Zahřívací vydatná polévka s fazolemi, krůtí klobásou a zeleninou

18.02.2021

Možná se vám tahle polévka zdá málo zdravá, ale věřte, je. Navíc, jsem jenom člověk a to že se snažím jíst zdravě neznamená, že nejím klobásy. Kupujeme z farmy výborné, jsou z krůtího masa, vepřového střívka, soli a koření. Žádná aditiva, žádný tekutý kouř, žádné dusitanové soli. Takže nakonec proč ne. A na polévku ořezy z krůty na vývar kupujeme od stejného výrobce. Ať žijí šikovní čeští farmáři!


Polévka pro 4 osoby

Na krůtí vývar
krůtí ořez na polévku, já měla cca 0,5 kg
omyté zbytky ze zeleniny na vývar - dejte co máte, objemově alespoň tolik, co je ořezu
sůl, pepř, bylinky, fenykl, hřebíček, muškát...
voda

Na polévku
hrst předem uvařených strakatých fazolí
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 pastinák nebo petržel
kousek celeru
1 PL majoránky
1 KL sladká paprika,
2/3 KL soli 
1 PL petržele 
kimčchi nebo zbylý nálev z kimčchi na dochucení (cca 2 PL)
jedna krůtí klobása

Příprava

  1. Krůtí vývar si založíme buď do pomalého hrnce na alespoň 4 hodiny, nebo na dvě hodiny na sporák. Čím delší a pozvolnější bude příprava, tím lépe.
  2. Po vyvaření ingrediencí scedíme vývar. 
  3. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme nadrobno.
  4. Do rozpáleného hrnce vhodíme klobásku, lehce zarestujeme, pustí trochu tuku. Na něm osmahneme cibuli, až zesklovatí přidáme česnek. Promícháme, zarestujeme kořenovou zeleninu, posypeme sladkou paprikou, majoránkou, solí. Pokud chcete něčím zahustit, třeba pohankovou krupicí, udělejte to teď. Promíchejte a zalijte teplým vývarem.
  5. Vsypte uvařené fazole. Nechte vařit na nejmírnějším plameni, dokud zelenina nebude měkká. Vypněte sporák, dochuťte nálevem nebo zeleninou z kimčchi. Pokud nemáte, dejte třeba domácí ocet. Posypte petrželkou.

    My podávali s plackami z brambor, zelí a škvarků.

TIP: na vývary schovávám do pytlíku v mrazáku odřezky, omyté slupky, kořenové části cibulovin, svrchní listy ze zeleniny. Jediné co je dobré hlídat je: nedávat řepu a červené zelí, pokud nechcete fialovou barvu vývaru, nedávat slupky z česneku a cibule, ty hořknou a hlídat, aby bylo vždy všechno dobře omyté. I když se to může zdát zbytečné, uvidíte, kolik toho za týden naskrblíte:) Hodně tím ušetříte a ještě si pochutnáte.