Makovec s jablky a višněmi
Poslední týdny jsem se pustila do projektu "čistím špajz" a tak hodně peču. Zbytky zapomenutých mouk a zavařenin, ovoce z mrazáku. Takže zbytkáčový bezlepkový makovec.
Makovec je dost sladký, protože višňovou marmeládu, i višně máme fakt kyselé, proto slaďte s ohledem na to, jaké máte doma zásoby vy. Koláč je přirozeně bez lepku, bez mléka, bez ořechů, bez soji a jiných luštěnin.
Na koláčovou formu o průměru 25 cm
200 g Doves Farm samokypřící mouky
150 g makové mouky
3 PL zbytků máku z výroby makového mléka (celé množství máku lze nahradit čerstvě namletým mákem a pak bych přidala o polovinu méně oleje)
1 PL jablečné vlákniny
250 g cukru krystalu
1 cukr s pravou vanilkou
3 PL jablečných povidel
1/2 citronu, kůra i šťáva
4 malá vejce
5 PL slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje s neutrální chutí ( já použila BIO DM Extra virgin)
1/2 sáčku prášku do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
Na dokončení
malá sklenička višňové marmelády, nejlépe domácí
malá sklenička višní ve vlastní šťávě
kelímek zakysané kokosové smetany Planton z Lidlu (kdo chce a může, použije zakysanku)
pro potřebu doslazení trochu javorového sirupu
Postup na třené těsto
- Předehřejeme troubu na horní + dolní ohřev na 180 st. Koláčovou formu si vymažeme olejem a vysypeme například rýžovou krupičkou.
- V jedné míse prošleháme do pěny celá vejce s cukrem. Přidáme postupně a zašleháváme: citronovou šťávu, kůru, jablečná povidla a nakonec olej.
- V druhé míse smícháme mouky (nebo mletý mák s moukou), jablečnou vlákninu, se špetkou soli. Promícháme a nakonec ještě do směsi přidáme prášek do pečiva. Zamícháme. Vsypeme do tekuté směsi s vejci a už jen zlehka promícháme a přelijeme polotekuté těsto do vysypané formy na koláč.
- Pečeme asi 30 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Neměl by se shora přichytávat, pokud ano, snižte trochu teplotu. Necháme na mřížce chladnout. Po vychladnutí sejmeme z formy.
- Vychladlý koláč prořízneme, jde to dobře i nožem. Promažeme višňovou marmeládou, přiklopíme vrchní částí korpusu. Nejdřív ochutnejte marmeládu s kouskem korpusu. Pokud je makovec hodně sladký a višně taky, nedávejte už sladidlo do smetany. Pokud máte chuť, dejte pár lžiček javorového nebo jiného sirupu do zakysanky. Pokud chcete růžový dort, trochu šťávy z višní nakapejte do kelímku se smetanou a zamíchejte. Ozdobte kompotovanými višněmi.
- Po namazání skladujte v lednici, vydrží určitě i tři dny.
Tenhle makovec zbytkový, ale klidně můžete suroviny nahradit čerstvými. Ale pokud jako já chcete využít suroviny do mrtě, hodí se jakákoli drť z výroby rostlinného mléka, pokud dodržíte pravidlo, že jí bude maximálně hrstka. Stejně tak můžete zkusit nahradit cukru jiným sladidlem, hodí se i panela. Jablečná povidla mám domácí, neslazená z kyselejších jablek a dost hustá, pomohou udržet vláčnost po několik dní. Ale za zkoušku by stálo i strouhané jablko a pokud ho tam dáte i se šlupkou, nemusíte ani přidávat jablečnou vlákninu, ta je spíš pro pocit, že je to zdravější :)
Pokud máte chuť, koláčovou formu dejte menší a makovec prořízněte dvakrát, tenhle půjde opravdu dobře. Přidejte ještě kelímek zakysané smetany na boky a máte krásný makový dort.