Jednoduchý jahelný pudink s čokoládou

04.09.2021

Nepečený desert nebo svačina, na které potřebujete hrnec, mixér a pár minut. Ostatní zařídí sporák. Pokud chcete zvýšit vstřebatelnost živin z jahel, určitě si je namočte do vody s trochou soli přes noc. Ráno slijte, propláchněte teplou vodou a pokračujte dle receptu. Není potřeba jáhly proplachovat vroucí vodou, pokud jsou kvalitní. Pouze staré, žluklé jáhly jsou hořké. Pěkné jáhly jsou voňavé a sladké. Kupujte BIO jáhly, třeba z Countrylife, DM, Kauflandu. Tam mě zatím nezklamaly.


Pudink z jahel a čokolády

Na tři skleničky

100 g suchých jahel
50 g vysokoprocentní hořké čokolády (60%) v pecičkách nebo nastrouhané
2 PL javorového sirupu

Postup

  1. Přes noc namočené jáhly propláchneme alespoň dvakrát, dáme do hrnku, zalijeme 1,5 - 2 násobkem vroucí vody, přiklopíme pokličkou. Můžeme dát špetku soli. 
  2. Vaříme na mírném plamenu asi 5 min, nemícháme. Voda by se neměla úplně odvařit, kdyžtak trochu dolijeme aby se nepřipálily, ale ne zbytečně více. 
  3. Po 5 minutách vypneme sporák, zamícháme pecičky čokolády, sirup a necháme asi 10-20 min pod pokličkou dojít. 
  4. Ještě teplé jáhly rozmixujeme ponorným mixérem a dáme do sklenic, zdobíme dle chuti.

TIP

  • Pokud chcete, můžete sirup úplně vynechat. Hlavně, pokud použijete čokoláda s vyšším obsahem cukru.
  • Nebo můžete javorový sirup nahradit kokosovým cukrem, datlovým sirupem, aj.
  • Jemnost pudinku bude dána hlavně tím, jak dobře jste jáhly uvařily a výkonem vašeho ponorného mixéru. 
  • Chutí se hodí na pudink kokosové chipsy, jahody, borůvky, ostružiny, pomeranče, oříšky. Možná mě nenapadá nic, co by se nehodilo :) jáhly jsou jemné, sladké a neutrální.