Kakaovo avokádový dortík s banánovým krémem (s medem nebo vegan)

14.04.2021

Když jsme uzavřeli Velikonoční smršť sladkého pečiva a vaječných delikates, dostala jsem chuť na něco zdravějšího. Takže teď jedu na vlně oříšků, banánů, manga a dalších super vitaminových bomb. Náš syn to nese nelibě, protože tohle vůbec nemá rád, ale já jsem si řekla, že buď bude mlsat s námi zdravě, nebo má smůlu. Zatím se "drží" a ani neochutná, ale uvidíme, kdo to vydrží déle! A do té doby se raduje zase můj muž, který miluje exotické ovoce, kakao, čokoládu...všechno to, co Matěj nerad. 

Recept vychází z kuchařky od Elly Woodwardové, ale jako vždycky, je to nakonec celé překopané. Ale původní inspirace na korpus je v knize. Tak svěže do toho. Bez lepku, mléka, vajec, luštěnin, kypřidel a klasického cukru. 


Ingredience na korpus o průměru 22 cm
3 velká zralá avokáda
4 - 6 PL raw kakaa
4 PL rozpuštěného kakaového másla
120 g mandlové mouky
6 PL rýžového nebo javorového sirupu (či 3 PL medu)
pár kapek citronu

Na krém
2 hodně zralé banány a pár kapek citronu
1 plechovka vychlazeného kokosového krému (tuhá část, 400 ml)
1 vrchovatá PL medu
1/2 KL cejlonské skořice

Na ozdobu
1/2 granátového jablka

Postup

  1. Troubu předehřejme na 180 stupňů na horní + dolní ohřev. Menší dortovou formu si vymažeme a vysypeme nebo vyložíme papírem na pečení.
  2. Avokádo vydlabeme a rozmixujeme ponorným mixérem, pokapeme citronem. Spolu se všemi ostatními surovinami na korpus promícháme. Klidně ochutnejte, jestli je na vás dost sladké. Těsto bude polotuhé, stěrkou ho upravíme do formy a uhladíme. Dáme péct na cca 30 minut. Těsto hlídáme špejlí, mělo by být vláčné, ale nelepit se.  Nemělo by se ani připékat shora. Pak necháme vychladnout ve formě na mřížce.
  3. Krém připravíme v den, kdy se koláč podává, pár hodin předem. Rozmačkáme banány, pokapeme citronem. Přidáme kokosový vychlazený krém, skořici, med a promixujeme, můžeme i vyšlehat. Uložíme přikryté do chladu a dortík ozdobíme až před podáváním. Pak posypeme zrnky granátového jablka.

TIP
  • Krém určitě vyzkoušejte, nedělejte dortík bez něj. Hodí se k zemitým chutím řepných, mrkvových a dýňových dortů a brownies všeho druhu a je to skvělá náhrada krémů, pokud nemůžete soju a mléčné výrobky.
  • Do krému zkuste dát med, krásně ladí se skořicí a banánem a jiný sirup nebude nikdy takový! Pokud však toužíte po vegan verzi, rozšlehejte s banány třtinový cukr, dokud se nerozpustí. V dortu už to není tak důležité, nicméně nejlepší je asi javorový sirup. 

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies