Jednoduchá třešňová babka z jahelné mouky, bez vážení

14.07.2021

Buchta pro mé kluky, kteří moje nadšení pro moje zeleninové deserty bez cukru nesdílí. Tak jsem je uplatila naprostou klasikou. Je sice "hezky česky" sladká a i na chuti podobná, ale! Skrývá zajímavou jáhlovou mouku a avokádový olej, takže alespoň tak do nich dostanu tyhle jinak nepopulární suroviny. Co si budeme povídat, to že je něco zdravé, neznamená, že je to dobré (avokádového oleje se ne a ne zbavit. Koupila jsem ho na popud Hanky Zemanové, zmiňujeho ve svých publikacích, ale za mě tohle neprojde:).

Další aditiva jako guarovou gumu nebo škrob jsem dávat nechtěla. Jenže jsem se tak trochu bála, jak to dopadne, ale vejce to podržely. A chlapci chválili ještě dlouho. Aby ne, když je tam cukr. A musím uznat, že je krásně vláčná díky velmi zralým pozdním třešním, které jsem ještě na poslední chvíli zachránila, než všechny spadnou.

Bez lepku, mléka, sóji, droždí, luštěnin, semen, ořechů. 


Malá zapékací forma na babku cca 25x13 cm
4 vejce velikost M
4 PL cukru
2 PL bambusové vlákniny
kůru z 1 bio citronu
4 PL jáhlové mouky
1 PL avokádového oleje
1 KL kypřícího prášku s vinným kamenem
dvě hrstky vypeckovaných zralých třešní

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 170 st na horní a dolní ohřev. Zapékací formu vymažeme olejem   a vysypeme hrubou moukou nebo vysteleme pečícím papírem. 
  2. Pokud nemáme, vypeckujeme třešně a dáme okapat. Zbylou šťávu můžeme zachytit a použijeme ji do těsta.
  3. Připravíme dvě větší mísy a jednu menší. Do jedné velké mísy rozklepneme bílky a do druhé žloutky. 
  4. Bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný tuhý sníh. V malé míse smícháme jáhlovou mouku, kypřící prášek a bambusovou vlákninu.
  5. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Pak přidáme citronovou kůru, šťávu z třešní, olej a znovu šleháme. Jako další jemně vmícháme mouku s kypřidlem a vlákninou. Řádně vymícháme. Vznikne středně tuhé těsto (bude ho možná trochu potřeba naředit libovolnou tekutinou).
  6. Nakonec natřikrát zamícháme tuhý sníh z bílků. Neměl by se moc míchat a nadzdvihávat, aby se do těsta nedostalo příliš vzduchu. Je lepší stěrkou lehce třít o stěny mísy, aby se lépe složky spojily. Nakonec přidáme vypeckované třešně. Těsto nalijeme do mísy a dáme péct. 
  7. Pečeme dozlatova na 160-170 st asi 35-45 min, nebo dokud nebude špejle, zapíchnutá do těsta, suchá. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli ležet a pak vyndáme dochladit na mřížku, aby se babka nezapařila. 

TIP

  • Tahle babka je nenáročná a zvládnout ji může každý. Největší úskalí může být v dobrém ušlehání sněhu a zamíchání finálního těsta. I pokud se vám zdá, že by nebylo ideálně smíchané, nezoufejte. Uvidíte že po upečení se pěkně spojí. Můžete i před smícháním - tedy do žloutkové směsi - přidat trochu tekutiny abyste měli jistotu, že bude perfektní. Já přidávat tekutiny nechtěla, proto jsem využila jenom šťávu z třešní, která moučník nakonec i trochu obarvila.
  • Recept není určitě dietní, ale jednoduchý a chutná každému. Hodí se proto pro návštěvy, které by nějaký supr-zdravý řepovo-mrkvovo-banánový výtvor nemuseli ocenit :). Pokud využijete jako já domácí vejce, třešně, bio mouku a avokádový olej, nakonec to určitě nebude žádný velký hřích. 
  • avokádový olej můžete vyměnit za jiný, třeba kokosový nebo nějaký neutrální. 
  • Bambusová vláknina se dá nahradit čekankovou. Nebo co máte, ono to půjde.
  • Třešně zase za rybíz, jahody nebo to, co vám zrovna dozrává na zahradě.
  • Cukr jsem použila klasický řepný, ale půjde nahradit i dalšími alternativami - rýžovým či čekankovým sirupem. Cukru je v moučníku opravdu dost, je to taková klasická buchta, takže pokud chcete méně sladký zákusek, až 2 PL můžete ubrat, ale rozhodně bych je nepřidávala. 
  • A velký tip - místo jedné lžíce jáhlové dejte lžíci makové mouky!