Vaječná tlačenka s domácím kimčchi

21.04.2021

Určitě jste po velikonocích přemýšleli, co s koledou udělat. Anebo mátě chuť na nějaké jarní pohoštění pro návštěvu, které vydrží chvíli v lednici. Já se celý rok těšila na tuhle "tlačenku" a hlavně na to, až vyzkouším, jaká bude s domácím, čtvrt roku starým kimčchi. Nepoužívám konzervovanou, nakládanou kupovanou zeleninu, ale někdy mám chutě na tyhle lahůdky z dětství. 

Moje mamka ji dělala ještě s měkkým salámem, který také vynecháme, za mě totiž maso + vajíčka není kvůli trávení vhodná kombinace, je to pak moc těžké. Stačí, že tady máme ještě želatinu a hrášek! Ale i tak byla tlačenka lehčí, než obvyklá a já mám radost, že jsem si ji udělala zase trochu zdravější, stravitelnější a domácí. A taky v takové rychlé verzi. Recept jsem bohužel nestihla nafotit, tak jen rychlofotky z mobilu - ale nenechte se odradit vizuálem, určitě vám bude také chutnat. 


Na velkou tlačenku do formy na toustový chleba - pohoštění pro 8 lidí

8 natvrdo uvařených vajec
200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
250 g domácího kimčchi - já měla směs pekingského zelí, mrkve a papriky
1/2 KL mořské soli ( podle snanosti kimčchi) a špetka pepře
hrst zelených bylinek - petřžel, kerblík, bršlice, špenát...
4 PL majonézy bez lepku a mléka (Hellmans)
2 pytlíčky želatiny (já měla speciál na tlačenku Dr.Oetker)

Postup

  1. Formu na toustový chleba vyložte acetátovou folií, aby měla velké přesahy. Později do nich tlačenku zabalíte. 
  2. Kimčchi nechte trochu okapat a nálev využijte na želatinovou hmotu. Asi ve 4 lžících nálevu v hrnci rozmíchejte želatinu a nechte nabobtnat, bude to trvat 10 min. Potom podle návodu na sáčku zahřívejte za stálého míchání, dokud se želatina zcela nerozpustí. Stáhněte z plamene. Mezitím přejděte k ostatním surovinám a připravte si je. Až želatina mírně vychladne, smíchejte ji s majonézou a hned zapracujte se zbytkem ingrediencí.
  3. Hrášek dejte napařit do měkka, trvá to asi 7 minut. Vajíčka oloupejte, nakrájejte na kostky, stejně tak nakrájejte i omyté bylinky a kimčchi. 
  4. Ve velké míse smíchejte nakrájená vajíčka, napařený hrášek, nakrájené kimčchi, sůl a pepř - dle potřeby, bylinky, a majonézu s želatinou. Směs přendejte do formy vystlané folií, nechte úplně vychladnout a poté uchovávejte v lednici, přikryté přesahy folie. Tuhá bude do dvou hodin, spíš dříve. Krájejte na plátky, podávejte k pečivu. Vydrží několik dní.

TIP

  • Tlačenku můžete plnit i do klasického tlačenkového rukávu, svázat na koncích špagátkem a udělat "bonbónek". Bude krásně kulatá, tohle je taková rychlovka. Krásný by byl i srnčí hřbet.
  • Pokud byste chtěli dělat ještě zdravější verzi s domácí majonézou ze syrových vajec, raději bych pak plnila právě do rukávu a povařila jí ve vodě. Já se s tím nechtěla dělat, tak jsem využila  kupovanou majolku. Určitě by šla vymyslet i verze s vaječnou směsí, která by se napařila například nad párou...
  • Směs určitě ochutnejte, než ji zalijete želatinou s majolkou. Hodně záleží, jak "silné" je vaše kimčchi. Já ho měla celkem výrazné - trochu piknatní, dost slané a hodně rozležené (pasta na kimčchi byla ze feferonek, česneku, mladé cibulky, dvou druhů mořských řas, tamari, soli, zázvoru). Proto jsem už nemusela téměř kořenit, než špetkou soli. Pokud by bylo slabé, určitě přidejte na pepři, soli, třeba i troše jablečného octa, želatina je silná a udrží to.
  • Po použití dvou pytlíčku želatiny je tlačenka opravdu tuhá a snesla snadno převoz. Pokud chcete, můžete využít i klasikou želatinu, jen je potřeba se řídit návodem na obale - na jaké množství aspiku se hodí. 
  • A samozřejmě, pokud budete chtít přidávat uzeninu, uzené maso, kukuřici, zelenou cibulku a šnitlík, vařené brambory, uzenou papriku, chilli nebo jiný duh zeleniny a koření, fantazie tu nezná mezí.