Zapečená krůta pod pokličkou

14.11.2020

Bez mouky, bez lepku, bez mléčnýc produktů, bez soji, bez cukru, bez ořechů, bez lilkovyých druhů zeleniny, bez luštěnin, bez pseudoobilovin...Už se bojíte?

Nenechte se odradit výčtem "bez" ani neumětelou fotkou bez sebemenší snahy o food styling. Dneska bych ráda uvedla recept, který jsem právě vymyslela, upekla a snědla. 

Je plný masa a bez tradiční přílohy, takže se hodí i pro příznivce takových těch směrů jako je keto, paelo  a tak dále, i když si nikdy nepamatuju přesně, co který obnáší, tak to berte s rezervou. V hlavní roli je špičkové krůtí maso v bio kvalitě.


Koláč do zapékací formy libovolného většího tvaru pro 4 hladové dospělé, i na přidání

Na náplň si připravíme:

500 g mletého krůtího masa v nejlepší kvalitě
2 PL vepřového sádla
2 žluté cibule
2 stroužky česneku
1 pórek, stačí bílá a bílo-zelená část
cca 1/3 dvoukilové dýně, já použila domácí hokaiido
1/3 malé hlávky kapusty
Hrnek masového nebo zeleninového vývaru, já měla kuřecí se zeleninou z minulého dne
Na dochucení sůl, mletý kmín, římský kmín, trocha fenyklu, skořice, pepř a cokoli dle chuti

Na těsto, které udělá na maso poklici bude třeba:

1 hrnek namletého kokosu, já měla čerstvě mletý z koko čipsů
1/2 hrnku tapiokového škrobu
1/2 hrnku banánové mouky
1PL agaru nebo sypké želatiny (můžete úplně vynechat)
1/2 KL PrDoPeče s vinným kamenem, bez fosfátů
špetka soli, hrnek vody

Postup

  1. Připravíme si nejdříve náplň, těsto pak bude rychlovka. Zatím rozpalte roubu na 200 st na horní a dolní ohřev. a připravte nádobu na zapékání.  
  2. Oloupeme česnek, cibuli, oboje nakrájím na velmi drobno, vydlabu dýni a nakrájím na menší kostky, omyju taky kapustu a nakrájím na malé kousky cca 1 cm, pórek na čtvrtiny podél a čtvrtkolečka.
  3. Ohřejme vývar. 
  4. Na woku rozpustíme dvě lžíce sádla, na rozpáleném smažíme všechno maso. Obracečkou mícháme aby s maso rozdrolilo a pěkně propeklo a snažíme se je co nejvíc rozdělit. Restujeme dokud není celé pěkně zatažené.
  5. Pak děrovanou naběračkou odložíme vedle do mísy. Na výpeku orestujeme nakrájenou cibulku, pórek, česnek, vždy chvilku. Nesmím nic připalovat! 
  6. Přihodíme dýni, kapustu, teď lehce okořením asi 1/3 KL soli, stejně  ml. římského kmínu, stejně mletého kmínu, asi 1 KL mleté skořice, třikrát jsem strouhla mlýnkem s fenyklovým semínkem.
  7. Zalijeme teplým vývarem, dáme podusit na malý plamínek pod poklici na deset min. Hlídáme, jestli se neodvaří, aby se nic nepřipálilo, případně trochu podlijeme další vodou nebo vývarem. Pokud by tekutiny bylo hodně, poklici dám stranou a za stálého vaření nechám zbytečnou tekutinu zredukovat. Mezitím se vrhneme na těsto.
  8. Smícháme mouky, špetku soli, želatinu nebo agar, pak teprve přidáme prášek do pečiva, promícháme a nakonec po trochách přilévám vodu, aby vzniklo středně řídké těsto (nebo spíš středně tuhé, kdo pečete bezlepkově, určitě mě chápete. Těsto vypadá mazlavé, ale není tak tekuté jako lívancové a zase neudělá hladkou kouli v hnětači). 
  9. Těsto s želatinou nebo agarem se ještě trochu zatáhne a nabobtná za chvíli. Pokud použijete pouze kokosovou mouku, přidejte do těsta jetště rozpuštěný a zchlazený kokosový tuk, cca 1 PL.  
  10. Pokud je ze směsi masa odpařená tekutina, vypněte sporák.
  11. Masovou směs nandejte do zapékací formy, a budeme přikrývat těstem. Já jsem brala těsto do rukou, jednoduše udělal v ruce placky, které jsem dávala opatrně na směs a nakonec je kousky zbylého těsta spojila, kde byli díry. Určitě by šlo rozválet a oříznout radýlkem, kdo má chuť a čas si pohrát. 
  12. Propíchala jsem nakonec vidličkou, hodila bez přikrytí do trouby a pekla asi 40 min na  200 st dokud krusta nebyla hotová, použijte pouhé oko nebo špejlový test. Mě trouba trochu podpéká a peču bez horkovzduchu, takže upravte teplotu aby se v žádném případě těsto nepřichytilo a nezlátlo, tyhle mouky zústávájí úplně nezdravě bílé i po upečení. 


TIP

  • Nebojte se experimentu, protože výsledná chuť těsta je super, krásně se dá nakrájet na kusy, drží jak má.
  • Ještě chce je něco zeleného k podávání. Což takhle do těsta rozmixovat zelené bylinky? Nejlíp se krájí, když vychladne! Určitě by šlo těsto vyválet na tenko nebo dát o 1/2 rozpočtu více a dalo by se zapéct s náplní jako plněný koláč.


Nápad přišel z kuchařky Amy Myers "Kuchařka pro autoimunitní řešení". Nedejte se zastrašit názvem, přijde mi, že tady je nejhorší peklo špíš překlad pro český trh. Tahle kuchařka nabízí souhrn receptů pro lidi, kteří se snaží vyléčit záněty v těle, proto se vyhýbá luštěninám, i bezlepkovým obilovinám, vejcím, mléku, ořechům, soje, semenům atp. (polotovary, upravené potraviny, aditiva a podobný dobroty jsou snad už samozřejmně vynechané).  Recept tedy vychází z knížky, akorát jsem ho asi ze čtvrtiny změnila.