Makovec s jablky a višněmi

18.01.2021

Poslední týdny jsem se pustila do projektu "čistím špajz" a tak hodně peču. Zbytky zapomenutých mouk a zavařenin, ovoce z mrazáku. Takže zbytkáčový bezlepkový makovec.

Makovec je dost sladký, protože višňovou marmeládu, i višně máme fakt kyselé, proto slaďte s ohledem na to, jaké máte doma zásoby vy. Koláč je přirozeně bez lepku, bez mléka, bez ořechů, bez soji a jiných luštěnin.


Na koláčovou formu o průměru 25 cm

200 g Doves Farm samokypřící mouky
150 g makové mouky
3 PL zbytků máku z výroby makového mléka (celé množství máku lze nahradit čerstvě namletým mákem a pak bych přidala o polovinu méně oleje)
1 PL jablečné vlákniny
250 g cukru krystalu
1 cukr s pravou vanilkou
3 PL jablečných povidel
1/2 citronu, kůra i šťáva
4 malá vejce
5 PL slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje s neutrální chutí ( já použila BIO DM Extra virgin)
1/2 sáčku prášku do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker

Na dokončení
malá sklenička višňové marmelády, nejlépe domácí
malá sklenička višní ve vlastní šťávě
kelímek zakysané kokosové smetany Planton z Lidlu (kdo chce a může, použije zakysanku)
pro potřebu doslazení trochu javorového sirupu

Postup na třené těsto

  1. Předehřejeme troubu na horní + dolní ohřev na 180 st. Koláčovou formu si vymažeme olejem a vysypeme například rýžovou krupičkou. 
  2. V jedné míse prošleháme do pěny celá vejce s cukrem. Přidáme postupně a zašleháváme: citronovou šťávu, kůru, jablečná povidla a nakonec olej. 
  3. V druhé míse smícháme mouky (nebo mletý mák s moukou), jablečnou vlákninu, se špetkou soli. Promícháme a nakonec ještě do směsi přidáme prášek do pečiva. Zamícháme. Vsypeme do tekuté směsi s vejci a už jen zlehka promícháme a přelijeme polotekuté těsto do vysypané formy na koláč.
  4. Pečeme asi 30 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Neměl by se shora přichytávat, pokud ano, snižte trochu teplotu. Necháme na mřížce chladnout. Po vychladnutí sejmeme z formy.
  5. Vychladlý koláč prořízneme, jde to dobře i nožem. Promažeme višňovou marmeládou, přiklopíme vrchní částí korpusu. Nejdřív ochutnejte marmeládu s kouskem korpusu. Pokud je makovec hodně sladký a višně taky, nedávejte už sladidlo do smetany. Pokud máte chuť, dejte pár lžiček javorového nebo jiného sirupu do zakysanky. Pokud chcete růžový dort, trochu šťávy z višní nakapejte do kelímku se smetanou a zamíchejte. Ozdobte kompotovanými višněmi.
  6. Po namazání skladujte v lednici, vydrží určitě i tři dny. 


Tenhle makovec  zbytkový, ale klidně můžete suroviny nahradit čerstvými. Ale pokud jako já chcete využít suroviny do mrtě, hodí se jakákoli drť z výroby rostlinného mléka, pokud dodržíte pravidlo, že jí bude maximálně hrstka. Stejně tak můžete zkusit nahradit cukru jiným sladidlem, hodí se i panela. Jablečná povidla mám domácí, neslazená z kyselejších jablek a dost hustá, pomohou udržet vláčnost po několik dní. Ale za zkoušku by stálo i strouhané jablko a pokud ho tam dáte i se šlupkou, nemusíte ani přidávat jablečnou vlákninu, ta je spíš pro pocit, že je to zdravější :)

Pokud máte chuť, koláčovou formu dejte menší a makovec prořízněte dvakrát, tenhle půjde opravdu dobře. Přidejte ještě kelímek zakysané smetany na boky a máte krásný makový dort.


© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies