Špagety s krevetami, cuketou a špenátem
Je trochu hloupé psát recept na těstoviny, ale já moc dobře vím, že ne každý hledá recept, spíš jako pěkný obrázek pro inspiraci, co rychle udělat k obědu. Sama spíš brouzdám vodami internetu a lovím nápady, protože málokterý recept je pro mě možné kvůli dietě dodržet.
No a protože těstoviny nemám ve velké oblibě (obzvlášť od doby, co jedu na bezlepku+bezmléčné dietě s omezením lilkovytých, hahaha), musím vám ukázat, jak jsou podle mě opravdu chutné i bez sýra, smetany, pšeničné mouky a bez lilkovitých plodin!
Na dvě opravdu dospělé porce jsme potřebovali a snědli
1/2 balení kukuřično-cizrnových špaget privátní značky Free z Kauflandu
1 balíček K -Bio mražených loupaných krevet (225 g)
1 střední cuketa
dvě hrsti čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
jedna lahůdková cibulka
3 filátka nakládaných ančoviček
1/2 citronu, šťáva i kůra
2 PL sádla nebo oleje
pidi kousek čili papričky
sůl, pepř, petržel, olivový olej na zakápnutí
Postup
- Ve velkém hrnci dáme ohřívat vodu se solí a olejem, na těstoviny.
- Vyndáme si krevety a ostatní suroviny na linku. Zeleninu omyjeme, očistíme. Z cukety na spiralizéru vytočíme nudle, nebo ji nakrájíme na malé kousky. Cibulku na kolečka, česnek nadrobno, čili také. Citron ostrouháme a vylisujeme.
- Rozpálíme wok nebo velkou silnou pánev.
- Až se bude vařit voda na těstoviny, vhodíme je tam a hlídáme, budou se podle návodu vařit při mírném žáru a za občasného míchání cca 8-10 minut.
- Mezitím na rozpálený wok dáme dvě lžíce tuku, vhodíme krevety a necháme pomalu získat růžovou barvu, mícháme. Pak přidáme bílou část cibulky, česnek, cuketové nudle. Zarestujeme. Přidáme rozmačkaná filátka z ančoviček. Přilejeme vodu (vývar) z těstovin, asi velkou naběračku, podle toho, kolik tekutin pustila zelenina a krevety, jen aby se nepřipalovaly. Můžete přidat místo toho i zbylý vývar z kuřete nebo zeleniny.
- Přiklopíme wok poklicí, snížíme plamen a necháme chvíli podusit. Na závěr odpaříme trochu tekutiny, přidáme špenát, petržel, citronovou šťávu dle chuti, sůl, pepř, čili. Vypneme sporák. Přiklopíme znovu poklicí.
- Mezitím zkontrolujeme špagety. Neměly by být moc měkké, většinou ještě dojdou a mohly by se rozblajznout. Určitě spíš al dente a to ještě tvrdší, než bývá obvyklé u lepkových těstovin. Slijte je, rychle propláchněte, prokapejte olivovým olejem. Servírujete s krevetami a nakonec posypte trochou citronové kůry.
TIP
- Citronová kůra je skvělý doplněk na těstoviny, ať jsou s omáčkou, nebo bez ní. Kdo nemůže žádné mléčné výrobky, určitě ocení zpestření chutí u těstovin touhle vychytávkou. Můj muž si na to tak zvykl, že i když může, parmazán už si na těstoviny nestrouhá.
- Další možností dochucení těstovin je zasypání lahůdkovým droždím, mixovanými praženými kešu se solí nebo sezamové či dýňové gomasio.