"Rozplácy", veganská sladká kořeněná svačina z banánů, kokosu, jablek a slunečnice

24.04.2021

Přezrálé banány jsou docela dobrá surovina na pečení sladkostí, když chcete šetřit cukrem. Někdy ale může být problém vymyslet si recept, aby to nebyl pořád dokola banánový chlebíček nebo zmrzlina. Já zmedovatělé banány používám často na sušenky, když nechci používat vejce (které buď nemám, nebo si chci odlehčit sladkost, která i tak je dost vydatná). 

U následujícího receptu jsem úplně vynechala mouky, kterých jsme se najedli za zimu dost, a využila kouzlo jiných surovin, které mi zbývaly ve špajzu. Takže sušenky jsou nabité zdravými semínky a ovocem a pokud budete odvážní, můžete vynechat úplně i cukr. Hodně zralé banány by mohly utáhnout zbytek, aby byly pak tyhle placičky i tak jedlé.


Asi 25 ks "placatých sušenek", dávka na 1 + 1/2 plechu
Suroviny

2 velmi zralé banány
1/2 citronu, šťáva i kůra
60 g jablečné mouky
110 g mletého kokosu
60 g mletého slunečnicového semínka 
45 g inulinu + další na podsypávání
1 KL sušeného mletého zázvoru
1/3 KL sušeného mletého kardamonu
špetka soli
20 g (1 PL) sezamového tahini nebo mletého sezamu 
50 g cukru (podle sladkosti banánů, lze úplně vynechat)

Postup

  1. Troubu rozpálíme na 180 stupňů, horní a spodní ohřev. Pokud máte horkovzuch, uberte na 160 st a sledujte, jak se budou "rozplácy" péct. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Ve větší míse rozmačkáme banány a zalijeme šťávou z půlky citronu. Rozmícháme se směsí také tahini a citronovou kůru.
  3. Pokud nemáte připravená semínka a kokos, namelte je třeba tříštivým mlýnkem. Pokud máte hotové tahini, kokos a slunečnici umelte do struktury, kdy začíná lehce pouště tuk, ale není z nich ještě máslo. Pomůžou vám těsto spojit a zároveň zachovají strukturu těsta. Přidejte k banánové směsi. 
  4. Směs poté okořeňte zázvorem, solí, kardamonem, přidejte inulin, jablečnou mouku a ochutnejte. Podle potřeby dejte cukr nebo jiné sladidlo. Pořádně promíchejte, těsto bude dobře držet a bude celkem pevné a hodně lepivé. 
  5. Do misky si nasypeme trochu inulinu. Lžíci z těsta nabíráme stejně velké dílky, z kterých v misce s inulinem tvarujeme kuličky asi 4 - 5 cm velké. Jakmile těsto drží v kouličce, rukama je splácneme do vyšší nepravidelné placky. Položíme na plech. Až budou všechny kuličky hotové, dáme péct na cca 20 min. Bude dost záležet na sladkosti a velikosti banánů, a tak hlídáme barvu a teplotu.
  6. "Rozplácy" by měly být sytě zlaté, ne však hnědé. Lepší je péct na méně stupňů delší dobu. Po dopečení jsou křehké, nechte je vychladnout na plechu a ony se zpevní. Nebudou úplně křupavé, spíš měkké a strukturou jako buflery na indiánky nebo české kokosky. Po úplném zchladnutí schováme do sklenice a necháme ideálně v lednici, ale já je měla na stole několik dní a vydržely pěkně, bez známek zkázy. 

TIP

  • Je jasné, že ne každý má doma zásobu všech speciálních surovin a tak inulin můžete nahradit například bambusovou vlákninou, jablečnou nebo vlastně asi jakoukoli, kterou máte po ruce. Jen se bude měnit trochu povaha těsta. Je třeba počítat s tím, že například psyllium bude hodně vázat vlhkost a těsto bude víc gelovaté. Já inulin využila hlavně proto, že se hodí do receptu nejvíc.
  • Jablečná mouka je také zvláštní surovina. Půjde nahradit jednodruhovou moukou bez lepku, například jemnou jáhlovou, kukuřičnou, čirokovou. Jen bych se opět změní výsledek a je třeba počítat s tím, že oproti sušeným mletým jablíčkům budou jinak sát vlhkost a chce to trochu citu při míchání, abyste docílili správné konzistence. 
  • Pokud si chcete usnadnit práci, dejte semínka, kokos, banány a sladidlo do vysoké nádoby a všechno projeďte výkonným ručním tyčovým mixérem. Pak dosypte zbylé suroviny a promíchejte a máte připravené těsto. 
  • Jestliže použijete sezam a ne tahini, je potřeba část semínek, ať už slunečnice, sezamu nebo kokos, umlít tak, aby pustly více tuk a spojily tak těsto. 
  • Pokud chcete hezčí tvary, půjdou nejspíš rozválet na vyšší placku cca 0,5 - 1 cm mezi dvěma pečícími papíry, ale budou se nejspíš i tak lepit a chce to trpělivost!

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies