájet. Drobenka se nesmí připékat! 


TIP

  • Pokud se na tuhle kombinace necítíte, zkuste alespoň flapjacky. Upečte je samotné a přidejte do nich 1/3 KL skořice. Uvidíte, jak se po nich zapráší! Jakmile vystydnout, krájejte je na kousky a v papírovém pytlíku nebo krabičce se perfektně hodí na výlety do přírody. 
  • Po delším čase jsem si pořídila bezlepkový oves. Liší se od klasického tím, že se nemele ve stejných mlýnech a nezpracovává dohromady s obilovinami obsahující lepek. Nicméně je dobré nejdřív vyzkoušet, jestli je snesete, obzvlášť při celiakii. 
  • Vločky jsem měla velké s klíčky, ale vzhledem k receptu je jedno, jak hrubě mleté zvolíte.