Špagety s krevetami, cuketou a špenátem

25.01.2021

Je trochu hloupé psát recept na těstoviny, ale já moc dobře vím, že ne každý hledá recept, spíš jako pěkný obrázek pro inspiraci, co rychle udělat k obědu. Sama spíš brouzdám vodami internetu a lovím nápady, protože málokterý recept je pro mě možné kvůli dietě dodržet. 

No a protože těstoviny nemám ve velké oblibě (obzvlášť od doby, co jedu na bezlepku+bezmléčné dietě s omezením lilkovytých, hahaha), musím vám ukázat, jak jsou podle mě opravdu chutné i bez sýra, smetany, pšeničné mouky a bez lilkovitých plodin! 


Na dvě opravdu dospělé porce jsme potřebovali a snědli

1/2 balení kukuřično-cizrnových špaget privátní značky Free z Kauflandu 
1 balíček K -Bio mražených loupaných krevet (225 g)
1 střední cuketa
dvě hrsti čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
jedna lahůdková cibulka
3 filátka nakládaných ančoviček 
1/2 citronu, šťáva i kůra
2 PL sádla nebo oleje 
pidi kousek čili papričky
sůl, pepř, petržel, olivový olej na zakápnutí

Postup

  1. Ve velkém hrnci dáme ohřívat vodu se solí a olejem, na těstoviny. 
  2. Vyndáme si krevety a ostatní suroviny na linku. Zeleninu omyjeme, očistíme. Z cukety na spiralizéru vytočíme nudle, nebo ji nakrájíme na malé kousky. Cibulku na kolečka, česnek nadrobno, čili také. Citron ostrouháme a vylisujeme. 
  3. Rozpálíme wok nebo velkou silnou pánev.
  4. Až se bude vařit voda na těstoviny, vhodíme je tam a hlídáme, budou se podle návodu vařit při mírném žáru a za občasného míchání cca 8-10 minut. 
  5. Mezitím na rozpálený wok dáme dvě lžíce tuku, vhodíme krevety a necháme pomalu získat růžovou barvu, mícháme. Pak přidáme bílou část cibulky, česnek, cuketové nudle. Zarestujeme. Přidáme rozmačkaná filátka z ančoviček. Přilejeme vodu (vývar) z těstovin, asi velkou naběračku, podle toho, kolik tekutin pustila zelenina a krevety, jen aby se nepřipalovaly. Můžete přidat místo toho i zbylý vývar z kuřete nebo zeleniny. 
  6. Přiklopíme wok poklicí, snížíme plamen a necháme chvíli podusit. Na závěr odpaříme trochu tekutiny, přidáme špenát, petržel, citronovou šťávu dle chuti, sůl, pepř, čili. Vypneme sporák. Přiklopíme znovu poklicí.
  7. Mezitím zkontrolujeme špagety. Neměly by být moc měkké, většinou ještě dojdou a mohly by se rozblajznout. Určitě spíš al dente a to ještě tvrdší, než bývá obvyklé u lepkových těstovin. Slijte je, rychle propláchněte, prokapejte olivovým olejem. Servírujete s krevetami a nakonec posypte trochou citronové kůry. 




TIP

  • Citronová kůra je skvělý doplněk na těstoviny, ať jsou s omáčkou, nebo bez ní. Kdo nemůže žádné mléčné výrobky, určitě ocení zpestření chutí u těstovin touhle vychytávkou. Můj muž si na to tak zvykl, že i když může, parmazán už si na těstoviny nestrouhá. 
  • Další možností dochucení těstovin je zasypání lahůdkovým droždím, mixovanými praženými kešu se solí nebo sezamové či dýňové gomasio. 

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies