Rýžové nudle se zeleninou wok, sladko - kyselou zálivkou a sezamem

26.01.2021

Dneska to bude bez lepku, vegan, bez soji, bez sladidel. 

Jak už jste asi poznali z předchozích příspěvků, vegan rozhodně nejsem, ale jídlo bez živočišných produktů u nás doma má svoje místo. Do nedávna jsme jedli opravdu 3/4 jídel z celého týdne (asi rok a půl) veganských. Z té doby si nesu spousta zajímavých receptů a nápadů, díky kterým se i pro nás, masožravce, stal tenhle směr výborným vyvážením těžších jídel s vejci nebo masem. Trvalo to nějaký čas proto, že obyčejně jsme při ochutnání veganského jídla postrádali bílkoviny ( prostě jsme měli hlad), bylo nemožné najít třeba v restauraci jakékoli bezlepkové a bezsojové jídlo (bez kakaové, bez lupinové, bez fazolové atd...) natož ještě veganské! A hlavně, pokud už jsme našli třeba nějaký rýžový závitek nebo brambory se zelím, problém číslo tři: nemělo to nikdy žádnou chuť. Dost mě to na nějakou dobu otrávilo.

Ale pak jsem se sebrala, přestala hledat recepty a začala vařit podle sebe. A teď vím, že veganské jídlo bez lepku a soji musí být nutně dokonale vychucené a neotřelé. 

Tohle je taková klasika co si dělám k obědu, když hodně spěchám a v lednici se válí už jen zbytky zeleniny. Takový to poslední jídlo před tím, než jedu nakoupit. Ale nebojte, je to luxus a zálivka je na rozdíl od těch z činských bister zcela bez cukru a škrobů. Obyčejný wok jídlo vystřelí zase hodně vysoko!


Suroviny na dvě porce 

2 balíčky rýžových nudlí
1/2 červené cibule
1/2 cukety
2 menší mrkve
4 malé čerstvé shiitake
1 zelí pak choi
2 PL oleje na smažení 

Na zálivku

1 PL rýžového octa
2 PL hrachového tamari (kojibakers)
1 PL ananasové "jakože rybí" omáčky (kdo není vegan, použije bezlepkovou rybí omáčku)
1 velký stroužek česneku bez klíčku
stejně velký kousek zázvoru
stejně velký kousek čili papričky

+sezam na posypání

Postup není žádná věda

  1. Nejdříve dáme vařit vodu na nudle. Poté si omyjeme a očistíme zeleninu. Všechnu nakrájíme na kousky 1 cm, mrkev třeba na tenká kolečka, pak choi na čtverečky, stejně tak cukety, houby na plátky, cibuli na měsíčky.
  2. Zálivku uděláme jednoduše tak, že smícháme na kousky rozsekané čili, česenk a zázvor, promícháme s tamari, octem, a buď rybí nebo vegan á la rybí omáčkou, já měla domácí z ananasu. Pokud bude třeba, dosolte.
  3. Rozpálíme wok, nebo nepřilnavou velkou pánev na silném plamenu..
  4. Postupně budeme restovat. na oleji v rychlosti mrkev, zelí, cibuli, houby, cukety. Všechny zelenina by měla být nakonec křupavá, takže  hlídáme aby se nepálila, ale restovala. 
  5. Mezitím do vroucí vody vložíme nudle a vaříme podle návodu, po uvaření je schladíme studenou vodou.
  6. Sezam si můžeme nasucho opražit na pánvi vedle.
  7. Servírujeme nudle obložené křupavou zeleninou, pokapané zálivkou a posypané sezamem.


TIP

  • Recept dávám defacto jen kvůli zálivce. Na nudlích se zeleninou není nic světoborného a můžete použít to, co zrovna máte v lednici, množství i suroviny jsem neměřila ale dala podle toho, co bylo potřeba sníst.
  • Miluju sladkokyselé kořeněné asijské chutě, přesto klasická sojovka s třtinovým cukrem není zrovna to pravé, takže tahle varianta je i pro mě s přívětivá. Je lehká, bez cukru a škorbů a hlídám si tím i různá možná aditivia, která mi dělají zle.
  • Vegan rybí omáčku dělám z jednoho čerstvého ananasu, který oloupaný a nakrájený svařím s tamari a mořskými řasami, něčím sladkým a něčím kyselým podle potřeby. Vaří se asi hodinu, až zhoustne, přecedí se a uloží do lednice do skla. Pokud však můžete použít klasickou oblíbenou rybí omáčku, bude taky fajn.
  • , Posypat nemusíte sezamem, ale praženými arašídy, naklíčenými mungo fazolkami, mletými kešu, spousto bylinek nebo smaženým rýžovým papírem.