Vegan bramborovo řepné noky bez lepku z jednodruhovek

16.03.2021

Tenhle recept jsem nechtěla původně přidávat, protože mi přijde triviální a ne příliš zvláštní. Nicméně na něj bylo více dotazů, tak to sem sepíšu. Je to jednoduchá příloha k české kuchyni, hodí se ke králíkovi, drůbeži i vepřovému, uzenině. Nebo naopak k houbám, špenátu, kadeřávku, vlašským ořechům, smetaně, sýrům s plísní, kysanému zelí, lískovým oříškům a dokonce na sladko k jablkům, hruškám, sirupům, perníku. Jak je libo. Vždycky mějte na paměti že veganské jídlo je dobré výrazně dochutit, protože mu (podle mě ) chybí chuťový rozměr, na jaký jsme my, všežravci, zvyklí. Pak sklidíte úspěch! Nebojte se bylin, čerstvého pepře, sladkých sirupů, vína, kaštanů, glazování, hub, omáček, hořčice, kvašené zeleniny.

Ještě lepší jsou noky ne z brambor, ale z vařených jahel, tam se pak nemusí přidávat už ani škrob, ale to zase příště. 


4 dospělácké porce přílohy nebo 3 porce jako hlavní chod

350 g oloupaných uvařených brambor
150 g oloupané vařené nebo pečené řepy
50 g čirokové mouky
50 g pohankové mouky
120 g libovolného škrobu
1 KL soli

mouka na podsypání, trocha škrobu do zásoby, osolená voda na vaření, tuk na zakápnutí 

Postup

  1. Alespoň hodinu a půl předem je potřeba uvařit (nebo dát péct) řepu, aby stihla změknout a zchladnout. Nebo uvaříme večer předem. Brambory očistíme a uvaříme ve slupce buď dost dlouho předem stejně jako řepu aby byly studené na přípravu, anebo těsně před přípravou noků, aby naopak nevychladly a těsto jsme dělali za tepla. 
  2. Dáme vařit velký hrnec osolené vody, který by měl vřít dřív, než budeme mít hotové těsto na noky. 
  3. Pak tedy buď studenou řepu a brambory nastrouháme najemno, prolisujeme nebo rozmixujeme. Pokud zpracováváme brambory horké, pracujeme rychle, aby těsto nezřídlo. 
  4. Ke směsi brambor a řepy přidáme sůl, mouku a škrob. Nemusíme dávat všechnu mouku, uvidíme, jak bude těsto husté, to záleží na typu brambor. 
  5. Vypracujeme v míse stěrkou těsto, které bude dost lepivé. Přemístíme na dobře podsypanou plochu a budeme tvarovat pomoučenýma rukama hada a krájet z něj asi 1 cm velké noky. Nejdřív jen třeba jeden na zkoušku. Nemusíme noky nijak tvarovat. Pokud by těsto bylo příliš řídké, rychle zapracujeme trochu mouky nebo škrobu. Nemělo by však být moc tuhé. Sice by se s ním dobře pracovalo, ale nebyly by tak dobré noky.
  6. Pokud máme hotovo, stáhneme vroucí vodu na minimální plamen, aby jen zlehka bublala a zkusíme ve vroucí vodě jeden kousek uvařit. Za minutu vyplave nok na hladinu a další minutku necháme povařit, pak vylovíme sběračkou na pěnu a dáme okapat nebo rovnou přendáme do mísy vymaštěné tukem. Hodí se sádlo. máslo i olivový olej, podle toho, co z noků budete vařit.
  7. Pokud se vám nok zdá akorát měkký, dovařený, necítíte hrudky mouky, zavařte zbytek noků. Pokud by se před uvařením rozpadal, přidejte trochu škrobu, zapracujte a znovu vyválejte noky, nakrájejte je a uvařte. 
  8. Po vylovení z vody je nechte okapat, dejte do mísy s tukem a trochu opatrně prohoďte, abys se tukem obalily a nelepily se. Pokud možno, ať nejsou na hromádce, ale leží jen vedle sebe, například na velké míse na zapékání. Budou se vám lépe nandavat na talíře. Podávejte jako přílohu nebo nechte vychladnout a pak můžete na tuku opékat.

Chutná vegan večeře i pro vyznavače dobrého masa. Vybírejte chuťově výrazné kombinace a koření!
Chutná vegan večeře i pro vyznavače dobrého masa. Vybírejte chuťově výrazné kombinace a koření!

TIP

Na recept jsem použila už nepříliš pěkné brambory typu B, už mají méně vody a škrobu po dlouhé zimě ve sklepě. Pokud máte nějaké pěkné čerstvé, nedávejte všechnu mouku a škrob, dokud těsto nevymícháte, abyste viděli, jak bude vypadat. 

  • Tento recept je jednoduchý, ale pro nezkušené kuchaře může být zrádný. V každé bramboře je dost jiný obsah vody a škrobu, nemusí být ani moc staré jako ty moje. Určitě se řiďte pocitem a tím, jak má vypadat těsto - lehčí, měkké, pružné, netrhá se, ale není to guma. Nemělo by být tuhé, sypké, drolit se. Naopak, škrob přidávejte opatrně. Když ho bude o lžíci víc, budou noky sice pěkné, ale dost gumové. Hledáme kompromis mezi dokonalým vzhledem a skvělou strukturou a chutí. 
  • Použila jsem kukuřičný škrob, ale určitě zkuste i tapiokový nebo pokud vám nevadí taková ta "ultra bramborová chuť", klidně bramborový. Ten se hodí na přílohy k masu, tapioka nebo kukuřičný i na sladké jídlo.
  • Stejně jako brambory, i mouk se někdy mohou dost lišit. Některá "hladká" mouka je spíš jako krupice, jiná je jako pudr. Já použila takovou středně hrubou čirokovou, která odlehčí strukturu a běžnou hladkou pohankovou.
  • Zkusit je můžete i pokud jste líní vařit, se syrovou, najemno nastrouhanou řepou.
  • Vyzkoušejte kombinaci
  • s praženými vlašskými ořechy, čerstvým špenátem, olivovým olejem
  • s opečenou hruškou, javorovým sirupem a modrým plísňovým sýrem
  • s marinovaným kadeřávkem s tamari, sezamem a krůtím masem
  • s pečenou slaninou, kysaným zelím, lískovými ořechy
  • s králíkem pečeným na zelenině a hořčici
  • s javorovým sirupem, jablky, oříšky


© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies