Kakaovo avokádový dortík s banánovým krémem (s medem nebo vegan)
Když jsme uzavřeli Velikonoční smršť sladkého pečiva a vaječných delikates, dostala jsem chuť na něco zdravějšího. Takže teď jedu na vlně oříšků, banánů, manga a dalších super vitaminových bomb. Náš syn to nese nelibě, protože tohle vůbec nemá rád, ale já jsem si řekla, že buď bude mlsat s námi zdravě, nebo má smůlu. Zatím se "drží" a ani neochutná, ale uvidíme, kdo to vydrží déle! A do té doby se raduje zase můj muž, který miluje exotické ovoce, kakao, čokoládu...všechno to, co Matěj nerad.
Recept vychází z kuchařky od Elly Woodwardové, ale jako vždycky, je to nakonec celé překopané. Ale původní inspirace na korpus je v knize. Tak svěže do toho. Bez lepku, mléka, vajec, luštěnin, kypřidel a klasického cukru.
Ingredience na korpus o průměru 22 cm
3 velká zralá avokáda
4 - 6 PL raw kakaa
4 PL rozpuštěného kakaového másla
120 g mandlové mouky
6 PL rýžového nebo javorového sirupu (či 3 PL medu)
pár kapek citronu
Na krém
2 hodně zralé banány a pár kapek citronu
1 plechovka vychlazeného kokosového krému (tuhá část, 400 ml)
1 vrchovatá PL medu
1/2 KL cejlonské skořice
Na ozdobu
1/2 granátového jablka
Postup
- Troubu předehřejme na 180 stupňů na horní + dolní ohřev. Menší dortovou formu si vymažeme a vysypeme nebo vyložíme papírem na pečení.
- Avokádo vydlabeme a rozmixujeme ponorným mixérem, pokapeme citronem. Spolu se všemi ostatními surovinami na korpus promícháme. Klidně ochutnejte, jestli je na vás dost sladké. Těsto bude polotuhé, stěrkou ho upravíme do formy a uhladíme. Dáme péct na cca 30 minut. Těsto hlídáme špejlí, mělo by být vláčné, ale nelepit se. Nemělo by se ani připékat shora. Pak necháme vychladnout ve formě na mřížce.
- Krém připravíme v den, kdy se koláč podává, pár hodin předem. Rozmačkáme banány, pokapeme citronem. Přidáme kokosový vychlazený krém, skořici, med a promixujeme, můžeme i vyšlehat. Uložíme přikryté do chladu a dortík ozdobíme až před podáváním. Pak posypeme zrnky granátového jablka.
- Krém určitě vyzkoušejte, nedělejte dortík bez něj. Hodí se k zemitým chutím řepných, mrkvových a dýňových dortů a brownies všeho druhu a je to skvělá náhrada krémů, pokud nemůžete soju a mléčné výrobky.
- Do krému zkuste dát med, krásně ladí se skořicí a banánem a jiný sirup nebude nikdy takový! Pokud však toužíte po vegan verzi, rozšlehejte s banány třtinový cukr, dokud se nerozpustí. V dortu už to není tak důležité, nicméně nejlepší je asi javorový sirup.