Rychlá pomazánka z vlašských ořechů a řepy

11.01.2021


Tahle pomazánka je super rychlá a moc dobrá, navíc dobře vypadá. Jediné co po vás bude chtít, je trochu přípravy s namočením a vařením předem. Pak už je to otázka dvou minut.  



Pomazánka je asi pro 4 osoby k večeři, kamarádka upozorňuje, že pro velký hladovce:)

Ingredience

70 g vyloupaných vlašských ořechů, namočených přes noc nebo alespoň 4 hodiny předem
1 střední červená řepa cca 250 g, uvařená nebo upečená
1 KL soli
2 KL domácího jablečného octa
1 PL lněného oleje, za studena lisovaného (pokud ho máte rádi)
čerstvě mletý pepř a pažitka na ozdobu

Ořechy namočené přes noc slijte a ještě jednou propláchněte studenou vodou. Uvařenou nebo upečenou řepu oloupejte a rozkrojte na kousky. Společně umixujte dohladka a opatrně dochuťte solí, domácím jablečným octem. Až budete hotoví, pokapejte trochou lněného oleje, pokud ho máte rádi, opepřete a posypte pažitkou. Hodí se na kváskový chleba, na chlebíčky, k vajíčkům nebo k různým salátům. Ve sklenici s víčkem vydrží několik dní v lednici.


TIP: pokud byste chtěli efektní pěnu nebo zálivku, nakonec ve vysoké nádobě tyčovým mixérem pomazánku vyšlehejte ještě s ořechovým panenským olejem, Můžete s ní plnit vejce místo majonézy. Moc dobré.