Jednoduché přílohové placky ke karí ve dvou verzích

15.11.2020
Tmavší jsou pohankové, světlé kukuřičné, stačí vyměnit druh mouky. Kari je z černé čočky, brokolice, cukety, lilku a papriky.
Tmavší jsou pohankové, světlé kukuřičné, stačí vyměnit druh mouky. Kari je z černé čočky, brokolice, cukety, lilku a papriky.

Tyhle bezlepkové a bezmléčné placky s "jogurtem" dělám vždycky od oka a vždycky mi kamarádky nezapomenout připomenout, že bych (si) měla recept konečně napsat. Jenže já to nevím už když je peču, co tam vlastně bylo.

Hodí se hlavně k různým variacím se směsí asijského koření, tedy KARÍJsou vláčné a hlavně s mákem, takže srdcovka. Zkusím to shrnout do dvou receptů a doufám, že to dobře rozpočítám, protože naposledy jsem jich dělala pro deset dětí a čtyři dosplělé a těžko říct, kolik se vám jich nakonec vyvede do břicha. Ale nebojte, sní se to! 

Já je dělám jako oběd s sebou ke kari, protože se cestou tak neznehodnotí. Ale jestli máte rádi guláše nebo růžné masové klasické omáčky, směle do nich!


Placky s mákem a kokosovým jogurtem

Zhruba šest pěkných placek, pro 3 dospělé jako vydatná příloha ke karí 

cca 300 g Doves Farm samokypřící nebo červené /do té je potřeba přidat kypřidlo ve vhodném poměru k mouce/
1 kokosový jogurt
hrst celého máku
1/2 KL kvalitní soli
variabilní 1/4 lžičky koření - římský kmín, korinadr, muškát...podle toho jestli je jíte samotné, nebo pokud je máte jako přílohové, zkuste je jen se solí
trocha vody pro případ, že těsto nedrží jak má
trocha oleje na potření pánve, ideálně kokosový

Postup

  1. Mouku, mák, sůl popř. kypřidlo a koření promíchám, pak přidám kokosový jogurt. 
  2. Těsto smíchejte, bude lepit, má být středně husté, lepivé a mazlavé. 
  3. Rozpalte si nepřilnavou pánvičku, potřete kokosovým olejem. Placky jsem tvarovala v ruce. Pomoučila jsem si je a dělala nejdřív kuličky a pak je rozplácla. Jsou lepivé, na pánvi jsem je ještě opatrně roztahovala prsty, za chvíli se začnou lehce nafukovat. Peču na středním plamenu, jakmile jsou zespodu puchýřky, otáčím, peču stejně z druhé strany, cca po dvou minutkách. Podávám ihned.

Tentokrát jsem použila vegan jogurt z Kauflandu, značku Vege 4 fun, 150 ml (určitě můžete použít jinou značku a nebo třeba kokosovou zakysanou smetanu Planton a klidně dejte co máte, třeba celý kelímek, pak můžete strukturu doladit pomocí přidání trochy mouky).  


Placky z pohankové mouky

Ještě jednodušší placky z jednodruhových mouk chtějí jediné navíc, a to je čas. Hlavně tyhle pohankové se vám lépe spojí tím, že je necháte nabobtnat. Všude možně se píší časy, jak dlouho nechat mouku pracovat, klidně i hodinka jim neuškodí!

Pohankové placky s olivovým olejem pečené nasucho

300 g pohankové hladké mouky
1/2 KL soli
2 PL olivového oleje extra virginu
půl hrnečku vody dle potřeby

Postup

  1. Mouku smícháme se solí a pak olejem a promícháme, bude to drolivý základ. Přidám po troškách vodu a dobře rukou zpracovávám těsto. Snažím se z něj udělat kouli. 
  2. Čím míň vody přidáte, tím lépe se pak budou péct, ale to těsto zase nesmí být úplně drolivé, prostě tak, abys se s ním dalo dělat. Pak kouli na tu hodinku odložte. 
  3. Až budete péct, rozpalte nepřilnavou pánev nebo litinovou plotnu, z těsta udělejte kuličky, v ruce je rozplácněte a vytvarujte, hoďte na rozžhavenou plochu a pečte. Dejte pozor, ať je nespálíte. Jsou rychle hotové. Hodí se jako přílohy k čemukoli s omáčkou, jsou chuťově neutrální. Děti je milují samotné. 



© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies