Kadeřávkové chipsy v marinádě z fermentovaného dýňového kečupu

27.03.2021

Kadeřávkové chipsy už obletěly svět před několika lety. Je to fenomén zimních večerů, kdy kadeřávek zůstává pod sněhem stále čerstvý. Já jsem ale udělal malou změnu a recept jsem ozvláštnila zase o to, co mi zrovna "dům dal". A vznikla kombinace, která potěší milovníky fermentace, kteří už zkvasili kde co.

 Kadeřavou kapustu jsem totiž namarinovala zbytkem kvašené dýňové omáčky, která mi nějak přebývá. A nový piknatní, zdravý snack je na světě. Dost jsem o něj boxovala i s Matějem, který úplně zelenou zeleninu na velké kusy nemá rád, ani kysanou zeleninu. ALE TOHLE JE BOMBA! Jediné co po vás budu chtít, je hlídat troubu. Zbytek je triviální. 


Jedna miska chipsů  - 2 plechy
asi 150 g kadeřávkových listů 
2 PL hrachového tamari
1 PL oleje z nakládaných sušených rajčat a kaparů
1 PL fermentovaného dýňového kečupu (nebo pikantní kečup či dýňový kečup)

kdo chce, přidá pár kapek javorového sirupu

Postup

  1. Rozpalte troubu na 180 st. 
  2. Kadeřávek omyjte, osušte. Vykrájejte košťály a listy roztrhejte na stejně velké kousky, cca 5 cm, ale záleží na vás, jen by měly být všechny stejně velké.
  3. V míse řádně promíchejte tamari, olej a omáčku z dýní. Pak vložte natrhanou kapustu a pořádně rukama promačkejte, aby se listy obalily marinádou, nechte chvíli stát než se nahřeje trouba. 
  4. Pečte na pečicím papíru na plechu. Kadeřávek rozložte na dvě várky tak, aby se nedotýkaly listy při pečení a byly jen v jedné vrstvě.
  5. Je potřeba troubu dobře hlídat. Pečení trvá mezi 15-18 minutami. Taky dost záleží na troubě. poprvé určitě neodcházejte z kuchyně, dokud si nevychytáte, jak dlouho kadeřávek potřebuje péct. Hlídejte jako psi! Je tam malinké okno času, kdy je už křupavý a vysušený, ale ne spálený. Jakmile začne hnědnout, už je to moc. Pokud je málo, bude gumový a a špatně se jí. Hotový je lehčí než papír a na jazyku se úplně sám rozpadne.
  6. Kdyby vám přišlo, že se opéká snadno, ztlumte teplotu. Cíl je usušený a do křupava pečený a nepřipálený chips. Odměna bude opravdu sladká :)

Upečený kadeřávek je křupavý, nepřipálený a strašně návykový
Upečený kadeřávek je křupavý, nepřipálený a strašně návykový

TIP

  • Pokud dumáte nad fermentovaným dýňovým kečupem, zkuste si ho prostě svařit i bez fermentace kus dýně hokkaido s kořením (provensálské, sůl, pepř, paprika) a lžící protlaku a octem a cukrem. Omáčku můžete i zavařit a využívat celý rok ke karbanátkům, sekané, do burgerů, do salátů, na pizzu, slané šneky apod. Recept mám od Petra Klímy z jeho Zeleninové kuchařky, která je prostě nabitá skvělými nápady. Proto nezveřejňuji, ale nabádám, kupte si ji :)
  • Přinejhorším se dýňový kečup dá koupit i ve zdravých výživách.
  • Nejdůležitější je hlídat čas pečení a kontrolovat, jak se vám kadeřávek propéká.
  • Další super varinatou je olej + javorový sirup + arašídové máslo + sůl + limeta a další podobné kombinace marinád!