Flapjack koláč z ovesných vloček a bánánů s višněmi a makovou drobenkou navrch
Se změnou počasí a příchodem opravdového jara mám potřebu měnit jídelníček. Dýně ještě doma mám, a přesto najednou na ně není nálada. Každý rok je to stejné. Proto, než mě přejde chuť i na pečené dezerty, honem potřebuju zpracovat něco ze spíže. Tentokrát mák, který zbyl z pečení buchet a višně ve vlastní šťávě ročník 2018 :) a obligátní hnědé, přezrálé banány.
Dnes nejen bez lepku, mléka a vajec, ale i bez ořechů, cukru, luštěnin či kukuřice.
Ingredience na zapékací formu cca 25x25 cm
Na flapjacky
190 g bezlepkových ovesných vloček
50 g jemně strouhaného kokosu
2 zralé banány
100 g datlové pasty
1/2 citronu - šťáva
špetka vanilky a špetka soli
Navrch
velká sklenice (430 ml) višní ve vlastní šťávě
dvě hrsti mletého máku, smíchaného s 1 PL rumu a 2 PL kokosového tuku
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 st, bez horkovzduchu. Zapékací formu vysteleme pečícím papírem.
- Banány oloupeme, v míse rozmačkáme (nejrychlejší je to šťouchadlem na brambory) a zakapemam šťávou z půlky citronu. Zasypeme ovesnými vločkami, datlovou pastou, kokosem, vanilkou, štipkou soli. Pokud máte pastu tuhou nebo z lednice, trochu ji rozmíchejte v malém množství horké vody nebo ji prožeňte výkonným mixérem. Další možností je všechny ingredience na flapjacky promixovt najednou, do textury, jaká vám bude vyhovovat. Já nechávám menší kousky.
- Těsto je lepivé, ale mělo by se dát celkem dobře lžící rozprostřít do zapékací formy na papír. Uhladíme vršek.
- Na ten v jedné vrstvě nasypeme višně, nakonec navrch drobenku z máku, kokosového oleje a rumu.
- Pokud nemáte jako já vyloženě zbytek makové náplně z pečení, můžete jen umlít mák a promnout s trochou kokosového oleje, nebo jen tak jím dezert posypat. Podle toho, kolik oleje dáte a jak bude směs hustá, bude i držet na koláči. Když bude mák samotný, bude se z něj mák sypat a padat.
- Připravený koláč dejte asi na 30-40 min péct (podle výkonu trouby i více). Těsto je po upečení měkké, ale pevné, drží pohromadě a dá se pěkně krájet. Drobenka se nesmí připékat!
TIP
- Pokud se na tuhle kombinace necítíte, zkuste alespoň flapjacky. Upečte je samotné a přidejte do nich 1/3 KL skořice. Uvidíte, jak se po nich zapráší! Jakmile vystydnout, krájejte je na kousky a v papírovém pytlíku nebo krabičce se perfektně hodí na výlety do přírody.
- Po delším čase jsem si pořídila bezlepkový oves. Liší se od klasického tím, že se nemele ve stejných mlýnech a nezpracovává dohromady s obilovinami obsahující lepek. Nicméně je dobré nejdřív vyzkoušet, jestli je snesete, obzvlášť při celiakii.
- Vločky jsem měla velké s klíčky, ale vzhledem k receptu je jedno, jak hrubě mleté zvolíte.