Kváskový koláč s čirokem, bobulemi a kokosem

11.01.2021

Vždycky, když projíždím Instagram, říkám si: "Lidi jedí jenom sladkosti". Já žasnu nad záplavou fotek s recepty na sladkosti. Nejlepší jsou nadpisy jako "zhubněte, recept na nejlepší cukroví úplně bez cukrů zde" atp. Já teda moc sladké nemusím, ale mám doma dva chlapy, co ho milují a upřímě, když si v neděli sednu s kafem na gauč, dám si vlastně ráda taky, už třeba jen pro pocit pohody. A když už sladkou tečku po jídle, tak pěkně sladkou, žádné náhražky bez cukru. A tenhle koláč je sladký, s ostrou chutí rybízů a drobenkou na takovou pohodu jako dělaný. Navíc je docela nadupaný živinami, takže i když je to sladké, tak výživné a bez kompromisů. Vydrží díky cuketě, citronu a zakysance i dva tři dny, jestli ovšem dříve nesníte. 

Opět jde o recept pro pokročilé pekaře a pekařky, co se už vyznají trochu v kváskování.


Na plech 30x40 cm, cca 15 - 20 kousků koláče.

Na těsto potřebujeme
cca 280-300g rozkvasu ze Schaer B, zadělaný z kvásku cca 14 hodin předem
200 g čirokové hladké mouky (Probio)
150 g třtinového přírodního cukru (DM BIO)
70 g cukety nastrouhané najemno
80 g (cca půl kelímku) zakysané kokosové smetany Planton z LIdlu
1/2 bio citronu, šťávu i kůru
1 PL psyllia namočné ve 100 ml vody
špetka soli
3 PL roztopeného kokosového oleje pokojové teploty
případně 1 vejce, kdo může

Na náplň 
cca 500 g zmraženého bobulového ovoce (já měla směs rybízu, borůvek a ostružin)
podle potřeby přírodní třtinový cukr na doslazení ovoce, já dala asi 100 g

Na drobenku
120 g mletého kokosu 
podle chuti cca 60 g  přírodního třtinového cukru

Postup

  1. Ovoce vyndáme z mrazáku, zasypeme dle chuti a jeho kyselosti cukrem, necháme povolit, dokud nebude těsto nakynuté. Šťávu z něj po rozmrznutí slijeme přes cedník a vypijeme:) bobule necháme vykapávat z cedníku. Ostatní ingredience vyndáme na linku, aby získaly stejnou teplotu. Nezapomeneme z rozkvasu odebrat část na příště a uložit do lednice. Cuketu očistíme a nastrouháme, stejně tak kůru z citronu, který pak vymačkáme. Psyllium si namočíme do vody, aby vznikl gel. Kokosový olej si ve vodní lázni rozpustíme.  
  2. Drobenku připravíme z kokosových chipsů nebo strouhaného kokosu, který v tříštivém mlýnku nebo foodprocesoru rychle rozsekáme, až pustí trochu tuku, bude mastný. Smícháme podle chuti s třtinovým cukrem. Koláč už má sladké těsto i ovoce, počítejte s tím, drobenku ochutnejte, měla by vám příjemně sladká, ale ne příliš, není to dezert :) 
  3. Rozkvas smícháme s ostatními ingrediencemi, nakonec přidáváme vejce a kokosový tuk. Těsto vyhněteme robotem s háky, trvá to asi 4 minuty. Finální struktura je spíš řidší, lepivá. Těsto necháme v přiklopené míse blízko tepla kynout. První kynutí v méně teplé místnosti trvalo asi 5 hodin. 
  4. Menší pekáček 40x30 cm vysteleme pečícím papírem. Prokynuté těsto z mísy stěrkou přendáme na plech a rozetřeme do všech stran. Těsto se lepí, jde to stěrkou nebo vlhku rukou. Zarovnáme aby byla vrstva těsta rovnoměrná.  Přikryjeme a dáme podruhé kynout na cca 2 hodiny. Před uplynutím tohoto času si rozpálíme troubu na 250 stupňů.
  5. Když se těsto po cca 1 - 2 hodinách opět trochu zvedne a dokyne, poklademe ho již okapanými  bobulemi, a dáme do rozpálené trouby na 10 - 15 minut na 250 stupňů na spodní a horní ohřev. Zbytečně neotvírejte troubu, pouze hlídejte, aby těsto nezlátlo nebo nepřipalovalo. Po cca čtvrt hodině můžete juknout dovnitř a snížit teplotu na 190 st. Teď se bude koláč dopékat zhruba 30 - 40 min. Asi 5 min před koncem pečení udělejte špejlí test, jestli se nelepí těsto, a posypte připravenou drobenkou z kokosu a cukru. Teď už opravdu hlídejte, kokos může zezlátnout, ale jen zlehka, pak hned vypněte, aby nezhořkl. Já nechala pár minut ve vypnuté troubě a pak vyndala na mřížku i s plechem. Jakmile koláč vychladne, to je cca půl hodiny, přendejte ho dochladnout na mřížku nebo snězte. Výborný a vláčny je i druhý den!