Mrkvový dort s pomeranči a mandlemi

04.02.2021

Recept je přirozeně bez lepku, mléka, soji. Carrot cake, mrkváč, nebo mrkvový koláč je vhodný na jakoukoli příležitost. Hlavně je teď pěkně v sezóně, zatímco pomeranče na druhé straně planety pěkně dozrávají, u nás mrkev ještě úplně nezvadla, a i kdyby, tady se to schová :) Jestli chcete na celý týden svačinu pro všechny členy rodiny nebo pořádáte velkou rodinnou oslavu, jděte do ně. 

Výhoda je že vydrží opravdu super vláčný díky mrkvi (suchou buchtu ode mě nikdy nečekejte), a to zaručuji po dobu min 5 dní. Takže se hodí i pokud třeba děláte dort na oslavu, která bude za dva dny. V den D pak doděláte jenom zdobení a máte to! Koláč je sytý, bez zdobení se hodí  jako sváča či dezert. Určitě nečekejte lehké piškotové těsto jako peříčko, spíš naopak výživnou a chutnou bombu!

Jde upravit lehce do bezvaječné podoby, popř. zmenšit o polovinu pro menší počet  jedlíků. Recept na korpus snese 1- 3 promazání, záleží, jak jste šikovní v prokrajování. Další bonuse je, že se k němu hodí bezpočet druhů zdobení, záleží jak se s ním chcete dělat. Více bude v tipech pod receptem. 


Na formu o průměru 24 cm, cca 16 porcí potřebujeme:

Na těsto:

400 g mandlové mouky
200 hladké rýžové mouky, já měla světlou a ne úplně pudrovou, spíš lehce k polohrubé - záleží na značce
4 vetší bio mrkve
4 bio pomeranče
3 vejce vel M
6 PL zavařených strouhaných jablek nebo jablečného pyré
250 g přírodního třtinového cukru ( třeba i v kombinaci s panelou apod.)
3 KL cejlonské skořice
1 PL rumu
špetka pravé vanilky 
špetka mořské soli
3 PL rozpuštěného kokosového oleje
1/3 KL jedlé sody
3 KL prášku do pečiva s vinným kamenem
trocha rýžové krupice a oleje na vysypání formy 

Na promazání a zdobení:

1 sklenička meruňkové marmelády
1 plechovka tuhého kokosového krému, vychlazeného z lednice. Použila jsem ten z Kauflandu
trocha strouhané kůry z bio pomeranče

Postup:

  1. Ujistíme se, že v lednici máme vychlazený kokosový krém na šlehačku, pokud budeme hned ten den zdobit.
  2. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Dortovou rozevírací formu vymažeme kokosovým nebo jiným olejem a vysypeme třeba rýžovou krupičkou. Na linku vyndáme ingredience, aby získaly stejnou teplotu. 
  3. Očistíme mrkev, nastrouháme najemno. Omyjeme pomeranče. ty pak ostrouháme, abychom získali kůru a vymačkáme šťávu. 
  4. Ve velké míse vyšleháme celá vejce s cukrem. V pěně pak vyšleháme dál jablečné pyré, zašleháme kůru a šťávu z pomeranče, vanilku, skořici, rum. olej naposledy.
  5. Ve druhé míse smícháme prosátou rýžovou mouku s mandlovou, sodou a práškem do pečiva, se špetkou soli a s nastrouhanou mrkví. Přisypeme hned k tekuté směsi s vejci a pomalu, nejlépe jen ručně promícháme směs, aby se spojila, já používám stěrku. Nechceme šlehat, aby nám pak kypřidla nevyprchala. 
  6. Směs nalijeme do připravené formy, bude hutná, polotekutá a těžká. Hned dáme do předehřáté trouby péct, pečeme asi 45-60 min ale nejlepší je hlídat vrchní kůrku, která by neměla moc hnědnout, jen zlátnout a tuhnout. Střed koláče kontrolujeme špejlí, až bude úplně suchá, troubu otevřeme a vypneme, necháme chladnout pomalu v troubě ve formě, aspoň 15 min. Pak můžeme ve formě nechat dochladit při pokojové teplotě. Formu sundáváme, až když je koláč vychladlý.
  7. Pomocí nože, struny nebo pilky rozřízneme na potřebný počet pater. Na obrázku jsem řezala jen jednou nožem, ale s koláčem se pracuje opravdu dobře a snese i tři patra. 
  8. Koláč promažeme meruňkovou marmeládou, na jedno patro jsem dala cca 200 g marmelády. 
  9. Kokosový krém vyndáme z lednice, slijeme přebytečnou vodu, v míse s kulatým dnem vyšleháme krém. Nemusíte nijak doslazovat ,nebo přidejte třeba 1/2 pytlíku vanilkového cukru. Naplníme směsí cukrářský pytlík a zdobíme. Na závěr lehce posypeme zbylou pomerančovou kůrou.

TIP: Tenhle koláč se dá ladit do nekonečna.

  • Můžete nahradit část mandlí mletými oblíbenými ořechy, rýžovou mouku celozrnnou variantou, nebo pohankovou moukou. Přidejte rozinky, perníkové koření, Cointreau nebo Amaretto místo Tuzemáku. Super je proložený i kousky ananasu.
  • Cukr jsem míchala ze zbytků klasické krupice, přírodního třtinového a panely. Jde použít téměř cokoli.
  • Pokud z něj chcete udělat opravdu "dort", dejte do do menší formy, bude efektně vysoký. Prořezejte na víc pater, promažte, povrch potřete celý kokosovým vyšlehaným krémem nebo zakysanou kokosovou smetanou. 
  • Zdobte plátky pražených mandlí, kandovanými pomerančovými plátky, ananasem, meduňkou, levandulí či rozmarýnem.
  • Pokud nechcete používat kokos vůbec, výborný je hnědý "karamelový" krém z banánů, ty rozmixujete s trochou citronové šťávy a datlovou pastou, promažte jím korpusy a potřete dort.
  • Do bezvaječné podoby stačí nahradit vejce asi 600 g jablečného pyré a několika lžícemi tapiokového škrobu, nebo gelem z 6 PL chia apod. Bude mazlavjší podle toho, jaká máte jablka, takže je potřeba si víc pohrát se strukturou a dosypat kdyžtak trochu mouky nebo na jablkách ubrat. Pak bych použila spíš polohrubé mouky.

Pokud budete dort péct, budu ráda za ohlas, jak se vám dařil a klidně fotku, jak jste si ho ozdobili:) můžete ji přidat na FB stránky https://www.facebook.com/kitchenapotheke


Děkuji, že se mnou pečete. A.

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies