Rychlé chlebové placky z pánve s banánovou moukou, kokosovou zakysanou smetanou a mákem

20.05.2021

Nevím kam zařadit tento recept. Je to opravdu vděčná rychlovka a samotné placky nejsou žádné kouzlo. Už jsem jich dělala mraky na stejné téma s různými moukami a kořením a snad vždycky jsou supr (Podobné recepty na placky z červené DF nebo pohankové mouky najdete tady)

Šikovně použité udělají velký efekt, třeba jako rozkrájené trojhránky s guacamole, hummusem nebo nějakou verzí ajvaru, jako "tortilla" na zabalení čehokoli do ruky, od masa až po saláty.

Já je využila ne-tradičně jako přílohu k pečeným krůtím kuličkám ( na které jsem recept nějak zašantročila, takže nebude). Podávala jsem je s omáčkou z červené čočky, která po vystydnutí sloužila i druhý den jako výborná pomazánka :) protože chladem v lednici hodně ztuhne. 

Placky jsou bez lepku, živočišných produktů, sóji, kypřidel. Vhodné při LOWFODMAP dietě a při onemocnění HIT, samozřejmě podle uvážení vašich obtíží.


6 velkých placek - stačí pro 3 osoby jako příloha
200 g světlé chlebové Doves Farm mouky
50 g banánové mouky
1 KL soli - ne úplně vrchovatá
1 PL celého máku
1/2 KL mletého římského kmínu
kelímek zakysané kokosové smetany Planton z Lidlu
hrnek vody
další mouka na vyválení těsta a tuk na pečení

Příprava

  1. Připravte si nepřilnavou pánvičku a trochu tuku na její potření.
  2. Jednoduše promíchejte mouky se solí, kmínem, mákem a zakysanou smetanou. Až nakonec přidávejte po trochách vodu, bude ji asi půl hrnku až hrnek, podle potřeby - těsto by mělo být pružné, tužší, aby se z něj daly vyvalovat rukou nebo válečkem placky na pomoučené ploše.
  3. Těsto zpracujte robotem s hákem nebo rukama, obojí je bleskově hotové. 
  4. Rozpalte pánev potřenou trochou tuku. 
  5. Na pomoučené ploše rozdělte pružné těsto na šest stejných dílů, ruku vyválejte kouli a roztáhněte. Můžete si pomoci válečkem na pizzu. Já se s nimi moc nepářu a dělám je v rychlosti nedokonalého tvaru, ale klidně si dejte záležet a vykrájejte je podle malého talířku.
  6. Placky pečte minutu, dvě na středním plamenu, pak je otočte a dopečte z druhé strany.
  7. Před novou várkou vždy znovu pánev otřete ubrouskem od zbytků mouky a potřete olejem, placky budou chutnější. Čím více tuku, tím křupavější, ale zase rychleji podléhají zkáze. Lze je péct i úplně na sucho, mě nejvíc chutnají tak jak vám píšu - s trochou tuku na pánvi.

TIP

  • Pokud budete chtít jídlo ještě víc doplnit o živiny, přidejte do těsta lžičku vlákniny, téměř jedno jaké. 
  • Stejně tak pomůže stravitelnosti, pokud mák jemně v hmoždíři potlučete, aby se narušila struktura. 
  • Výborné jsou placky kořeněné také kořením jako je Garam masala, nebo Harrisa, nebo podávat se salátem s kořením Zaatar s citronem atp.